Başkanın katil kardeşi 50 yıl hapse çarptırıldı

Güncelleme Tarihi:

Başkanın katil kardeşi 50 yıl hapse çarptırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Meksika eski Devlet Başkanı'nın kardeşi Raul Salinas, 1994 yılında siyasi rakibini öldürtmek suçundan 50 yıl hapse mahkum oldu.

Meksika tarihinin en büyük ve en uzun süren ceza davası önceki gün sona erdi. 1994'de geleceği parlak bir politikacı olarak yükselen Jose Francisco Ruiz Massieu'yu öldürten Raul Salinas, yasanın öngördüğü en yüksek cezaya çarptırıldı. Temiz politikacı kimliğiyle Salinas ailesinin siyasi gücünü tehdit eden iktidardaki Kurumsal Devrimci Parti'nin Genel Sekreteri Massieu aynı zamanda Salinas'ların kızkardeşinin eski kocasıydı.

Kaset ele verdi

1995 yılının şubat ayında, suikast emri verdiği gerekçesiyle tutuklanan Raul Salinas'ın suçu, tetikçileri örgütleyen kişinin itirafıyla ortaya çıktı. Tetikçi timinin başında bulunan Jorge Rodriguez Gonzalez, gizlice banda kaydedilen bir konuşmasında Raul Salinas'ın suikast emri veren kişi olduğunu açıkça ifade ediyordu. Gonzalez de suikastte üstlendiği rol nedeniyle 37 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tabular yıkıldı

Raul Salinas'a verilen bu cezayla birlikte Meksika, güçlü politikacıların yakınlarına ilişmeme geleneğini de kırmış oldu. Meksika Hükümeti'nin yoksullara yardım kuruluşu Canosupo'nun başında bulunan Raul Salinas bu dönemde cebini alabildiğine doldurmuş ve son derece debdebeli bir yaşam sürmeye başlamıştı. Raul Salinas hakkında kamu fonlarını zimmetine geçirmek, rüşvet almak, uyuşturucu paralarını aklamak ve vergi kaçakçılığı suçundan açılan davalar da halen sürüyor.

İnanılmaz yozlaşma

Meksika'daki kirli çete ilişkileri bu davayla birlikte iyice su yüzüne çıktı. Davaya bakan ilk savcı, suikastin kurbanı olan Massieu'nun öz kardeşiydi. Ancak kardeşini öldüren Raul Salinas'ın suçunu örtbas etmeye çalıştığı ortaya çıkınca ülkeden kaçtı. Carlos Salinas da, kardeşi Raul Salinas'ın 1995'de tutuklanmasından iki ay önce devlet başkanlığını bırakmış ve tutuklamayla birlikte yurt dışına kaçmıştı. Carlos Salinas İrlanda'da sürgünde yaşıyor.

Tatlı hayattan hücreye

Meksika eski Devlet Başkanı'nın kardeşi Raul Salinas kamu fonlarını cebe indirip İspanyol metresi Maria Bernal'la tatlı hayat yaşıyordu (üstte). Ancak siyasi suikast nedeniyle 1995'de tutuklanarak sabıka kayıtlarına geçti. Salinas, geleceği parlak bir politikacı olan Jose Francisco Ruiz Massieu'yu 28 Eylül 1994'de, başkent Mexico City'deki Casa Blanca Oteli'nde öldürtmüştü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!