Barış için küresel eylem günü

Güncelleme Tarihi:

Barış için küresel eylem günü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2003 13:00

Bugün, yüzlerce kentte, milyonlarca insan savaşa karşı sokağa çıktı. Dünyanın büyük şehirlerinde gerçekleştirilen, milyonlarca kişinin katıldığı küresel eylemlerle ABD'nin Irak'ta savaş girişimi protesto edildi. Bu akşam saat 20.00'de Türkiye ve dünyanın birçok kentinde barış için 1 dakika karanlık eylemi gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

15 Şubat hem Türkiye, hem de dünyada savaşa karşı eylem günü olarak saptandı. Türkiye'deki eylemlere paralel olarak aynı sıralarda Londra ve Berlin'in yanısıra dünyanın birçok ülkesi ve kentinde de eylemler düzenlendi.. Bu eylemlere katılan milyonlarca savaş karşıtı katıldı. Bu akşam ise saat 20.00'de tüm dünyada savaşa karşı 1 dakika karanlık eylemi kapsamında ışıklar söndürülecek.

EYLEM TAKVİMİ
15 Şubat – saat 13:00 Kadıköy iskelesinde toplanılıyor
15 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık” Beyoğlu Mis sok, Kadıköy’de Boğa heykeli, Bakırköy’de Özgürlük Meydanı’nda mumlarla bu etkinlik başlatılacak.
İzmir savaş karşıtı platform, 15 Şubat Cumartesi günü Saat 20.00’de Cumhuriyet Meydanında “Savaşın karanlığına karşı bir meşale yak” sloganıyla gösteri yapma kararı aldı
16 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
17 Şubat Ankara Savaşa Hayır Platformu AKP önünde etkinlik yapacak
17 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
18 Şubat TBMM önünde etkinlik
18 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
19 Şubat –saat 12:00 Türk-İş Saraçhaneden SSK’ya yürüyüş
19 Şubat --saat 14:00 Taşkışla Mühendishane’de “Uluslararası Barış Konferansı” açıklaması
19 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
20 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
21 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
22-23 Şubat Lütfü Kırdar Kongre Salonu “Uluslararası barış Konferansı”
22 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
22 Şubat -saat: 15.00'te Alsancak Gündoğdu meydanında “savaşa karşı rock konseri” düzenlenecek.
23 Şubat –saat 17:00 Bağcılar  Hakkı Başer Spor Kompleksinde “Savaşa Hayır Gecesi”
23 Şubat Tuzla İçmeler Düğün Salonunda “Savaşa Hayır Gecesi”
23 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
24 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
25 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”
26 Şubat -- saat 12:00’de Altunizade TİSK önünde Türk-İş etkinliği
26 Şubat – saat 20:00 “Bir Dakika Karanlık”

Haberin Devamı

Küresel eyleme katılacağı açıklanan ülkeler şunlar:

"ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Endonezya, Estonya, Fas, Filipinler, Filistin, Finlandiya, Fransa, Guatemala, Güney Afrika, Güney Kore, Haiti, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Honduras, Hong Kong (Çin), İngiltere, Irak, İrlanda (ve Belfast), İspanya (ve Katalonya, Bask), İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Jamaika, Japonya, Kanada (ve Quebec), Kenya, Kıbrıs, Küba, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malezya, Malta, Meksika, Mısır, Norveç, Pakistan, Peru, Polonya, Portekiz, Porto Riko, Ruanda, Rusya, Slovenya, Şile, Tayland, Türkiye, Ukrayna, Uruguay, Venezülla, Yeni Zellanda, Yunanistan"

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA 5 BİN KİŞİ TOPLANDI

Sabahın erken saatlerinden itibaren Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, savaş karşıtı slogan atıp pankart taşıdı. ''Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu''nun ortak bildirisi, sanatçılar Sunay Akın ve Bennu Yıldırımlar tarafından okundu.

Bildiride, bugün bütün dünyanın halklarının sokaklarda olduğu ve dünyanın dörtbir yanında ''savaşa hayır'' seslerinin yükseldiği ifade edilerek, ''ABD'nin tankları, topları, füzeleri var. En büyük gücün kendisi olduğunu sanıyor. Silahlarına güvenip dünyaya kafa tutuyor. Halka rağmen savaş olmaz. Biz bu savaşı durdurabiliriz'' denildi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de, daha önce düzenlenen ''Halka Sorun'' kampanyası kapsamında toplanan imzaları 1 Mart'ta Ankara'ya götüreceklerini ifade ederek, şöyle dedi:

Haberin Devamı

''(Irak'ta savaşa hayır) demek, bölgemizde yıllarca sürecek acı, gözyaşı ve kana (hayır) demektir. Savaş, etnik, dinsel, kültürel farklılıkları düşman gören anlayışların egemenliğini besliyor, ayrımcılığı derinleştiriyor.''

Konuşmaların ardından meydanda bulunanların dağılması gerektiğine dair anonslar yapıldı. Katılımcıların büyük bölümü, gruplar halinde İskele Meydanı'ndan 3 yöne ayrılarak dağılışa geçti.

61 KİŞİ GÖZALTINDA

Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu'nun Kadıköy'de, İskele Meydanı'nda saat 13:00'te yapılan savaşa karşı basın açıklaması öncesinde 61 kişi gözaltına alındı.

''Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu'' tarafından başlatılan ''Halka Sor'' kampanyasının parçası olarak dünyadaki diğer savaş karşıtlarıyla aynı gün Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılacağı duyurulan kitlesel basın açıklamasına katılmak üzere gruplar halinde meydana hareket edenlere izin verilmedi.

Haberin Devamı

Bakırköy'den bir otobüsle Kadıköy'e gitmek isteyen 31 kişi ile Kadıköy'den, İskele Meydanı'na toplu halde yürümeye çalışan 30 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

''SAVAŞA KARŞI 1 DAKİKA KARANLIK'' EYLEMİ

Kitlesel basın açıklaması sırasında yapılan anonslarda, bu akşam saat 20.00'de Beyoğlu Mis Sokak, Kadıköy Altıyol ve Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda, aydınlar, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşların ellerindeki mumlarla ''Savaşa Karşı 1 Dakika Karanlık'' eylemi yapacağı duyuruldu.

Basın açıklaması sırasında Kadıköy İskele Meydanı'na çıkan bütün yollar trafiğe kapatılırken, polis Eminönü, Beşiktaş ve Karaköy iskelelerinde de üst araması yaptı.

Haberin Devamı

Eyleme, CHP İstanbul Milletvekili Hasan Aydın, eski HADEP Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, SDP Genel Başkanı Akın Birdal, sanatçılar Zerrin Özer, Mustafa Alabora, Hümeyra, şair Ataol Behramoğlu, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin de aralarında bulunduğu bazı konfederasyon ve siyasi parti temsilcileri ve tanınmış kişiler de katıldı. 

ANKARA'DA EYLEM

''Ankara Savaş Karşıtı Platform'' üyeleri, düzenledikleri eylemle Irak'a yönelik olası operasyonu protesto etti. Platformu oluşturan çeşitli parti, sendika ve sivil toplum örgütleri, Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde öğle saatlerinde biraraya geldiler.

''ABD askeri olmayacağız, emperyalizme ve savaşa hayır'' pankartı açan grup, ABD ve savaş karşıtı çeşitli sloganlar attı.

İnsan Hakları Derneği Ankara Şube Başkanı ve Platform Sözcüsü Ender Büyükçulha, burada yaptığı basın açıklamasında, ABD önderliğindeki güçlerin saldırgan tutumunu sürdürdüğünü, diğer yandan ise bütün dünyada savaş karşıtı eylemlerin devam ettiğini belirtti.

''ABD emperyalizmi için verecek canımız, dökecek kanımız yok'' diyen Büyükçulha, ABD'nin hiçbir haklı gerekçesi olmayan bir savaş için hazırlıklarını sürdürdüğünü, Türkiye'deki liman ve üslerde de ''insanlık suçunun çalışmalarının yapıldığını'' öne sürdü.  

LONDRA'DA YÜZ BİNLER BULUŞTU
   
İngiltere'nin başkenti Londra'dageniş katılımlı savaş karşıtı gösteri başladı. Kentin kuzey ve güneyinde iki noktada, farklı kaynaklara göre 500 bin ila 1 milyon kişi toplandı.

İzinlerin kaldırıldığı Londra Metropolitan polis teşkilatından yaklaşık 5000 memurun görev yaptığı ''barış yürüyüşünde'', göstericiler Picadilly'de buluşacak ve buradan Hyde Park'a yürüyecek. Güneyden gelen göstericiler, parlamento binasının da önünden geçecek.  Göstericiler arasında Liberal Demokrat Parti lideri Charles Kennedy de bulunuyor.

Bu arada, Başbakan Tony Blair'in İşçi Partisi'nin toplantısına katıldığı Glasgow kendinde 25 bin kişi ''savaşa hayır'' sloganlarıyla gösteri yaptı.  Öte yandan, benzer gösteriler Belfast ve Dublin'de de yapılıyor.

YUNANİSTAN'IN 52 KENTİNDE GÖSTERİ

Yunanistan'da ise aralarında başkent Atina ve Selanik'in  kentininde bulunduğu 52 şehirde savaş karşıtı gösteriler yapıldı. Atina'da parlamento binası önünde toplanan ve sayıları Yunan televizyonları tarafından ''on binler'' olarak ifade edilen göstericiler, Mikis Teodorakis ve Maria Faranduri gibi ünlü sanatçıların verdiği konseri dinlediler.

Göstericiler daha sonra, polisin etrafında yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlenen ABD Büyükelçiliği'ne yürüdüler. Atina'daki gösteri sırasında yüzleri maskeli küçük grupların zamanzaman polisle çatıştığı, çevredeki araç ve işyerlerine maddi hasar verdikleri gözlendi.

Yunanistan'daki gösterilerde, ''Savaşa hayır barışa evet'', ''Kirli savaşa hayır'' ve  ''Savaşı durduralım, dünyayı değiştirelim''sloganlarını taşıyan pankartlar taşındı.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Irak'a yönelik olası bir harekatı protesto etmek amacıyla düzenlenen barış gösterisine soğuk havaya rağmen yüzbinlerce kişi katıldı.

Göstericiler, Berlin'in doğusundaki Alexanderplatz meydanından ve şehrin batısındaki Rudolf-Breitscheid-Platz meydanından iki kol halinde yürüyüşe geçerek, meydanların ortasında bulunan Siegessaeule'de (Zafer Anıtı) toplandılar.

Gösteriye, Çevre Bakanı Jürgen Trittin ile Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Renate Künast, Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Angelika Beer ve partinin eski eşbaşkanı Claudia Roth da katıldı.Çok sayıda Türk'ün ve diğer ülke vatandaşlarının da yer aldığı gösterisırasında, ''Irak'a karşı savaşa hayır'' ve ''Schröder, Bush'un savaşçısı değil'' yazılı pankartlar taşındı.

Berlin polisi, gösteriye yaklaşık 100 bin kişinin katılacağını açıklamasına rağmen, göstericilerin sayısının 350 binden fazla olduğu bildirildi.

Almanya'nın diğer bazı kentlerinde de barış gösterileri düzenlendi. Dünya çapında düzenlenen eylem günü kapsamında yaklaşık 70 değişik şehirde, yüzbinlerce kişinin katıldığı barış gösterileri yapıldı.

ROMA'DA 1 MİLYON KİŞİ SAVAŞA HAYIR DEDİ

İtalya'nın başkenti Roma'da yaklaşık 1 milyon savaş karşıtı barış için yürüdü. Ülkenin 45 kentindeki gösterilere en yoğun katılım başkentte oldu.Roma'daki gösterilere yaklaşık 500 sivil toplum örgütü ve büyük bölümüsol partilerden 125 milletvekili de katıldı.

Savaş karşıtlarının bir bölümü, 30 tren ve 3000 otobüs ile diğer şehirlerden Roma'ya geldi. Kentte 2500 güvenlik mensubu görev yaptı. Yürüyüş güzergahı üzerine kurulan dev ekranlarda dünyanın çeşitli kentlerinde düzenlenen savaş karşıtı gösterilerin görüntülerine yer verildi, savaş ile ilgili belgeseller yayınlandı. Göstericiler, Irak'a olası operasyon nedeniyle ABD'yi sert dille eleştirdiler.
  
Öte yandan, İtalyan devlet televizyonu Rai 1'in öğlen haberlerinde barış yürüyüşünü 4. haber olarak vermesi sol parlamenterler tarafından tepkiyle karşılandı. Milletvekilleri, Başbakan Silvio Berlusconi hükümetinin atadığı Rai Yönetim Kurulu'nu istifaya çağırdılar.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te on binlerce savaş karşıtı, Irak'a olası operasyonu protesto etmek için yürüdü. ''Savaşa hayır'' sloganıyla Denfert-Rochereau meydanında başlayan yürüyüş, çok sıkı güvenlik önlemleri altında sürüyor. Barış yürüyüşü Bastille meydanında sona erecek.  Yaklaşık 80 sivil toplum ve meslek örgütü tarafından Fransa'nın diğer birçok şehrinde de düzenlenen gösterilere, Sosyalist, Komünist ve Yeşil Parti de destek veriyor.  Son yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, Fransızların yaklaşık yüzde 80'ni savaşa karşı çıkıyor.

GÜNEY KORE

Güney Kore'nin başkenti Seul'un merkezinde toplanan 10 bin kişi savaş karşıtı konuşmaları dinledi, şarkılar söyledi. Seul'daki göstericiler ayrıca ''Bush'u Atın, Bombaları Değil'' yazılı kağıtlara da imza attılar. Gösteriyi düzenleyenler, 7 temsilcilerini canlı kalkan olarak Irak'a göndermeyi planladıklarını söylediler.

YENİ ZELLANDA

Yeni Zellanda genelindeki gösterilere katılan binlerce kişi de, ''Bir, İki, Üç, Dört: Kanlı Savaşınızı İstemiyoruz'' diye slogan attılar. Auckland limanı üstündeki bir uçaktan ise ir kişi yüksek sesle ''Savaşa hayır, barış şimdi'' diye bağırdı.

AVUSTURALYA

Avustralya'nın başkenti Canberra'daki bir semtte toplanan yaklaşık 5 bin kişi de hükümetin ABD'nin savaş planlarına destek vermesini protesto etti.

JAPONYA

Japonya'nın başkenti Tokyo'da dün 6 bin kişinin katıldığı savaş karşıtı gösteriden sonra bugün de 300 kadar eylemci ABD Büyükelçiliği önünde toplanarak binaya çiçekler koydu ve savaş karşıtı dilekçelerini sundu.  Tokyo'da yerel saatle akşam çok geniş katılımlı bir protesto gösterisi düzenleneceği de bildiriliyor.

MALEZYA

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Amerikan Büyükelçiliği önünde toplanan 1500 kişi adına konuşan organizatör Nasır Haşim ise ABD'nin küresel sömürüsünü artırmak amacıyla yapmaya çalıştığı savaşı durdurmak istediklerini söyledi. Büyükelçilik önündeki katılımcılar yaklaşık 2 kilometre ilerideki dünyanın en uzun binaları olan Petrona İkiz Kuleleri'ne yürüdüler. Buradaki bir parkta oturan göstericiler 45dakika sonra kendiliğinden dağıldı.

RUSYA

Rusya'nın başkenti Moskova'dasavaş karşıtı gösteri düzenleyen komünistler, Amerikan Büyükelçiliği önünde kızıl bayrak açıp Amerikan karşıtı sloganlar attı.  Organizatörlere göre, sayıları bin civarında olan göstericiler, ''Irak'a dokunma Bush'', ''Irak'a saldıran ABD Rusya'ya saldırmış sayılır'' ve İngilizce olarak ''Defol Bush, sen bugünün Hitler'isin'' yazılı pankartlar taşıdı.

Kamyonun üzerine yerleştirilen hoparlörden marşlar çalındığı gösteride, Komünist Parti birinci sekreteri Aleksandır Kuvayev, ''ABD'nin faşizmini ve devlet terörünü kınıyorum'' dedi.  Komünist lider Gennadi Züganov da, ''Irak'a Amerikan saldırısı, Arap dünyasına, Avrupa'ya, bütün dünyaya ve hepsinden önce de Rusya'yakarşı bir savaş olur. ABD, dünyanın enerji kaynaklarını kendine mal ederek petrol varil fiyatını 15-16 dolara düşürecek, bu da Rusya'da ödeme güçlüğüne, halkın fakirleşmesine ve sanayinin çöküşüne yol açacak'' öngörüsünde bulundu.

TAYLAND

Tayland'da da 10 bin kadar Müslüman Taylandlı savaş karşıtı gösteri düzenledi. Tayland'ın güneyinde Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Pattani eyaletinde havaalanı yolu üzerinde toplanan binlerce kişi, ABD'nin birsüpergüç olarak Irak gibi küçük ülkelere kabadayılık tasladığını belirtti.

Pattani eyaleti Bangkok'un 1280 kilometre güneyinde Malezya sınırıyakınlarında yer alıyor. Tayland'ın 63 milyon olan nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu Müslümanlar oluşturuyor.

Bu arada, Tayland'ın başkenti Bangkok'da ise aralarında Müslümanlar, Batılılar ve Budist rahiplerin de bulunduğu 2 bin kişininABD ve İngiltere Büyükelçiliği'ne yürüyüşleri sırasında trafiğin 90 dakika boyunca alt üst olduğu, yollarda ulaşımı engelleyen protestocuların daha sonra bir parkta toplandıkları ve Amerika karşıtı konuşmalar yaptıkları belirtiliyor.

SURİYE

Suriye'nin başkenti Şam'da yaklaşık 200 binden fazla savaş karşıtının başkent Şam'da Irak'a olası müdahaleyi protesto ettiği bildirildi. ''Amerikan tehditlerine son'', ''Bugün Irak, yarın sıra kimde'', ''Şer ekseni: ABD, İngiltere ve İsrail'', ''Bush, Blair, petrol için savaşa hayır'' yazılı pankartlar taşıyan göstericiler arasında, Suriye, Irak, Filistin bayraklarının yanı sıra, aşırı dinci Hizbullah'ın da bayrağını açanlar olduğu belirtildi.

Şam'daki ABD Büyükelçiliği önünde önlemler alınırken, eski kültür bakanı Nacah Attar, ''Arap ulusu için tehdit oluşturan yabancı kuvvetlerin acilen gitmesini istediğini'' söyledi.  Başkentin dışında Halep'te de protesto gösterileri düzenlenmesi bekleniyor.

İSPANYA

Savaş karşıtı İspanyol gruplar da ülkenin dört bir yanında toplanmaya başladı. Sevilla'da gösterilere katılan Sosyalist Parti Genel Sekreteri Manuel Chaves, hükümeti, savaşı reddeden halkın yanında saf tutmaya davet etti.

Malaga, Guernica, Bilbao Santander'de de protestocuların toplanmaya başladığı, akşamüstü Barselona ve başkent Madrid'deki gösterilerin ise akşamüstü (TSİ 19.00) başlayacağı belirtiliyor.

HIRVATİSTAN

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de ise yaklaşık bin kişinin Ban Jelaciç meydanında toplandığı bildirildi. Grubun, başkent sokaklarından yürümeye hazırlandığı ve Osijek, Pula, Split, Zadar, Vukovar ve Sibenik kentlerinde de gösterilerin yapılmasının beklendiği belirtiliyor.

UKRAYNA

Bu arada, şiddetli soğuk ve kar yağışı altında Ukrayna'nın başkenti Kiev'in merkezinde toplanan 2 bin kişi ABD'nin Irak'a yönelikolası saldırısını protesto etti.

Küreselleşme karşıtlarının yanı sıra Komünistler, Sosyalistler, Pasifistler'in de yer aldığı gösteride katılımcılar ''Irak'a karşı savaşa hayır'' ve ''Petrol için savaşa hayır'' şeklinde sloganlar attılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!