Barış Manço’yu kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Barış Manço’yu kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk pop müziğinin devi dün gece yarısına doğru kalp krizi geçirdi. Siyami Ersek Hastanesi'ne kaldırılan Manço, 01.30 sıralarında yaşama veda etti.

Ünlü sanatçı Barış Manço, kalbine yenik düştü. Moda'daki evinde dün 23.30 sıralarında bir arkadaşıyla telefonda görüştüğü sırada ani tansiyon düşmesi sonucu fenalaşan sanatçı, Hızır Acil'den çağrılan bir ambulansla Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi'ne kaldırıldı. Doktorların tüm uğraşlarına rağmen Barış Manço 2 saat sonra hayata gözlerini yumdu.

Hastanede öğrendiler

Kanlıca'da yeni yaptırdıkları tripleks villada Manço'nun rahatsızlandığı haberini alan eşi Lale Manço ile oğlu Doğukan Manço soluğu hastanede aldı. Sanatçının öldüğünü öğrenen anne oğul Mançolar yıkıldı. Sanatçı dostları Cenk Koray, Enis Fosforoğlu, Ufuk Yıldırım ve Erdinç Akbaş, 16 yıl önce de kalp spazmı geçiren Manço'nun sağlık durumunu öğrenmek için geldikleri hastanede kötü haberle karşılaştı.

Barış Manço'nun en son yanında olan kişi sanatçı arkadaşı Hilmi Şahballı sanatçının son anlarını şöyle anlattı: ‘‘Doktorlar hayata döndürmek için çok uğraştı ancak Barış Manço'yu maalesef kaybettik. Bir doktor arkadaşımdan öğrendim, 01.25'te vefat etmiş.’’

ÇABALAR SONUÇ VERMEDİ

Başhekim Dr. Azmi Özler ve Kardiyoloji Şefi Dr. Tezel Ulusoy da yaptıkları açıklamada Manço'nun ölümünü şu sözlerle anlattılar:

‘‘Bazı haberler vardır ki söylemisi çok zordur. Malesef Türkiye'nin büyük müzisyeni Barış Manço'yu kaybettik. Hastanemize saat 23.30'da 112 Acil Servis Ambulansı ile solunum ve kalp yetmezliği teşhisiyle geldi. Ancak Manço her türlü canlandırma konsültasyonlara cevap vermeyerek saat 01.30'da vefat etti. Zaten daha önceden tansiyon ve aort kapağından sorun olduğu biliniyordu.’’ dedi. Nöbetci 6 doktorun müdahale ettiği Barış Manço'nun medikal (ilaç) ve kalp pili müdahalelerine cevap vermediği belirtildi.

Ümitle beklediler

Manço'nun ölüm haberi hastanenin kapısında iki saat ümitle bekleyen eşi Lale Manço ve oğlu Doğukan'a tam bir şok yaşattı. Gözyaşlarına boğulan ana oğulu sanatçının yakınları teskin etti. Hastaneye akın akın gelen dostları ise Manço'nun ölüm haberini almalarına rağmen saatlerce hastane kapısından ayrılmadılar.

Son poz Hürriyet’e

Barış Manço en son pozunu yeni taşındıkları tripleks villalarında eşi Lale Manço, oğlu Doğukan Manço ve Doğukan'ın kız arkadaşı Iras Gökçeören ile birlikte Hürriyet objektifine iki gün önce vermişti.

KİM KİMDİR

200'den fazla beste yaptı

Türk Pop Müziği'nin 'ihtiyar delikanlısı' Barış Manço 1943 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni biteren sanatçı Belçika'da desen ve grafik sanatları eğitimi gördü. Manço, 1958 yılında lise orkestrasına katılarak müzik dünyasına adım attı. Türk etnik-rock müziğinin öncüsü olarak kendi grubu Kurtalan Ekspres'le birlikte Türkiye'de ve pek çok yabancı ülkede konserler verdi. Bestesi ve sözleri kendisine ait 200'den fazla eser veren Manço, 1991 yılında devlet sanatçısı seçildi. TRT'ye yaptığı 7'den 77'ye ve 4x21 Dolu Dizgin programlarıyla büyük beğeni kazanan sanatçı 1995 yılında Japonya turnesiyle ilgi çekti. Sanatçı, Tokyo, Osaka ve Nagasaki gibi 12 kentte verdiği konserle Japonları büyüledi. Uzun saçları, yüzükleri, el kol hareketleri, müziği ve akılda kalıcı şarkı sözleriyle büyük kitleleri yakalayan Manço'nun şarkıları Japonca, Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe ve İbranice'ye çevrilerek yerel sanatçılar tarafından seslendirildi. Manço, sanata katkılarından dolayı Fransa ve Belçika'dan şövalyelik ünvanları aldı. Lale Manço ile evli olan sanatçının Doğukan ve Batıkan adında iki oğlu var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!