Baş başa görüşelim

Güncelleme Tarihi:

Baş başa görüşelim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Konstantin Simitis, bir toplantı dolayısıyla Yunanistan'da bulunan Türk işadamları Rahmi Koç ve Şarık Tara aracılığıyla Başbakan Mesut Yılmaz'a, ‘‘Gel başbaşa görüşelim’’ mesajı gönderdi. Yılmaz, Girit'te bu görüşmenin gerçekleşebileceğini açıkladı.

Yılmaz, önceki gece Diyarbakır'dan İstanbul'a dönüşünde özel uçağında sorularımızı yanıtladı.

Soru: Girit zirvesinde Simitis ile görüşmeniz olacak mı?

Yılmaz: İşadamlarımız Rahmi Koç ve Şarık Tara Yunanistan'daydılar. Simitis ile 1,5 saat görüşmüşler. Bana telefon edip anlattılar. Onları gayet iyi karşılamış. Simitis, Koç ve Tara aracılığıyla Girit'te benimle başbaşa görüşmek istediği mesajını iletti. 3 Kasım tarihinde Girit'te olacağız. Aynı gün bizim de Toros tatbikatımız başlıyor.

Soru: Tatbikat tarihi, Girit zirvesi ile ilgili tarihten önce mi belirlendi?

Yılmaz: Hayır Nikos Foros tatbikatından sonra belirlendi.

Soru: Zirve'de masaya yeni bir şey getirecek misiniz?

Yılmaz: Daha erken.

DTP'li Devlet Bakanı Rifat Serdaroğlu da Balkan Ülkeleri Zirvesi'ne yaz tatillerinde Girit'i tercih eden Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un ve kendisinin de Yılmaz ile birlikte katılacağını ve burada bazı temaslarda bulunacaklarını açıkladı.

CLINTON'LA BULUŞMA

Yılmaz, ABD Başkanı Bill Clinton ile 19 Aralık'ta Washinton'da görüşme yapacağını açıkladı. Yılmaz, Türkiye'nin AB'ye tam üye olacak adaylar arasında girebilmesi için başlattığı diplomasi trafiğini 16 Kasım'da İspanya ve İngiltere ziyareti ile sürdüreceğini de söyledi. Yılmaz, Suriye ile ilişkelere ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, ‘‘Suriye yönetiminden iyi niyet mesajı geldi’’ açıklamasında bulundu.

Başbakan, Kuzey Irak'ta son dönemde yaşananlarla ilgili olarak da, ‘‘Talabani, Barzani'nin sınırını geçti. Ama şimdi bizim de uyarımız üzerine geri çekildi’’ dedi. Bölgede yıllardır devam eden sorunun çözümü konusunda ise Yılmaz şöyle dedi:

‘‘Şu an herkes Irak hükümetinin egemenlik hakkını kabul ediyor. Ama geçici olarak Kuzey Irak'ta bu egemenliğin kullanımına kısıtlama getirildi. Orada geçici bir durum var. Çözüm de bize bağlı değil. Biz çözümsüzlükten zarar görmemek için tedbir alıyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!