Balina Nuriş'e doğru

Güncelleme Tarihi:

Balina Nurişe doğru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde 4 gündür sorgulanan ve adı Uşak Cezaevi olaylarında sıkça geçen Kasarteks şirketinin sahibi Bahri Ergin'in ifadelerinde ilginç bağlantıların ortaya çıktığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, 18 Şubat'ta İzmir'in Bayraklı semtinde ‘‘Dost Petrol’’ şirketinin sahibi Mahmut Dostbey'in, 3 kişi tarafından 35 HDK 35 plakalı BMW otomobil ile kaçırılıp ayaklarından vurulması olayını soruşturan Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, failin, hálá firarda olan Murat Bozkurt (30) olduğunu belirledi.

TETİKÇİ

Genişletilen soruşturmada, Bozkurt'un, Kasarteks şirketinin sahibi Bahri Ergin'in ‘‘tetikçisi’’ olduğu ortaya çıkarıldı. Bunun üzerine Ergin, ortağı Çetin Sert (29) ile şoförü-koruması Yücel Kocaman (28) İstanbul'da gözaltına alındı. Olayla ilgili olarak Ergin'in firmasının Denizli ana bayiliğini yapan Şenol Olgaç (31) ve kardeşi Hasan Ali Olgaç (33) da yakalandı. Sanıklarda 4 tabanca ele geçirildi.

VURDURTMUŞ

Sorguya alınan Bahri Ergin'in (45) ifadelerinden, 2-3 ay önce Uşak'ta, son cezaevi olaylarında öldürülen, Ergin'in satın aldığı Kasarteks'in eski sahibi Erol Neşet'in kardeşi Birol Neşet'i, halen aranan Necdet Yılmaz'a vurdurttuğu belirlendi. İzmir Çiğli'de İnteks isimli fabrikayı Metin Tezcan'dan alan Ergin'in, işten çıkarılması üzerine tazminatını almak için fabrikaya gelen işçi Savaş Kılıç'ı, Çetin Sert, Alaattin Çelebi ve Halim Yılmaz'a 1999'da öldürttüğü belirlendi. Ergin'in, Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu Mehmet Ergenç ile telefonla görüşerek, son cezaevi olaylarında öldürülen Kasarteks'in eski sahipleri Orhan Cemal Yeşilkaya ve Erol Neşet'i öldürmeleri için 3 tetikçi bulunmasını istediği anlaşıldı; ancak bu sırada firmaya baskın gerçekleştirildi ve cezaevi olayı yaşandı.

17 TRİLYON

Bahri Ergin, Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nün yanı sıra Mali Şube Müdürlüğü'nce de sorgulandığı bildirildi. Ergin'in uzun süredir ‘‘Balina soruşturması’’ kapsamında aranan hayalici ortağı Gürcan Güngören ile 1995 yılından bu yana toplam 17 trilyon lira haksız KDV iadesi aldıkları belirlendi. Ergin'in, kurduğu paravan şirketlerden olan ‘‘İç Ege Tekstil Sanayi’’ şirketinin yaptığı hayali ihracat olayından 10 trilyon lira haksız KDV iadesi aldığı, ardından bu şirketin kapandığı ve yerine Bursa'da faaliyet gösteren ‘‘Alihan Tekstil’’i kurduğu öğrenildi. Ergin'in, bu paravan şirketleri, yanında çalışanların üzerine yaptığı, KDV iadesi aldıktan sonra şirketlerdeki kendi hisselerini devrettiği kaydedildi.

19 GÖZALTI

İzmir DGM Başsavcılığı talimatıyla yürütülen hayali ihracat olayı ile ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı 19'a çıktı.

Bağlantıları araştırılıyor

Polis, eski ortakları Uşak Cezaevi isyanında öldürülen Kasarteks'in yeni sahibi Bahri Ergin ile Karagümrük çetesi elebaşı Nuri Ergin arasında bağ ya da bağlar arıyor. Polis, olayların gelişimi nedeniyle, aralarında soyadı benzerliği bulunan Bahri ve Nuri'nin işbirliği içinde olmasından kuşkulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!