Başbakan Erdoğan KKTC’ye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan KKTC’ye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2006 10:32

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıldönümü dolayısıyla KKTC’deki düzenlenecek etkinliklere katılmak üzere Çarşamba günü Lefkoşa’ya gidecek. Erdoğan’ın üç günlük ziyareti sırasında yapacağı konuşmalarda AB’den Kıbrıs’a ilişkin olarak Türkiye’ye yöneltilen eleştiriler karşısında “kararlılık” mesajını vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıldönümü dolayısıyla bu hafta KKTC’de düzenlenecek etkinliklere katılarak Türkiye’nin Kıbrıslı Türklere yönelik büyük desteği en üst düzeyde teyit edecek olan Erdoğan, Çarşamba günü KKTC’de Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer ile görüşmelerde bulunacak.

Lefkoşa’daki görüşmeler, AB’nin Türkiye’nin Ek Protokol’ü onaylayarak limanlarını ve havaalanlarını Rumlara açması için yoğun bir baskı altında olduğu bir döneme denk düşecek. Görüşmeler ayrıca, BM Genel Sekreteri İbrahim Gambari’nin bölgedeki ziyaret ve iki yıllık bir aradan sonra Talat ile Rum lideri Tasos Papadopulos arasında yapılan ilk görüşmenin hemen ardından gerçekleşeceği için daha da önem taşıyor.

ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Bryza’nın Ankara, Atina ve Lefkoşa’daki temaslarının ardından yapılacak bu haftaki görüşmelerde Ek Protokol sorunu ve Kıbrıs’taki son gelişmeler ele alınacak. Erdoğan, Ankara’nın Kıbrıslı Türklerin izolasyonu kaldırılmadığı sürece limanları Rumlara açmama kararlılığını dile getirirken AB’nin, “tren kazası”nı önleyeceği formül bulma çabalarına da değinmesi bekleniyor.

Mehmet Ali Talat ise, Papadopulos ile yaptığı görüşme sırasında varılan mutabakata ilişkin bilgi verecek ve Rumların kapalı Maraş kentine ilişkin ısrarlı taleplerinin yarattığı sıkıntıyı dile getirecek.

Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile de görüşecek olan Erdoğan, siyasi parti liderleriyle de buluşacak ve 2007-2009 döneminde uygulanacak olan Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü imza töreninde yer alacak.

20 TEMMUZ’DAKİ TÖRENLER

Başbakan Erdoğan, Perşembe günü de KKTC’de Kıbrıs Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla düzenlenecek törenlere katılacak. TBMM Başkan Vekili Ali Dinçer’in de hazır bulunacağı törenler sırasında Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı ünlü Türk Yıldızları adlı akrobat ekibi bir gösteri yapacak.

Bu arada, 20 Temmuz akşamı Girne Kalesi’nde Türkiye’den adaya gidecek sanatçıların katılımıyla konser düzenlenecek. Konser sırasında Nalan Altınörs, Ayten Alpman, Sinan Özen ve Ayna grubu sahneye çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!