'Balyoz' yüzleşmesinde kritik hafta

Güncelleme Tarihi:

Balyoz yüzleşmesinde kritik hafta
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 15:34

Hürriyet’in dün ilk kez duyurduğu Genelkurmay’ın 'Balyoz' darbe planlarına ilişkin başlattığı geniş soruşturma kapsamında Emekli Orgeneral Çetin Doğan dahil 150'den fazla subayın ifadesinin alınması ile ilgili bu hafta asıl kritik adımlar atılacak.

Haberin Devamı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın sorumluluğundaki soruşturmada, bu çerçevede Genelkurmay Başkanlığı ile koordine içinde çalışacak ve her gün Genelkurmay Başkanı’na bilgi verecek özel bir ekip oluşturuldu.

 

İfade alınma işlemlerinin son dört gündür devam ettiği ancak üst rütbeli generallerin de önümüzdeki günlerde dinlenmesi bekleniyor.

 

Metehan DEMİR YAZIYOR

Sorulacak soruların başında ise Genelkurmay Tatbikatlar-Programlar (tat-prog) kayıtlarında basında iddia edilen başlıklar kesinlikle bulunmamasına rağmen ortada dolaşan ses kayıtlarının ne anlama geldiği sorusu yer alıyor. Ayrıca ses kayıtlarının orijinalliği de ayrı bir elden inceleniyor.

 

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un 'demokrasi dışına taşanlara karşı kim olursa olsun sonuna dek gidilecek' talimatı ile sadece emekli paşalar değil o dönemde görev yapan ve hala görevde olan kritik konumdaki muvazzaf generaller de soruşturmada yer alacak.

 

Adli ve İdari iki ayrı koldan devam ettirilen görüşmelerde, her rütbedeki subayla o gün plan seminerinde yazılı olan plan dışında nelerin konuşulduğu, kimlerin neler söylediği de soruluyor. Özellikle de yanıtları net bir şekilde, o dönemdeki hiçbir kimseden çekinmeden vermeleri isteniyor.

 

İnceleme ve soruşturmanın sadece 1. Ordu kapsamında değil, TSK’nın konu ile ilgili tüm komutanlıkları kapsamında da genişletilebileceği konuşuluyor. 

 

Genelkurmay Başkanlığı geçen hafta başında, Taraf Gazetesi’nin tüyler ürpertici “Balyoz Darbe Planı” iddiaları hakkında son dönemdeki en kapsamlı soruşturmalardan biri için düğmeye basmıştı. Bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un emri ile derinleştirilen soruşturmada, İstanbul 1. Ordu’da 4-6 Mart 2003’de bahsi geçen harp oyununa katıldığı belirtilen 162 subay ile tek tek görüşülmeye başlanmıştı. Bazı kaynaklara göre, Genelkurmay arşivlerinde o tarihte bir plan semineri ve harp oyunu görünüyor. Ancak, bu ‘Balyoz’ değil ‘Meriç’ adı ile kayıtlı.

 

Haberin Devamı

Genelkurmay Harekât Başkanlığı Tatbikatlar Programlar Dairesi arşivlerindeki bilgiler ile Taraf’ın yazdığı plan birbirini tutmuyor. Mart 2003’deki plan tatbikatında iç tehdit (irtica ve bölücü terör) değil, dışarıdaki mevcut tehdit ve düşmana göre bir senaryo uygulandığı belirtiliyor. Hürriyet’te önceki gün de yer aldığı gibi kulislerde, askeri çevrelerin kafasında iki ana noktada tereddüt olabileceği konuşuluyor.

 

İlki, Çetin Doğan ve ekibinin gerçekten yetkisini aşan bir şekilde bazı konuşmalar yapmış olabileceği. İkincisi ise, böyle konuşmaların olmadığı. Asimetrik psikolojik harekatın devamı olarak, hayali senaryolar ve toplantılar varmış gibi gösterilerek TSK’nın yıpratılmaya çalışılması olasılığı bulunuyor. Bu olasılıklar canlı tutularak soruşturma sonuçları bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Twitter.com/metehandemirck

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!