Barış ve kardeşlik çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Barış ve kardeşlik çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Fener Rum Ortodoks Patriği I. Bartholomeos, Süryani Metropoliti Timotheos Samuel Aktaş, Ramazan dolayısıyla barış ve kardeşlik mesajları verdi.

Yılmaz, ‘Huzurumuzun bozulmasına yönelik dahili ve harici mihrakların propaganda ve faaliyetlerine karşı uyanık olmalıyız’ dedi. Yılmaz, vatandaşların cumhuriyete sahip çıkmasını istedi.

Ramazan Bayramı nedeniyle mesajlar yayınlayan Müslüman, Hıristiyan ve Süryani din adamları, barış ve kardeşlik istediler.

Bayramların, sevinç ve mutluluk içerisinde kutlanmasının, bağımsızlığın varlığı ve devletin güçlü oluşu ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, şunları söyledi:

‘‘Dini bayramlarımızın ilkini idrak ettiğimiz şu günlerde bağımsızlığımıza, cumhuriyetimize hep birlikte sahip çıkmalıyız. Huzurumuzun bozulmasına yönelik dahili ve harici mihrakların propaganda ve faaliyetlerine karşı uyanık olmalıyız. Birlik ve beraberliğe, yardımlaşma ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda, asırlardır bizleri birbirimize bağlayan manevi unsurlardan biri olan mübarek Ramazan Bayramı'nın hayırlara vesile olması niyazıyla, başta aziz milletimizin, Türk Cumhuriyetleri ile yurdışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızın bayramlarını yürekten kutluyor, bayramın ülkemiz ve İslam aleminin sükun ve huzuruna bütün insanlığın barış ve hidayetine vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum.’’

BARIŞ, TÜM DÜNYAYA

Fener Rum Ortodoks Patriği I. Bartholomeos, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, ‘‘Dileriz, bunca arzulanan barış, insanlar arasında, aile içinde, toplumda, milletler arasında ve tüm dünyada hüküm sürsün’’ dedi. Bartholomeos, Bayram nedeniyle yayınladığı ‘‘Sevgili Müslüman yurttaşlarımız’’ başlıklı mesajında, şunları kaydetti:

‘‘Müslümanlığın büyük bayramlarından Ramazan Bayramı dolayısıyla sizleri kalpten ve dostane selamlarız. İnsanları yaratan ve onları sevgiyle kucaklayan, Kadir-i Mutlak'ın sizlere, sağlık, başarı, refah ve uzun ömürler ihsan etmesini dileriz. Tanrı, erdem yolunda nurunuz olsun ve kendiniz veya çevreniz için hayırlı her adımınızda sizleri gerçeği ile aydınlatsın. Dileriz, bunca arzulanan barış, insanlar arasında, aile içinde, toplumda, milletler arasında ve tüm dünyada hüküm sürsün. Çünkü sevgi ve olumlu işbirliği, Tanrı katında muteberdir ve O'nun sevgili kulunu tanımlayan bir özelliktir.’’

METROPOLİT’İN MESAJI

Mardin'in Midyat ilçesi'nde bulunan Süryani Ortodoks Mardin-Midyat Turabdin Metropoliti Timotheos Samuel Aktaş da yaptığı yazılı açıklamada, aynı ülkenin insanları olarak, ruhani mevkimleri de birlikte yaşamanın ayrıcalığıyla, yeni bir yüzyıla girmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Türkiye'nin Ramazan Bayramı'nı şahsı ve cemaati adına kutladığını belirten Aktaş, mesajında şöyle dedi:

‘‘Karşılıklı kardeşliğin ve sevginin güzel incelikleriyle örülmüş bir sosyal yapılanma içinde daha mutlu yarınlar dilerim. Yeni yılın insanlık aleminin barış ve huzuruna vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim.’’

Patrik'ten hoşgörü teşekkürü

Dünya Bağımsız Ortodoks Kiliselerinin lider ve temsilcileri, Bursa'nın İznik İlçesi'ndeki Ayasofya Kilisesi'nde ‘Noel Ayini’ yaptı. Ayinde, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos Türkçe ve Rumca dua etti, törene katılan konuklara kaşıkla şarap içirdi. Bartholomeos konuşmasında, Müslümanların bugün başlayan Ramazan Bayramı'nı da kutlayarak, ‘‘İnsanları yaratan Kadir-i Mutlak'tan sizlere sağlık mutluluk ve uzun yaşam dilerim. Nice mutlu bayramlar’’ dedi. Bartholomeos şöyle konuştu: ‘‘Noel mukaddestir. Aynı zamanda bu tarihi ve şirin İznik'in, Hıristiyanlar için önemi vardır. Burada, 2 konsül toplanmıştır. Konsülün kararları tüm Hıristiyanları bağlayacıdır. Bütün Hıristiyanları temsilen burada bize ayin izni veren Kültür Bakanı başta olmak üzere bütün yöneticilere teşekkür ediyorum. Bu izin hoşgörünün simgesidir. İnanç turizminin ne kadar ilerlediğinin belirtisidir. Sevgili Müslüman yurttaşlar. Ortodokslar olarak sizleri dosthane bir şekilde selamlıyoruz. Mübarek ramazanızı kutlar, sevgiler ve saygılar sunarız. Tüm dünyada dostlukların ve barışın sürmesini diliyoruz.’’

Ayin sonrasında Bartholomeos ve beraberindekiler İznik Belediye Başkanı Zeynel Abidin Turan'ı makamında ziyaret etti. Ayin nedeniyle İznik'te çok sıkı güvenlik önlemi alınırken, Ayasofya Kilisesi'nde ruhani havanın bozulmaması için sivil polisler görevlendirildi. Tarihi MÖ. 310'lu yıllara dayanan İznik'te, İskenderiye, Antakya, Kudüs, Rusya, Yugoslavya, Romanya, Moldova, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Bolonya, Arnavutluk, Slovakya, Finlandiya, Estonya'dan gelen din adamlarının katıldığı ayini, çeşitli ülkelerden gelen televizyon kanalları naklen yayınladı.

Bayramınız kutlu olsun

Dünya Bağımsız Ortodoks Kiliselerinin lider ve temsilcilerinin bir araya geldiği ve 3 saat süren ayinde dualar edildi, şaraba ekmek bandırılıp yenildi. İznik'te yapılan ayine 15 bağımsız kiliseden 3 temsilci, 12 patrik geldi. Ayine katılan liderlerden Fener Rum Patriği Batrholomeos, ayin sonunda vatandaşların ilgisiyle karşılaştı. Bartholomeos, ‘‘Hoşgörünüzden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Bayramınızı kutluyorum’’ dedi.

Tatil yerleri tıklım tıklım

Şeker Bayramı ve yılbaşı tatili nedeniyle hemen tüm tatil yerleri tıklım tıklım doldu.

10 günlük tatilde Palandöken Dağı yükünü aldı. İlk kez bu kadar fazla ilgi gören Palandöken'deki oteller tıka basa doldu. Polat Renaısansce, Dedeman, Tourınn Palan ve Kardelen otelleri yüzde 100 doluluk oranını yakaladı. Kayakseverler pistleri şimdiden doldururken, otel yöneticileri, yılbaşı gecesi için tatilcilerin rüyalarını süsleyecek bir eğlence programı hazırladı.

Antalya'ya da, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük kentlerden tatilci akını oldu. Lüks oteller yüzde 100 doluluk oranına ulaşırken, 10 günlük tatilin Antalya ekonomisine 10 milyon dolarlık gelir sağlanacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin ilk kış turizm merkezi Uludağ, Şeker Bayramı ve Yılbaşı tatili nedeniyle cıvıl cıvıl. Uludağ'daki misafirhaneler, haftalar öncesinden dolarken, ‘Beyaz Cennet’teki oteller, paket programlarla doluluk oranını yüzde 60'lara çıkardı.

Türkiye'nin büyük bölümü karakışın etkisinde kalırken, Bodrum'u tercih edenler pişman olmadı. Bodrum’da hava sıcaklı 22, deniz suyu sıcaklığı ise 20 derece.

Pamukkale, Ramazan Bayramı ve yılbaşı tatili için Denizli'ye gelen turistlere alışılmadık bir tatil yaşatıyor. İki gün önce başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle Pamukkale beyaza büründü.

Kar kalınlığının 50 santimetreyi bulduğu Bolu Kartalkaya'da oteller yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Otellerde 2 kişilik 1 gece tam pansiyon konaklamanın bedeli 90 milyon lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!