Basın affı da tehlikeye girdi

Güncelleme Tarihi:

Basın affı da tehlikeye girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, FP'nin ‘Basın ve Yayın Yoluyla işlenen Suçlara ilişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa’nın Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle yaptığı iptal başvurusunu kabul ederek, konuyu esastan görüşmeyi kararlaştırdı.

Yasa, basın yoluyla suç işledikleri gerekçesiyle cezaevinde bulunan ve bir kısmı tahliye edilen, başta Oral Çalışlar ile İsmail Beşikçi olmak üzere yaklaşık 50 kadar gazeteci-yazar ve düşün adamını ilgilendiriyor.

Gazetecilerin TBMM'de 28 Ağustos'ta kabul edilen, 3 Eylül 1999'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4454 Sayılı Yasa'dan yararlanabilmesi için 3 yıl boyunca yeniden basın yoluyla bir suç işlememesi koşulu getirilirken, suçun tekrarı halinde ertelenen cezanın da yeniden devreye girmesi hükme bağlandı. Yasayla 23 Nisan 1999 tarihine kadar sorumlu yazı işleri müdürleri dahil sözlü ya da görüntülü basın yayın organları aracılığıyla suç işlediği gerekçesiyle 12 yıla kadar hürriyeti bağlayıcı ceza alanların cezası ertelendi. Cezaevinde bulunanların da bu erteleme kapsamı içinde serbest bırakılmasını sağlayan yasayla, hakkında henüz takibata geçilmemiş, hazırlık soruşturması başlatılmış ancak dava açılmamış, son soruşturma aşamasına gelinmiş ancak hüküm kurulmamış ya da hüküm kesinleşmiş olanlar hakkında da dava açılması veya kesin hüküm verilmesi de ertelenmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!