Barış Treni'ne yasak

Güncelleme Tarihi:

Barış Trenine yasak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, Brüksel'den çıkıp 1 Eylül'de Diyarbakır'da olması planlanan ‘Barış Treni'nin PKK bağlantılı bir girişim olduğunu İçişleri Bakanlığı'na bildirdi. Tren, güzergahındaki ülkelerin engellememesi halinde Türkiye sınırında durdurularak, yurda sokulmayacak.

Brüksel'den hareket ederek 1 Eylül'de Diyarbakır'da olması planlanan ‘Musa Anter Barış Treni' Türkiye'ye sokulmayacak. Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'na, trenin ‘‘PKK bağlantılı bir girişim'' olduğunu savundu.

Bu çerçevede, trenin güzergahında yer alan Almanya, Avusturya, Macaristan, Yugoslavya ve Bulgaristan da uyarıldı. Sözkonusu ülkelere trenin, ‘‘PKK girişimiyle yapılan bir hareket olduğu, dolayısıyla durdurularak, geri gönderilmesi gerektiği'' mesajı verildi. Ancak girişimlere rağmen trenin bu ülkelerde de engellenmemesi halinde, Türkiye sınırında durdurulması kararlaştırıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı, Dışişleri'nin trenin Türkiye'ye girmesine karşı olduğunu belirtti. Atacanlı, ‘‘Biz, bunun terör örgütü bağlantılı bir propaganda girişimi olduğunu düşünüyoruz ve bu değerlendirmemizi de ilgili makamlarımıza intikal ettirdik'' diye konuştu.

‘Musa Anter Barış Treni' girişimi, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Başkanı Pauline Green ile Avrupalı bazı siyasetçiler tarafından da destekleniyordu. Barış Treni, ideolojileri birbiriyle taban tabana zıt iki partiyi de aynı kulvarda birleştirdi. İşçi Partisi ve MHP, Barış Treni'ne karşı olduklarını açıkladılar. İP Genel Sekreteri Mehmet Bedri Gültekin, dün düzenlediği basın toplantısında, Brüksel Treni'ni destekleyen parti ve kurumları mandacılık yapmakla suçlayarak, ‘‘Brüksel Treni, Barış Treni değil Sevr Treni'dir'' dedi. MHP Lideri Devlet Bahçeli başkanlığında önceki gün toplanan MHP Başkanlık Divanı'nda da Barış Treni'nin engellenmesi için girişimlerde bulunulması kararı alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!