Bana bakan birisi mi var?

Güncelleme Tarihi:

Bana bakan birisi mi var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Altıncı hissinizin olup olmadığını kolayca test edebilirsiniz
Haberin Devamı

Birinin size bakıp bakmadığını sezebilir misiniz? Biyolog Rupert Sheldrake, sezeceğinizi söylüyor. Sheldrake’e göre bazı insanların altıncı hislerinin diğerlerine göre daha gelişkin olduğunu ve gerçekleştirdiği deneylerle bunu kanıtladığını iddia ediyor.

Bir olgunun bilimsel olarak kanıtlanması için tekrarlanabilir deneylerle, benzer sonuçlara varılması gerekiyor. Sheldrake, altıncı hissin varlığını kanıtlamak için bilimsel yöntemlere dayalı bir deney dizayn etmiş.

Birinin size bakıp bakmadığını tahmin etmeye dayalı deney, herkesin evinde kendi başına tekrarlayabileceği kadar basit. Deney, iletişim için diğer beş duyunun kullanılmasını engelleyen bir ortamda gerçekleştiriliyor. Deneye katılan iki denek birbirlerinden bir pencereyle ayrılıyorlar. Deneklerden birinin gözü siyah bir bantla kapatılıyor, diğeri ise elindeki rastgele rakam tablosuna uyarak pencerenin ardındaki deneğe bakıp bakmamaya karar veriyor. Kendisine bakılıp bakılmadığını tahmin etmesi istenilen deneğin, istatistiki olarak yüzde 50 oranında başarı göstermesi beklenirken, Sheldrake’in sonuçları başarı oranının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Üstelik Sheldrake bu deneyi binlerce kez tekrarlamış olduğu için, elde ettiği sonuçların istatistiki değeri daha da artıyor.

Araştırmanın daha da ilginç bir sonucu ise bazı insanların altıncı hissinin daha gelişkin olduğunu göstermesi. Deneklerden bazılarında başarılı tahmin oranı yüzde 90’lara kadar çıkıyor. En ilginç sonuç ise insanların kendilerine bakılmadığı zamanları doğru tahmin etme oranının yüzde 50’den iyi olmaması. Deneye katılanlar kendilerine bakıldığı zamanları tahmin ederlerken ise yüzde 50’nin çok üstüne çıkabiliyorlar.

Peki bu sonuca yol açan etken nedir? Sheldrake, bilim dünyasındaki yaygın fikirlerden farklı düşünüyor. Biyoloğa göre, bir insan başka bir insana bakarken, diğerinin algılayabileceği bir alan yaratıyor. Sheldrake özgün fikrini şu cümlesiyle pekiştiriyor, ‘‘20. yüzyıl fiziğinde gözlemci ve gözlenen arasındaki bağ kesin olarak kabul edilmektedir. Ama, biyoloji söz konusu olduğunda bu bağ nedense batıl kabul ediliyor’’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!