Balıklar bayatmış

Güncelleme Tarihi:

Balıklar bayatmış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hamsi zehirlenmesinin bayat satılan balıklardan olduğu açıklandı. Saklama koşullarını uygulamayan balıkçılar nedeniyle halde balık satışı durdu. 8 bin kasa bayat hamsi imha edildi.

İstanbul'da 150 kişinin zehirlenmesine, bayat hamsilerin neden olduğu anlaşıldı. Uzmanlar, alerjik reaksiyonların bayat hamsiden kaynaklandığını bildirdiler.

İki gündür avlanamayan balıkçılar ve su ürünleri müstahsilleri, balıkları bayatlatarak satan tablacıların, hem halkın sağlığını tehlikeye soktuklarını, hem de balıkçılık sektörüne zarar verdiklerini söylediler.

Satış yasağından sonra İstanbul Su Ürünleri Hali'nde bekletilen yaklaşık 8 bin kasa hamsi, dün imha edildi.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Candan Varlık zehirlenmelere bayat hamsinin neden olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘‘Olay tamamen parekende satış hatası, bayat balığın satılmasıdır. Uygun koşullarda bekletilmeyen balık proteinleri parçalanır ve histamin denilen bir madde oluşur. Histamin, insanlarda alerjik reaksiyona neden olur. Balık, avlanmadan itibaren bayatlamaya başlar, bir iki gün içinde, sıfır derecede korunarak tüketilmesi gerekir. Ama görüyoruz, el arabasında güneş altında satılıyor. Bu olay sadece hamside değil, kırmızı et içeren sardalya, istavrit, uskumru ve ton balığında (orkinos) da olabilir.’’

HALDE İŞLER DURDU

Marmara Bölgesi Su Ürünleri Müstahsilleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Menekşe, bayat balık satan tablacıların faturasının kendilerine çıkarıldığını öne sürdü. Ahmet Menekşe, balıkların halde veteriner denetiminde olduğunu belirterek, ‘‘Hamsilerde ağır metallerin çıkmaması, deniz suyunun da temiz çıkması bizi sevindirdi. Bilinçsiz satıcı ve tüketici söz konusu. Sokakta, satışı denetleyecek olan belediyelerdir. Piyasaya hal dışından balık verilmiş olabilir’’ dedi.

HAMSİ SATIŞLARI SERBEST

Bu arada dün akşam saatlerinde, Sağlık Müdürlüğü, kimyasal analizlerden sonra mikrobiyolojik analizlerin de temiz çıktığını duyurdu. Alerjik reaksiyonların bayat balıktan kaynaklandığı belirtildi. İki gündür yasak olan hamsi satışları bugünden itibaren serbest bırakıldı.

Su Ürünleri Hali'nde, dün balığın talep görmediği, açık artırmaya katılanların sayısının yarı yarıya azaldığı belirtildi.

Balıkesir'de hamsiden 5 kişi zehirlendi

İstanbul'da yaklaşık 150 kişinin zehirlenmesinin ardından Balıkesir'de de hamsi yiyen 5 kişi gıda zehirlenmesinden hastanelere kaldırıldı.

Hamsi şokuyla birlikte önlem olarak hamsi satışını yasaklayan Balıkesir Valiliği ağır metal analizlerinin temiz çıkması üzerine yeniden satışı serbest bıraktı. Balıkesir Sağlık Müdürü Dr. Veysel Gökçe, 5 kişinin İstanbul'da balıktan zehirlenen vatandaşlarda görülen şikayetlerle hastanelere başvurduğunu belirterek, ‘‘İl merkezinde 3, Gönen'de de 2 vatandaşımız deri dökülmesi şikayetiyle hastanelerimize geldi’’ dedi.

DENİZ TEMİZ ÇIKTI

Hamsi zehirlenmeleri üzerine Balıkesir Sağlık Müdürlüğü, Marmara'da 4 bölgede avlanan birer kilo balık ile kimyasal ve bakteriyolojik inceleme yapılması için 3 ayrı yerden alınan su numunelerini önceki gün İstanbul Hıfzıssıhha Müdürlüğü'ne gönderdi.

Hıfzıssıhha'dan bir gün sonra gelen tahlil sonuçlarında Bandırma Körfezi, Marmara Adası ve Kapıdağ Yarımadası açıklarında yakalanan balıkların Türk Gıda Kodeksi'ne uygun, Marmara Denizi'nin en temiz balıkları olduğu belirtildi. Valilik bunun üzerine hamsi satışı yasağını kaldırdı.

İthalat olumsuz etkilenir korkusu

İSTANBUL'da ‘‘kimyasal kirlilik nedeniyle balıktan zehirlenme olduğu’’ yolundaki haberlerin, AB'nin Türkiye'den çift çenekliler ithalatında uyguladığı ithalat yasağını kaldırma yönündeki girişimini olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Su Ürünleri Vakfı'nın ortak çalışması ile AB'ye ihracat izni için uygunluk belgesi verilen su ürünleri üretim yerlerinde bazı düzenlemelere gidilmiş, daha önce üretim izni verildiği halde uygun bulunmayan çok sayıda tesisin izni iptal edilmişti. Bunun üzerine AB, bu yıl taze ve dondurulmuş balık ürünleri ithalatındaki yasağı kaldırmış, ancak çift çeneklilere yönelik yasak konusunda bir gelişme olmamıştı.

Yetkililer, AB heyetinin denetimler sonucunda olumlu bir rapor düzenlediğini ve bu raparun 20 Ekim'deki toplantıda ele alınacağını belirttiler.

KİMYASAL ATIK OLSA BALIKLAR ÖLÜRDÜ

Prof. Dr. Candan Varlık, balıkların, ağır metal içermesi durumunda, bunları yiyenlerde, toplu zehirlenme olamayacağını, yenilen miktara göre insanların etkileneceğini söyledi. Varlık, atık kimsayal etkilenme durumunda ise önce balıkların ölmesi gerektiğini belirterek, ‘‘Eğer mikrobiyolojik zehirlenme olsaydı, insanlarda karın ağrısı, ishal ve kusmalar olurdu, burada sadece kaşıntı sözkonusu’’ dedi. Varlık, balık satış ve avlanma yasağının kalkması gerektiğini, balığın tüketiciye ulaştırılması koşullarında önlem alınması gerektiğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!