Başkanlar ve köpekleri

Güncelleme Tarihi:

Başkanlar ve köpekleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tüm köpekler sertliğin, sabrın ve sevincin sembolü. Bu özellikler köpekleri evcil hayvanların en iyisi konumuna getiriyor. Böylece dünyanın en güçlü adamını bile kendine aşık edebiliyor. Bunların içinde ABD başkanları da var. Son başkan Bill Clinton da geleneği bozmadı ve Beyaz Saray'a bir köpek aldı. İşte Amerikan başkanları ve aşık oldukları köpekler...

Eğer ‘‘önemli bir insan’’ koltuğunda oturuyorsanız ve popülerlik istiyorsanız, yapacağınız ilk şey, bir köpek ya da kedi almak olmalı. Çünkü böylece insanlar sizin hayvan sevginizi göz önüne alarak ne kadar yumuşak bir kalbiniz olduğunu görecek ve size iyi insan etiketini yapıştıracaktır.

Geçtiğimiz aylarda İngiltere Başbakanı Tony Blair'e neler olduğunu hatırlayın. Sekiz yıldır Downing Street'te ilk önce Margaret Thatcher, daha sonra da John Major'a maskotluk yapan, herkes tarafından çok sevilen kedi ‘‘Humphrey’’in evden uzaklaştırıldığını açıkladığında sesi nasıl da titredi. Ama İşçi Partisi'nin lideri, bu davranışıyla kendini büyük bir risk altına soktu. İmajı bulanıklaştı. Gazeteciler onu, Humphrey'yi başkanlık konutunda bulunan değerli halının üzerine çişini yaptığı için Bayan Blair'in yönlendirmesiyle kovmakla suçladı.

HALK JÜRİSİ SEÇTİ

Tony Blair'in Humphrey''le olan maceraları bitmeden Amerikan Başkanı Clinton gündeme geldi. Bilindiği gibi başkanların hemen hemen hepsinin birer köpek edinmesi, Amerika'da bir gelenek. Hatta bu köpeklerin arasında Richard Nixon'ın köpeği ‘‘Checkers’’ gibi televizyonlarda çok sık görülen ünlüler de bulunuyor.

Kızı Chelsea'nin kolej için evden ayrılmasının ardından Başkan Clinton, halkın beklentilerini karşılamak için küçük bir Labrador yavrusu edindi. Ama iş bununla bitmedi. Şimdiki problem, küçük yavrunun adının ne olacağıydı? Labrador yavrusu da artık Beyaz Saray'da oturan ailenin bir üyesiydi. Ve bir adı olması gerekiyordu. Adının belirlenmesi için anketler yapıldı, çeşitli adlar bulundu. Sonunda tüm köpekseverler, Beyaz Saray'a elektronik posta yoluyla mesajlar, alternatif adlar gönderdi. Hatta televizyondaki talk-şovlara katılanların bir isim önerme mecburiyeti bile doğdu. 10 günlük bir maratonun sonunda jüri kararı verildi. Yılın son basın toplantısında Başkan Clinton, ‘‘first’’ köpeğin adını açıkladı: Buddy.

LABRADOR MODASI

Bu arada basın küçük labradorun üzerine haberler yaptı. Köpeğin tüm yönlerini gün ışığına çıkarmak için çabaladı. Labrador birden köpek alacaklar arasında moda oldu. Labradorlar gerçekten büyüleyici, şaşırtıcı köpekler. O ve insan arasındaki ilişki, türler farkını ortadan kaldırıyor gibi gözüküyor. Göstereceğiniz sevgi ya da vereceğiniz bir işaret için her an hazır durumda bulunan Labrador, parıldayan dikkatli gözleri ile gözlerinizin içine bakıyor. İlk tepkisi de neşesini göstermeye yönelik koşular oluyor. Onunla ilgilenmez ya da yalnız bırakırsanız üzüntüsünü yüzünden okuyabiliyorsunuz. Kızgınlığınızı belirtip sesinizi yüksettiğinizde yalvaran gözlerini size doğru çeviriyor, sonra yavaşça yanınıza gelip kendini affettirmek için elinden gelini yapıyor. Bu arada gerektiğinde kendini cesaretle korumasını da biliyor. Onu yakından tanımayan birine görünüşü oldukça sert gelebiliyor. İri bir başı, uzun bir burnu, kalın, güçlü çene kemikleri, aşağı doğru sarkık kahverengi gözleri, akıllı bakışları var.

FEDERASYONUN SEÇTİKLERİ

İnsanların türler arasındaki ilişkilere karışmasıyla bugün yeryüzünde Uluslararası Köpeksever Federasyonu'nun (Federation Cinologique İnternational) kabul ettiği 370 tür köpek bulunuyor, ama hepsinin soyu kurtlardan geliyor. Köpekler bu türün toplumsallığını kendilerine almışlar. Çünkü kurtların kendi içlerinde hiyerarşileri bulunuyor. Bu yüzden de evde yaşayan köpekler, evi kendi sürüleri gibi görüyorlar.

Bazı köpek türlerinin tüm dünyada yaygınlaşmasının nedenlerinden biri ise sinema. Beyazperdede milyonların gönlünü fetheden bir yıldız köpek, türünün hemen yaygınlaşmasına neden oluyor. 101 Dalmaçyalı, Beethoven, K-9, Lassie, ilk akla gelen örnekler...

Başkan Clinton, her ne kadar cinsel taciz iddialarıyla başı sürekli dertte olsa da Beyaz Saray'a aldığı labrador türü köpekle Amerikan kamuoyunda büyük ‘‘sükse’’ yaptı. Labradorlar, akıllı, aynı zamanda tatlı bakışları olan ve yaptığınız tüm hareketleri anlama kabiliyetine sahip bir hayvan. 1989-93 yılları arasında başkanlık yapan George Bush ve eşi Barbara da tanınmış köpekseverleden. Başkan Bush, İngiliz Koker Spenyel türü ‘‘Millie’’ adlı köpeğiyle hemen hemen tüm boş zamanlarını geçiriyordu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!