Basına Baba garantisi

Güncelleme Tarihi:

Basına Baba garantisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hapisteki gazetecilerin kurtarılması için açılan kampanya nedeniyle Türkiye'ye gelen uluslararası basın kuruluşlarının temsilcileri, dün Cumhurbaşkanı Demirel tarafından kabul edildi. Demirel gazetecilere, ‘‘Basın özgürlüğünün garantisi benim'' dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'de düşüncelerinden dolayı hapiste bulunan gazetecilere yardım sözü verdi. Köşk'e dün sabah çıkan heyetten Gazetecileri Koruma Komitesi üyesi Terry Anderson, Demirel'in kendilerine, ‘‘Basın özgürlüğünün garantisi benim'' dediğini söyledi.

Associated Press Ajansı'nda dış politika muhabirliği yapan ve Lübnan'daki Şii radikal Müslümanlar'ın elinde 7 yıl tutsak kalan Anderson, ‘‘Yeni hükümeti basın özgürlüğünü sağlaması konusunda bir fırsat olarak görüyoruz'' dedi. Gazetecileri Koruma Komitesi Heyeti üyeleri, gazetecilerin üzerindeki polis baskısının kaldırılmasını, Metin Göktepe'nin katillerinin bir an önce hakim önüne çıkarılmasını ve simge haline gelen Işık Yurtçu'nun kurtarılmasını istediler.

Düşünceleri nedeniyle hapiste bulunan gazetecilerin kurtarılması için açılan kampanya çerçevesinde Türkiye'ye gelen uluslararası basın kuruluşlarının temsilcilerini dün kabul eden Demirel, Türkiye'nin dünyada en çok gazetecinin hapiste bulunduğu ülke olmasından ‘büyük üzüntü' duyduğunu söyledi. Demirel, Türkiye'de demokratik basının geliştirilmesi için basın kuruluşlarıyla birlikte çalışıldığını belirterek, ‘‘Bu ülkede, gazetecileri hapse atma hakkına bir tek yargı sahip. Yargı özgürdür, kararları bir üst mahkemede itiraza açıktır. Bizler de adaletin ve yargının işler halde kalmasını sağlamaya çalışıyoruz'' dedi. Demirel, Türkiye'de işkence olayları da yaşandığını, ancak bunun bir devlet politikası olmadığını kaydetti.

Demirel'e liste verdiler

Gazetecileri Koruma Komitesi Heyeti üyeleri, Cumhurbaşkanı Demirel'e Metin Göktepe'nin dövülerek öldürülmesi olayını hatırlattılar. Bunun üzerine Demirel, ‘‘Evet, ne yazık ki memnun kalmadığımız birçok konu oldu. Metin Göktepe olayı adaletin önünde, mahkemenin önünde. Gerçekten üzgünüm, ancak bu olay şu anda mahkemeye aksetti. Bu aşamada bu konuda yorum yapmam mümkün değil. Adaletin yerine geleceğine inanıyorum'' dedi. Temsilcilerden, düşüncelerinden dolayı hapiste bulunan gazetecilerin listesini de alan Demirel, gerekli incelemeyi yapacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!