Balkanlar’da savaş

Güncelleme Tarihi:

Balkanlar’da savaş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fransız sinemasının yaşayan en önemli yönetmenlerinden biri olan Bertrand Tavernier'nin 1996 yapımı filmi ‘‘Yüzbaşı Conan’’ (Capitaine Conan) bugün gösterime giriyor.

‘‘Saint Paul Saatçisi’’ (L'horloger de Saint Paul), ‘‘Yargıç ve Katil’’ (Le juge et l'assasin), ‘‘Toptan Temizlik’’ (Coup de torchon), ‘‘Kırda Bir Pazar’’ (Un dimanche a la campagne), ‘‘Geceyarısına Doğru’’ (Around Midnight), ‘‘Aslolan Hayattır’’ (La vie et rien d'autre) gibi her biri unutulmazlar arasına girmiş filmlere imza atan Tavernier, bu kez kamerasını Balkanlar'a çevirmiş.

Eylül 1918. Doğu cephesinde Yüzbaşı Conan, çoğu askeri hapishanelerden çıkmış elli adamıyla bir çete savaşı yürütmektedir. Düzenli orduyu ve onun mensuplarını küçümseyen Conan'ın saygı duyduğu tek kişi, soylu bir sınıftan gelmesine rağmen ayrıcalıklarını reddedip orduya piyade eri olarak katılmış Sceve'dir.

Ödüllü film

Conan'ın değer verdiği öteki kişi ise genç bir edebiyat öğrencisi olan ve yüksek bir ahlak duygusuna sahip Norbert'tir. Ne var ki, Bükreş'te yapılan katliam ve talan, bu iki dostu karşı karşıya getirecektir. Norbert olayları soruşturmakla görevlendirilir ve bir numaralı zanlı Yüzbaşı Conan ve adamlarıdır.

Yüzbaşı Conan'ı canlandıran Philippe Torreton bu filmdeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Cesar'ına ulaşmıştı. Tavernier de, aynı ödülü en iyi yönetmen dalında kazanmıştı.

Son yılların en çok konuşulan bölgelerinden biri olan Balkanlar'ın yakın tarihi üzerinden militarizm ve kahramanlık gibi kavramları mercek altına alan bir film.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!