'Bankada ufak çapta hesabım var'

Güncelleme Tarihi:

Bankada ufak çapta hesabım var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2009 14:08

8 milyon TL'lik malvarlığıyla dikkat çeken Alanya Vergi Dairesi Gelir Şefi Y. O. A. DHA'ya konuştu. Hakkındaki iddiaları yalanlayan gelir şefi, ''Villa değil 2 katlı evim, bankada da ufak çapta hesabım'' dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme süresince tutuksuz yargılanan ve kısa süre önce emekliye ayrılarak davanın sonuçlanmasıyla birlikte izini kaybettirdiği ileri sürülen Y. O. A.'ya DHA muhabirleri ulaştı. Y. O.A., suçlamaları kabul etmediğini, kendisine iftira atıldığını ileri sürdü.

“Eşim devlet memuru açıklama yapamaz. Ben de şimdiye kadar sustum ama artık emekliyim konuşabilirim” diyen Y. O. A. şunları söyledi:
“Devletin kasasını boşaltanlarla uğraştığımız için bizimle uğraşıyorlar. Şimdi bana iftira atıyorlar. Bütün bunları eski müdür tezgahladı. O müdürün herşeyini bildiğim için benimle uğraşıyor.”

‘VİLLA DEĞİL, 2 KATLI EV’
Sahip olduğu villaya ‘köyde iki katlı ev’, bankadaki yüklü miktardaki paraya ‘ufak çaplı hesap’ diyen Y. O. A., sözlerini şöyle sürdürdü:

Bankada ufak çapta hesabım var
İşte 2 katlı 'ev'

“Köyde iki katlı bir evim var, villa değil evim var. Bankada benim ufak çaplı hesabım var. 3 bankada hesabım var, biri emekli ikramiyem, diğerleri de birikimimdir. Banka hesap cüzdanlarımız bendedir, saklı da değildir. Keşke yarım trilyon paramız olsa. Aynı dairede şef olan bir kişinin 10 katlı binası var. Ben yemediğim için karalanıyorum. Benim evimin her köşesinde daha önce arama yapıldı, klozetin içine kadar baktılar temiz raporu var.”

Haberin Devamı

MALVARLIĞINA EL KOYMA KARARI

Oğlu Onurhan A. ile 2006 yılının Haziran ayında tartışan ayakkabıcı tezgahtarı o tarihte 16 yaşında olan Yunus Emre Eret'i alıkoyarak dövdüren Alanya Vergi Dairesi Gelir Şefi Y. O. A. ve öğretmen eşi 51 yaşındaki Orhan A. ile dayak olayını gerçekleştiren 36 yaşındaki Osman K., 42 yaşındaki Yaşar S., 35 yaşındaki Kenan K. ve 42 yaşındaki Hasan B., Alanya 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2'şer yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargılama sürecinde yaklaşık 8 milyon TL değerindeki gayrimenkul ve banka hesapları ortaya çıkan Alanya Vergi Dairesi’nde Gelir Şefi Y. O.A.'nın malvarlığına el konulması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

İŞTE MAHKEME KARARI
Alanya 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararında Y. O.A.'nın ve eşi Orhan A.'nın malvarlığındaki artışın gelirlerinin mal varlığı ile orantılı olmadığına dikkat çekildi.

Çiftin, kişisel ve özel harcamalarında ve tasarruflarında memuriyetinin kullandığı unvanın nüfuzundan istifadeye çalışarak menfaatler elde ettikleri belirtilen kararda, “Soruşturma evrakı arasında bulunan bordro kayıtlarına göre, her iki şüphelinin gelirleri ile orantılı olarak tasarrufları ile edinemeyecekleri menkul ve gayri menkulleri edinirken kanuna ve genel ahlaka aykırı eylemleri ile memuriyetleri nedeniyle kendilerine duyulan güvenden de istifade ile haksız mal edindikleri, borçlarını ödemekten kaçındıkları” ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

Y. O.A.'nın ile Orhan A. çiftinin bunları yaparken, memuriyet nüfuzunu kullanarak haklarında yasal yollara başvurulmasını engelledikleri vurgulanan mahkeme kararında, Vergi Dairesi Gelir Şefi olan Y. O.A.'nın mükelleflere baskı ve tehditle menfaat sağladığı da şöyle anlatıldı:
“Y. O.A.'nın bir kısım vergi mükelleflerinin defter ve kayıtlarını inceleme tehdidi ve baskısı altında menfaat elde etmeye çalıştığı, şüphelilerin aynı ve yakın zaman dilimi içerisinde özellikle Yalova ilinden tayinen gelmelerinden hemen sonra Yalova, Antalya ve Alanya'da gayrimenkulları edindikleri...”

‘KAYNANAM ZENGİN’ YALANI
Alanya 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı, Y. O.A.'nın “Kaynanam zengin” yalanına dayanan savunmasını da boşa çıkardı. Kararın bu bölümünde şöyle denildi:
“Şüphelilerin beyanlarında anılan bu gayrimenkulleri Orhan A.'nın annesi Seher D.'nin sattığı 2 konutun değerlendirilmesi ve taraflarına bağışlanması suretiyle alındığı ifade edilmiş ise de yapılan araştırma neticesinde Seher D.'nin bu tasarrufu yaratacak ekonomik gücünün olmadığının açıklık kazandığı, hatta sattığı beyan edilen iki daire ile oturduğu meskeni satın aldığı anlaşılmıştır.”

Haberin Devamı

İHBAR MEKTUBUYLA BAŞLADI
Alanya Vergi Dairesi'ne hitaben tarihsiz, ihbar edenin adı soyadı, imzası, adresine yer verilmeden ‘vatanını seven bir esnaf’ ibaresiyle gönderilen 1 Nisan 2008 tarihli dilekçe ve ekindeki 4 villa fotoğrafı ile Alanya Vergi Dairesi Şefi Y. O. A. ile ilgili olarak şikayette bulunuldu. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
“Pisliğe bulaşmış insanların bulunduğu daire güvenilir değildir. Duyduğum kadarıyla bunun için çalışıp çabalıyorsunuz. Ancak vergi dairenizde görev yapan Y. O.A. adlı memurunuz, kendisinin müdür başyardımcısı olduğunu söyleyerek gerek tehdit, gerekse şantajla kendisine Alanya'da zenginlerin bile olamadığı bir şato yaptırdı. Bununla ilgili resimleri zarf ile size gönderiyorum. Bir devlet memuru böyle bir mülke sahip olabilir mi? Arazi bile 3 dönüm civarında. Cicikli Beldesi'nde ev ve arsa yaklaşık 1 veya 1.5 trilyon değerindedir. Bu neden sorulmuyor, bu memuru kim kolluyor? Alanya esnafı bu evi nasıl yaptırdığını biliyor, halen bu memur Alanya Vergi Dairesi'nde nasıl çalışıyor? Her şeyi sizin vicdanınıza bırakıyorum.”

Haberin Devamı

Bu ihbar üzerine Y. O. A. ile ilgili başlatılan soruşturma, adli olay nedeniyle yargılanan Yıldız O.A.'nın dosyasıyla birleştirildi.

ANTALYA'YA KADAR KAZANÇ NORMAL
1976 yılında Maliye Bakanlığı'nda memur olarak göreve başlayan Y. O. A. ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmen olarak ataması yapılan Orhan A.'nın tayinleri Bitlis'e çıktı. 1977 yılında Tatvan’da 400 metrekare bir arazi ile başlayan çiftin malvarlığına, 1995 yılında 153 bin TL'lik altın ve 100 bin TL hisse senedi eklendi. 1990 yılında Bitlis'in Tatvan İlçesi Karşıyaka Sorgun mevkiinde 50 bin TL değerinde 400 metrekare arazi alan çift, 1995 yılında da memleketleri Yalova'nın Kazım Karabekir Caddesi'nde 305 bin TL değerinde bir daire ve bir otomobil satın aldı.

Alanya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi, buraya kadar edinilen mallarla ilgili, ‘Mal varlıklarında gelirleri ile mütenasip doğru orantılı artış gözlenmektedir’ değerlendirmesinde bulundu.

HIZLI ARTIŞ ALANYA'DA BAŞLAMIŞ
Mahkeme kayıtlarına göre, Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan çift, 2000 yılında Alanya'ya tayin edildikten sonra aşağıdaki malları edindi:
“Antalya merkez Bademağacı'nda 400 bin lira değerinde 8 bin 480 metrekare tarla. Korkuteli İlçesi Ulucak Köyü Hüyük Kuyusu mevkiinde 15 bin lira değerinde 12 bin 250 metrekare tarla. Yalova'nın Rüstempaşa Mahallesi'nde 6 bin lira değerinde daire, Alanya'nın Cikcilli Beldesi'nde 2002 yılında bin metrekare arazi, piyasaya değerinin çok altında 9 bin liraya alınmış. Bilirkişinin geçen yıl 489 bin TL değer biçtiği 4 katlı villa, 15 bin lira değerinde 1996 model Kia marka otomobil, Alanya'nın Kızlarpınarı Mahallesi 774 ada 6 parselde 37 bin lira değerinde 334 metrekare arsa, banka hesaplarında 440 bin 887 TL, 66 bin 850 Euro, 180 bin TL mevduat hesabı, oğulları Onurhan A. adına bankada 37 bin 500 Euro.”

Mahkeme, çiftin 2000 yılından itibaren maaş tutarının 5 katı banka hesaplarına rastlanıldığını ve bunların büyük çoğunluğunun mal bildirimi beyanlarında görünmediğini belirledi.

Dövdürme olayı telefon kayıtları

Y. O. A.'nın, oğluyla tartışan tezgahtarın dövülmesi davasında birlikte yargılandığı Osman K. ile yaptığı ve dinlemeye takılan iki ayrı telefon görüşmesinin kayıtları şöyle:

Y. O. A.: Efendim
Osman K.: Aloo
Y. O. A.: Efendim abi
Osman K.: Abla ben şimdi ordayım
Y. O. A.: He
Osman K.: Burada bir Ağrılı kardeş var
Y. O. A.: Hıh
Osman K.:Bırakmadı bizi, ‘abi’ dedi ‘eliniziayağınızı öpeyim’ dedi. Şimdi ben ordayım dükkandayım. Çocuk daha 16 yaşında. Dedi ki ‘ben’ diyor, ‘ablamın’ diyor, ‘anamın’ diyor ‘elini öpecem, ayağının altını öpecem’ diyor
Y. O. A.: Tamam gel, getir getir, elimizi öpsün burada
Osman K.: Haa
Y. O. A.: Getir burada elimi öpsün
Osman K.: Tamam o zaman getirem senin elini öpecek
Y. O. A.: Tamam
Osman K.: Tamam
Osman K.: Aloo
Y. O. A.: Efendim abi
Osman K.: Ben bunun ayağına bir tane patlatsam olur mu?
Y. O. A.: Yok yok ayağına patlatma arkadan bir tane şişe tak, bir de siz ?geç..
Osman K.:Yav her şey oldu da şimdi bayılmış, g? şimdi ben patlatam mı, patlatmayam mı?
Y. O. A.: Yok yok abi, patlatma yeter ona o
Osman K.:Yav sen beni dinliyorsan bırak bak
Y. O. A.: Yok abi patlatma tamam.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!