Başbakan Erdoğan'a fahri doktora

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğana fahri doktora
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 21:26

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Taras Shevchenko Ulusal Kiev Üniversitesi'nce fahri doktora ünvanı verildi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, fahri doktora verilmesi nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Bizde şöyle bir söz vardır; 'kalem kılıçtan keskindir'. Evet kalem kılıcı keser. Samimiyetle ortaya konulmuş eserler çağları aşarak bugünlere ulaşmıştır. Shevchenko'nun hatırasına hürmeten bir hususun altını çizmek istiyorum; küreselleşmenin mesafeleri kısalttığı bir süreçten geçiyoruz. Artık görebildiğimiz, haber alabildiğimiz fiziki mekan köyümüzden, şehrimizden ibaret değil”dedi. Başbakan, artık dünyada yaşanan her olay hakkında anında haber alınabildiğini bunun ise sorumluluğu daha da artırdığını söyledi.


Erdoğan, şöyle konuştu:“İnsan insanın kurdudur', 'büyük balık küçük balığı yutar' türünden anlayışlar bugünün dünyasında adalete, adaletli kalkınmaya hizmet edemez. Esasında Shevchenko'nun dünyası, buna bir karşı çıkıştır. Küresel finans krizi, paylaşmanın olmadığı, insanların diğerlerinin sorunlarına duyarsız kaldığı, adalet duygusunun bittiği dünyadır.

Haberin Devamı

Bugün Afganistan'ın, Irak'ın, Bangladeş'in, Haiti'nin, Tunus'un, Filistin'in sorunu herkesin sorunudur. Haksızlığa uğrayanları kendi haline terk ettiğinizde, kendinizi bu sorundan kurtaramazsınız. Bu sorunlar kimi zaman ekonomik kriz olarak, kimi zaman göç olarak gelip sizi bulur. Ukrayna'nın sorunları kadar sizler için bölgenin ve dünyanın sorunları da önemli olmalı.”

“CEFAKAR HOCALARIMIZ DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE ÇALIŞIYOR”

Karadeniz'in kuzey ve güneyindeki iki ülke olarak Türkiye ve Ukrayna'nın çok ciddi dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, bölgesel refahın sağlanması durumunda Karadeniz'in bir refah ve huzur denizine dönüşeceğini ifade etti. Bugün Kiev'de bölge adına önemli anlaşmalar imzaladıklarını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki dış ticaretin kriz öncesi 8 milyar 300 milyon Dolar, 2010 Kasım itibariyle de 5 milyar Dolar seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, “5 yıl sonra bunu 20 milyar dolara ulaştırma kararı aldık. 10 yıl sonra da 40 milyar doları başarabilir miyiz? Başarırız. Bütün mesele bu iradenin her iki tarafta olması. Bazıları, yahu çok da abartıyorsunuz diyebilirler. Biz bunu yaşayarak abartı olmayacağını 2008'de gördük. Kriz olmadan 2008'de ticaretimiz 8 milyar doları gördü. Yeter ki biz gücümüze inanalım. Ayrı coğrafyada yaşıyor olmanın fırsatlarına inanalım. Yeter ki Shevchenko'ya kulak verelim” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Ukrayna ile ilişkilerin sadece ekonomik boyutta olmayacağını, kültürel alanlarda da mesafe katedileceğini ifade etti.
Türkiye'de AK Parti iktidarı döneminde 160 bin derslik yaptıklarını kaydeden Erdoğan, şu anda üniversitesi olmayan ilin kalmadığını dile getirdi. Erdoğan, “Bu üniversitelere öğretim üyesi yetiştirebiliyor musunuz derseniz, biz hocalarımıza şunu dedik; biz size fiziki imkan sağlayacağız. Hocaları siz yetiştireceksiniz. Yurt dışına lisansüstü eğitim için öğrenci gönderiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Üniversitelere 2002'de 2 milyar dolar ayrıldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, bu rakamın 2010'da 8 milyar dolara ulaştığını söyledi. Erdoğan, “Hocalarımız vakıf üniversitelerinde ücretler yüksek olduğu için oralara geçiyorlar. Fakat vefakar, cefakar hocalarımız devlet üniversitelerinde çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!