Çalışan insanların oruç nedeniyle performansında düşmeler yaşanabilirken, uzmanlar bunun nedenini
sahura bağlı bozulan uyku düzenlerinin yanında, Ramazan’da kurallarına uygun beslenilmemesine bağlıyor. Uzmanlar, oruç tutan ve bu tür şikayetleri bulunanlara şu önerileri getiriyorlar:
"Sağlıklı olarak iş hayatını sürdürebilmek için Ramazan boyunca tüm besin gruplarından yeterli miktarda alınmalıdır. Ramazan boyunca metabolizma yavaşladığından, günlük hayatta alınan gıda miktarından daha az gıda miktarı yeterlidir. 2 bin 200
kalori alması gereken 60 kilo genç bir kadın, şimdi 2 bin kalori ile rahat ve sağlıklı bir Ramazan geçirebilir. Çalışan insanın iftarı çalışmayana göre farklılık gösterir. Çoğumuz iş yerinde iftar etmek durumunda kalabiliyoruz.
MUTLAKA SAHURA KALKIN
Bunun yanında, eve gidildiğinde tekrar iftar sofrasına oturulabiliyor. Bu ise, sağlıksız ve fazla beslenmenin en önemli nedenini oluşturuyor. Belirli şeylere dikkat edilerek, fazla yemenin zararlarından kaçınılabilir. İş yerinde yapılacak iftarda bir bardak meyve suyu, bir tas çorba ve biraz ekmek yeterlidir. Bu gıdalar o an için ihtiyacımız olan glikoz ve sıvıyı sağlar. Bir-iki saat sonra eve dönüldüğünde asıl
yemek olarak akşam öğünü yenilebilir. Bu akşam yemeğinde; et ya da baklagil gibi protein içeren bir besin, kompleks karbonhidratların alınacağı ekmek veya bir parça pilav, makarna, bir bardak ayran ya da biraz yoğurt sofrada bulunmalıdır. Sebzeler ve meyveler hem içerdikleri vitamin hem de lifler yardımıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleridir. Çalışan kişiler mutlaka sahura kalkmalılar. Erken yatıp sahur için kalkmaları, günü verimli geçirmeleri için gereklidir. Sahurda bir bardak süt, biraz kraker, bir tane meyve ve yeterli miktarda su, rahat bir gün geçirmeye yardımcı olur. Ağır yemekten kaçınılmalıdır.