Balyoz Davası'nda 25 sanığa beraat

Güncelleme Tarihi:

Balyoz Davasında 25 sanığa beraat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2014 15:45

Balyoz Davası'nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanığın yeniden yargılandığı davada, mahkeme kararını ilk duruşmada verdi.

Haberin Devamı

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde avukatlara söz verildi.

AVUKATLAR BERAAT İSTEDİ

Sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu, dosyada mevcut olan dijital kayıtların sahte olduğuna ilişkin TÜBİTAK raporu olduğunu belirterek, “Sanıkların yeniden yargılanmasını ve haklarında beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi. Sanık avukatlarından İlkay Sezer, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını ve bu davanın ana davayla birleştirilmesini talep etti.

SAVCI “BOZMAYA UYULSUN" DEDİ

Avukatların ardından mahkeme başkanı Özlem Karaçam, duruşma savcısından mütalaasını sordu. Savcı, Yargıtay'ın sanıklar hakkındaki bozma kararına uyulmasını talep etti.

Haberin Devamı

25 BERAAT KARARINA UYULDU

Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin aralarında eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın da bulunduğu 25 sanık hakkındaki bozma yönündeki kararına uyulmasına karar verdi.

SANIKLARA TAZMİNAT HAKLARI HATIRLATILDI

Beraat kararına gerekçe olarak ise, “Yüklenen suçların sanıklar tarafından işlediğinin sabit olmadığı" nı gösteren mahkeme tutuklu kalan sanıkların tutuklu kaldıkları süre yönünden tazminat haklarının bulunduğunu hatırlattı. Sanıklar, beraat kararını alkışlarla karşıladı.

BOZMA KARARINA UYULMADI

Mahkeme, yine Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 62 sanık hakkındaki 'anlaşma suçu kapsamında kalması nedeni ile haklarında 5237 sayılı TCK'nın 316/2. ve CMK'nın 223/4-a maddeleri gereğince "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verilmesi gerektiği' yönündeki kararına ise uyulmamasına karar verdi. Mahkeme, sanıklardan hayatını kaybeden Halil Yıldız hakkındaki davanın ise düşürülmesine hükmetti.

62 SANIĞIN DOSYASINI AYIRILDI

Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli kararında bu dava dosyası ile ihlal kararı verildiğini ifade eden mahkeme, “Yargıtay'ın ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin kararın hukuki sonuçları beraat kararına göre daha aleyhe olduğundan, ayrıca bu karar sanıkların özlük haklarını da etkilediğinden bu sanıklar hakkındaki davanın Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca değerlendirme yapılmak üzere tefrik edilerek ayrı esasa kaydedilmesine" karar verdi.

DAVAYA KATILMA YÖNÜNDEKİ KARARI KALDIRDI

Mahkeme, suçun niteliği ve dosya kapsamına göre suçtan doğrudan zarar görmeyen Abdurrahman Dilipak, Rıdvan Kaya, Abdurrahman Koçoğlu, Mesut Göğebakan, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin davaya katılma yönündeki kararını ise kaldırdı.

Haberin Devamı

DOSYASI AYRILAN 62 SANIĞIN YARGILANMASINA DEVAM EDİLCEK

Mahkeme başkanı Özlem Karaçam beraat eden 25 kişiyle ilgili davanın sona erdiğini, dosyası ayrılan 62 sanıkla ilgili duruşmanın 15 dakikalık aranın ardından devam edeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!