Başkanlar ve köpekleri

Güncelleme Tarihi:

Başkanlar ve köpekleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Beyaz Saray'a konuk olan ABD liderleri ve aileleri hayvanları sever. Özellikle köpeklerin apayrı bir yeri vardır başkanların hayatlarında. ‘‘Washington'da bir dostunuz olmasını istiyorsanız bir köpek alın’’ derdi Başkan Truman en yakın müttefiklerinden bile bunaldığı zamanlarda. Truman'ın önerisi haleflerini hayli etkilemiş olacak ki Amerikan liderlerinin çoğunluğu ‘‘sadık bir dost’’ edinmeyi ihmal etmedi. Basının yakından takip ettiği bu ünlü köpekler ilk kez bir kitaba konu oldu. İngiliz The Times Gazetesi'nin haberine göre, kitabın adı, ‘‘Bir Numaralı Köpekler, Amerikan Başkanları ve En İyi Dostları’’.

Başkanların köpekleri yakın tarihin yakın tanıkları. Dönemin Sovyet Lideri Nikita Kruşçev'in köpeği Puşinka'yı Başkan Kennedy'nin kızı Caroline'e hediye etmesi Küba füze krizi sırasında ılık rüzgarlar estirmişti. Caroline'in Charlie adında terrier bir köpeği vardı. Puşinka'nın Charlie ile muhabbetinden Amerikan-Sovyet bir yavru dünyaya geldi.

Roosevelt'in çok sayıda köpeğinden biri buldog Pete idi. Beyaz Saray'da diplomatik bir skandalın baş kahramanı olan Pete, Fransız büyükelçisinin pantolonunun yırtılmasına yol açmıştı. Lyndon Johnson, ‘‘Him’’ ve ‘‘Her’’ adındaki köpeklerini kulaklarından sallandırdığında kıyamet koptu. Vicdansızlıkla suçlanan Başkan, bu hareketiyle sadece köpeklerini havlatlatmayı amaçladığını söyledi, ama popülaritesinin düşmesini önleyemedi. Johnson'ın bir başka numarası ise köpeği Yuki ile birlikte düet yaparak ziyaretçileri şaşırtmaktı.

Ya Gerald Ford ne yapardı? Oval Ofis toplantıları çok uzadığında Liberty'ye ıslık çalar ve köpeği sayesinde resmi görüşmelerden kurtulurdu. Başkanların hediye kabul etmesi şimşekleri çekerdi. Eisenhower'ın Yardımcısı Nixon, dünya tatlısı, siyah-beyaz renklerinde gelen armağanı, ‘‘Checkers’’ı, alıkoyduğunda tepkilere hedef olmuş, ancak, ‘‘Çocuklarım bu yavru köpeğe bayıldılar. Checkers bizimle kalacak. Bu konu kapanmıştır’’ diyerek kestirip atmıştı. Ne yazık ki ‘‘Checkers’’ın ömrü Beyaz Sarayı görmeye yetmedi. Nixon'ın başkan olmasına dört yıl kala, 1964'te, Checkers öldü.

Fido'nun kötü kaderi de sahibine çekti. Abraham Lincoln'un öldürülmesinden birkaç hafta sonra da köpeği bir sarhoş tarafından katledildi. James Abram Garfield, köpeği için ‘‘Veto’’ adını özellikle seçmişti. Bazı yasa tasarılarını onaylamayacağına ilişkin örtülü mesajını böylece Kongre'ye iletmiş oluyordu.

Gelenekleri yıkan Clinton Ailesi oldu. Onlar kediyi tercih ediyor. Beyaz Saray'ın bahçesinde koşturan Socks çok mutlu bir kedi. Clinton Ailesi, ‘‘Zeke’’ adındaki köpeklerinin Arkansas'ta çiğnenmesinden sonra artık kedileriyle avunuyor.

Kitap, Roy Rowan ve Brooke Janis'in imzasını taşıyor. New Yorklu televizyon yapımcısı Janis ile gazeteci-yazar Rowan aylarca kütüphanelerden çıkmıyor ve başkanlarla sadık dostlarına ilişkin ilginç ayrıntıları not edip, tarihi fotoğraflarla bütünleştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!