Başkanlar istifa etmeli

Güncelleme Tarihi:

Başkanlar istifa etmeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Milletvekili adayı olan memurlar, parti yöneticileri, belediye başkanları, seçimde nüfuzlarını kötüye kullanmasınlar diye istifa etmek zorunda. Ama aynı makama talip olan belediye başkanları görevlerine rahatlıkla devam edebiliyor.

İstanbul'da büyükşehir belediye başkanı, aynı makama yeniden talip; ancak görevini terketmiş değil. Ayrıca 32 ilçenin çoğunda belediye başkanları yeniden aynı görev için aday olarak seçime giriyor.

Belediye başkanlığına tekrar aday olup görevini sürdüren siyasiler, seçimde tarafsızlığı sağlamak için içişleri, adalet ve ulaştırma bakanlarını tarafsızlardan seçmek zorunda olan hükümetin aksine, istifa etmeyip makamlarında kalıyor. Bu durum ise seçimi eşitler arasında bir yarış olmaktan çıkarıyor.

Siyasi Partiler Yasası'na göre, milletvekili ve mahalli idareler seçimlerinde aday olacak kamu görevlileri, seçimden dört ay önce görevlerinde istifa etmek zorundalar.

Milletvekilliği için adaylıklarını koymaları veya aday gösterilmeleri halinde ayrılma isteğinde bulunması gerekenler şunlar:

‘‘Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları, subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi ve il genel meclisi üyeleri.’’

Milletvekili adayları için böyle bir titizlik gösteren yasalar, belediye başkanları için aynı titizliği göstermiyor: Belediye seçimlerinde aday olacak veya aday gösterilecek milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların ise görevlerinden istifaları gerekmiyor.

İstismar edilmez mi?

Kanun yapıcı, bulunulan makamın istismar edilebilir olmasına rağmen böyle bir madde koymamış. Asker, hakim, memur, kamu işçisi, parti il ve ilçe yönetim kurulu üyelerinin ve belediye başkanlarının milletvekilliğine aday olması halinde bulundukları makamın olanaklarını seçim kampanyalarında kendi çıkarları için kullanabilecekleri düşünülmüş; Ankara'da Meclis koltuğuna talip olan belediye başkanlarının istifası şart koşulmuş ama kendi il, ilçe ve beldesindeki koltuğa oturmaya devam etmesine izin verilmiş.

Oysa daha seçimler başlamadan bulunduğu yerden aday olmasına kesin gözüyle bakılan belediye başkanlarının, yerel yönetimin tüm olanaklarını kullandıkları ortaya çıktı. Bu durumun önümüzdeki günlerde artarak devam etmesi, halkın vergisinden kesilen paralarla oluşturulan fonların başkanın seçim kampanyasında bol keseden harcanması ihtimali büyük.

Belediyenin kasasından seçmenlerin evlerine binlerce gıda paketinin, tonlarca kömürün, okullara yüz binlerce kırtasiye malzemesinin gürültülü törenlerle teslim edilmesi, soygunun sadece belediye kasasıyla sınırlı kalmayıp kentin de talan edilmesi bekleniyor. Bir daha seçilmek isteyen herhangi bir belediye başkanının hazine işgallerini, kaçak inşaatı engellemek için kılını kıpırdatması beklenmiyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!