Barajların doluluk oranı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Barajların doluluk oranı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2009 12:20

YOZGAT’ta, son bir ay içerisinde aralıklarla yağan yağmur ve kar yağışının ardından barajlardaki doluluk oranı hızla arttı. 270 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olan ve Ekim ayında su seviyesi 50 milyon metreküpe düşen Gelingüllü Barajı’nda su seviyesi son üç ayda 90 milyon metreküpe ulaştı.

2002 ve 2004 yılları arasında Türkiye Su Kayağı Şampiyonası’nın yapıldığı Gelingüllü Barajı’nda su seviyesi düşünce bir daha yarışma da yapılamadı. Barajda su seviyesinin yüzde 15-20 seviyesine düşmesiyle birlikte 1993 yılında baraj suları altında kalan eski yerleşim yerleri de yüzeye çıktı. Ancak, son aylarda yağmur ve kar yağışının ardından barajın su seviyesi de hızla arttı, doluluk oranı yüzde 35'e çıktı.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Gelingüllü Barajı’nda su seviyesinin hızla yükselmesinin tarımsal sulama açısından memnuniyet verici olduğunu söyledi. Vali Çiçek, “Yozgat’ta 21 bin hektar tarım alanının sulanmasını sağlayan Gelingüllü Barajı 270 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip. Sulama döneminin tamamlandığı Ekim ve Kasım aylarında barajdaki su seviyesi 50 milyon metreküpe kadar düşmüştü. Son bir ay içerisinde yoğun bir şekilde yağan yağmur ve kar sularıyla birlikte doluluk oranı 90 milyon metreküpü geçti. Karların erimesiyle birlikte son yılların en yüksek seviyesi olan yüzde 50 doluluk oranına ulaşılacağı tahmin ediliyor” dedi.

21 bin hektar tarım alanının verimli bir şekilde sulanması için Gelingüllü Barajı'nda su seviyesinin 100 milyon metreküp civarında olması gerektiğini ifade eden Vali Çicek, “Barajdan Esenli, Paşaköy, Şefaatli, Yerköy ve Sekili arazilerinden yaklaşık 21 bin hektar alan sulanmaktadır. Yapımı devam eden pompaj sulama sistemi ile bu alan her geçen yıl biraz daha artmaktadır. Bu barajımızdaki su miktarı her hafta ölçülmektedir. Her ne kadar küresel ısınma olmuş olsa da, sular azalmış olsa da barajlarımızdaki su miktarı istediğimiz düzeye gelmiştir. Geçen yıl bu günlerdeki su seviyesini geçmiştir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!