Bana belge getirin

Güncelleme Tarihi:

Bana belge getirin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

ADALET Bakanı Hikmet Sami Türk dün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun 30 Ağustos Resepsiyonu'nda ortaya attığı ‘Yargıya Fethullahçılar sızdı’ iddiası ile başlayan eleştirileri yanıtladı.

Türk, 9 yeni Danıştay üyesinin mazbata töreninde yaptığı konuşmada, hakim ve savcıların, Cumhuriyet'in niteliklerine aykırı hareket ettiği şeklinde bilgisi-belgesi olanlara, ‘‘Bize başvurun, işlem yapalım’’ çağrısında bulundu. Türk, kanıtsız iddialarla ‘Yargıyı töhmet altında bırakmaya kimsenin hakkı olmadığını, bunun devlete zarar vereceğini’ söyledi.

Hákimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ergül Güryel'in, hakim-savcı sınavının siyasi etki altında yapıldığı iddiasını da isim vermeden yanıtlayan Türk, ‘‘Hakim-savcı adayları sınavı 1998 yılından beri ÖSYM'ce yapılıyor’’ dedi. Güryel'in, soruşturmaların siyasi etki altında yapıldığı iddiasına da karşı çıkan Türk, ‘‘Siyasetin en az bilmesi gereken kurum adalettir. Biz bunu çalışmalarımızda ilke olarak aldık’’ diye konuştu. Bakanlığının hakim-savcılar hakkında güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapma yetki ve görevi bulunmadığını bildiren Türk, 1994'de çıkarılan yasayla, gizlilik dereceli işlerde çalışacaklar dışında herhangi bir kimseye disiplin soruşturması yapılmadığını anımsattı.

Türkiye'nin AB'ye aday olduğunu anımsatan, jeopolitik önemini vurgulayan Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘Türkiye'nin uygarlık yolunda ilerlemesini istemeyen gerici güçler ve irticanın varlığı bir gerçektir. Bu küçümsenemez. Demokrasi, insan haklarına saygıyı, Cumhuriyetin temel ilkeleri doğrultusunda ülke ve devlet bütünlüğünü asla tartışmadan gerçekleştirmek durumundayız. Bu konuda hakim ve savcılara da büyük görevler düşüyor. Gerici ve bölücü akımlar hiçbir zaman başarıya ulaşamayacak. Yargı Cumhuriyetin müeyyidesidir.’’

HSYK Başkan Vekili Ergül Güryel ise önceki açıklamasından geri adım atmadı. Güryel, törenden sonra gazetecilere, ‘‘Bakan'ın dedikleri doğrudur. Ama benim söylediklerim de doğrudur. Yargıda aksamaların olduğu gerçektir. Bu giderilmediği sürece, geçmişte olduğu gibi irticacının da, bölücünün de sızmaları önlenemez. Altına imzamı atarım’’ dedi. Hakim ve savcı adayları mesleğe alınırken güvenlik soruşturması yapılması gerektiğini tekrarlayan Güryel, ‘‘Eğer aksaklıklar giderilmezse irticai ve bölücü sızmalar her zaman olur’’ görüşünü savundu.

Mazbata verdiler

Danıştay'ın 9 yeni üyesinin mazbataları Adalet Bakanı Hükmet Sami Türk, Anayasa Mahkesi Başkanı Mustafa Bumin, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ve diğer konuklar tarafından verildi. Yan yana oturan Türk ve Selçuk toplantı boyunca sohbet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!