Balyoz'da 3 terfi

Güncelleme Tarihi:

Balyozda 3 terfi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2015 01:34

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) yeni komuta kademesi belirlendi. Açıklanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarına göre Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel emekliye ayrıldı, yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar geldi. Deniz Kuvvetleri dışındaki 3 komutan da değişti. Balyoz davasında yargılanıp beraat eden 46 kurmay albaydan ise sadece 3’ü terfi aldı.

Haberin Devamı

2015 YAŞ kararları, dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklandı. Buna göre, yeni Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar oldu. Yaş haddi sorunu olmayan Akar, teamüllere göre 4 yıl boyunca, 2019’a kadar Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek.


KARA’YA ORG. ÇOLAK


1’inci Ordu Komutanı Org. Salih Zeki Çolak, Kara Kuvvetleri Komutanı oldu. 3’üncü Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar, Çolak’ın boşalttığı 1’inci Ordu Komutanlığı’na atandı. Jandarma Genel Komutanı Org. Abdullah Atay emekli oldu. Ege Ordusu Komutanı Org. Galip Mendi Jandarma Genel Komutanlığı’na getirilirken, Harp Akademileri Komutanı Org. Abdullah Recep de Ege Ordusu Komutanlığı’na atandı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi 1 yıl uzatıldı. Devam eden İzmir Askeri Casusluk davasında sanık olan, 2012’de 5 gün tutuklu kaldıktan sonra ilk itirazda serbest bırakılan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ise oramiral oldu ve aynı görevinde kaldı.
Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk normal YAŞ üyeliğine getirilirken, yeni kuvvet komutanı Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal oldu. Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korg. Mehmet Şanver de Eskişehir’e atandı.

Balyozda 3 terfi
Erdoğan imzaladı, İşte TSK'nin yeni komuta kademesinin tam listesi

Haberin Devamı


İKİ YENİ ‘OR’


Özel ve Atay’ın emekli olmaları nedeniyle Kara’da boşalan iki ‘or’luk da dolduruldu. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korg. İsmail Serdar Savaş, birinci sıradan orgeneralliğe yükselerek 3’üncü Ordu Komutanlığı’na atandı. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korg. İhsan Uyar da ikinci sıradan ‘or’luğa terfi etti ve aynı görevinde kaldı.
Disiplinsizlik ve uygunsuz faaliyetler nedeniyle TSK’da ilişik kesme Yüksek Disiplin Kurulu’nca yapıldığından geçmiş yıllarda olduğu gibi YAŞ’ta ihraç konusu gündeme gelmedi.
Balyoz davasından yargılanıp beraat eden 46 kurmay albaydan ise sadece Kara Kuvvetleri’nde 11’inci sıradan Piyade Kurmay Albay Levent Ergün, Deniz Kuvvetleri’nde 7’nci sıradan Kurmay Albay İbrahim Özdem Koçer ve Jandarma’da 32’inci sıradan Kurmay Albay Ahmet Hacıoğlu terfi aldı. Diğer albaylardan 31 yıllık yasal hizmet süresini dolduranlar emekliye ayrılırken, diğerleri görevlerinde kaldı. 28 Şubat davasında tutuklanıp bırakılan Tuğg. Celalettin Bacanlı 1 yıl temdit aldı. Diğer tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın emekli oldu. Mardin’deki faili meçhul davası kapsamında yargılanıp beraat eden Jandarma Tuğg. Musa Çitil de birinci sıradan tümgeneralliğe yükseldi.

Haberin Devamı

Balyozda 3 terfi


5 ‘J’ DEĞİŞTİ


Genelkurmay için hayati önemdeki 6 “J” başkanlığından 5’i değişti. Personel Dairesi’nin başındaki Korg. İlhan Talu yerinde kaldı. Bu yıl ‘tüm’den ‘kor’luğa yükselenlerden Satı Bahadır Köse harekât, Mustafa Özsoy istihbarat, Uğur Tarçın MEBS, Korg. Salih Ulusoy plan-prensipler, Korg. Tayfur Fikret Erbirgin de lojistiğin başına getirildi. Harekât Başkanı Korg. Erdal Öztürk de İstanbul 3. Kolordu Komutanlığı’na atandı. Org. Abdullah Recep’in boşalttığı Harp Akademileri Komutanlığı’na ise bu yıl uzatma alan Çorlu’daki 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu getirildi.


Kurmayların hocası

Haberin Devamı


1952’de Kayseri’de doğan Hulusi Akar, liseden sonra Kara Harp Okulu’na girdi. 1982’de Kara Harp Akademisi’nden, 1985’te Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden, 1987’de ABD Silahlı Kuvvetler Kurmay Koleji’nden mezun oldu. Kara Harp Akademisi’nde öğretim elemanı olarak kurmaylar yetiştirdi. Yönetimindeki Harbiye’ye getirdiği tartışmaya açık, sorgulayıcı, yenilikçi yaklaşımla tanındı. 2005’te Boğaziçi Üniversitesi’ndeki “Ermenistan’a Harbord Askeri Heyeti: Bir Amerikan Heyetinin Hikayesi ve Türk-Amerikan İlişkilerine Etkileri” başlıklı teziyle ‘doktor’ unvanı aldı. Tartışmalı davalarda mağdur subayların ailelerine yardımcı olmaya çalıştığı biliniyor. Tunceli Hozat’ta İç Güvenlik Tugay Komutanlığı görevinden sonra Üstün Cesaret ve Feragat Madalyasıyla ödüllendirildi. Diyetisyen Şule Akar ile evli.

Haberin Devamı

‘Oramirallik normal’


İZMİR’deki Askeri Casusluk davasında sanık olan ancak ilk itirazında tutukluluğu kaldırılan Kora. Veysel Kösele’nin YAŞ’ta terfi alarak oramiralliğe yükselmesinin, idari iç hukukun içtihatlarına dayandığı belirtildi. Eski Genelkurmay Adli Müşaviri Emekli Tümg. Hıfzı Çubuklu, Hürriyet’e “TSK Personel Kanunu 65’inci maddeye göre, eğer bir personel açığa alınmış veya tutuklanmış ise beraat edinceye veya hakkındaki dava ortadan kalkıncaya kadar terfisi engellenir. Ancak personelin ‘ilk itirazında’ bu işlem ortadan kalkmışsa, açığa alınmamış veya tutuklanmamış sayılıyor. İkisi arasında böyle çok küçük bir nüans vardır” dedi. Balyoz’da beraat eden eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Ora. Özden Örnek de “Bizim davamızda benzer bir durum yok. Hukukta pek kesin konuşmamak lazım ama aklımın erdiği kadarıyla yapılan işlem normal ve doğrudur” dedi.

Haberin Devamı


TERFİ EDEMEMİŞLERDİ


2010’da terfi aldığı halde Balyoz sanığı olduğu gerekçesiyle terfisi idare tarafından onaylanmayan emekli Tümamiral Abdullah Gavremoğlu ise kendi durumunun farklı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz (Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tümgeneral Gürbüz Kaya ile) hakkımız olanı alamadık. Terfimizin yapıldığı 2010’da hakkımızda sadece soruşturma vardı. Kovuşturmaya geçilmemiş, dava açılmamıştı. Terfi aldık. İdari makamın (Bakanlık, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı) bunu onaylamaktan başka hiçbir şansı yoktu ama o zaman Balyoz’a bakış başkaydı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne dava açtık, mahkeme ‘Terfi yapılmalıdır ve idare de bunu onaylamalıdır’ dedi. Yüksek mahkemenin kararına rağmen bu onay 3 yıl bekletildi. 19 Haziran 2014’te Anayasa Mahkemesi Balyoz davası için hak ihlali kararı verdi. Terfim ancak 4 Ağustos’ta emekli edilmeden 3 gün önce onaylandı. Tümamiral olarak emekli edildim.” (Uğur ERGAN / ANKARA Şehriban OĞHAN)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!