Balıkesir'de 5.0 büyüklüğünde deprem

Güncelleme Tarihi:

Balıkesirde 5.0 büyüklüğünde deprem
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2001 00:00


Merkez üssü Balıkesir Savaştepe olan, saat 14.54'te yer sarsıntısı meydana geldi. İzmir ve civarında da hissedilen depremin büyüklüğü 5.0 olarak kaydedildi.

Depremin ilk belirlemelere göre, can ve mal kaybına yol açmadığı bildirildi. Savaştepe Belediye Başkanı Şeref Kurt, Savaştepe'de sık sık küçük çapta depremlerin yaşandığını anlatarak ilk kez bu büyüklükte bir deprem yaşayan ilçede hayatın normale döndüğünü bildirdi.

Yer sarsıntısı, İzmir, Aydın, Manisa ve ilçelerinde de 10 saniye kadar hissedildi. Depremin ardından bölgede 3 artçı sarsıntı meydana geldi. Savaştepe'de saat 14.58, 15.43 ve15.47'de 2.9 büyüklüklerinde 3 artçı sarsıntı kaydedildi.

İzmir Valiliği Kriz Merkezi yetkilileri, verdikleri bilgide, kentin çeşitli noktalarıyla iletişim kurduklarını ve ilk belirlemelere göre, depremin can kaybı ve maddi hasara yol açmadığının anlaşıldığını bildirdiler.

Manisa ve Aydın ile bu illerin ilçelerinde de önemli hasar meydana gelmediği belirtildi. İzmir, Aydın ve Manisa'daki sarsıntılar, tedirginliğe neden oldu.

AYKUT BARKA: DEPREM AKTİVİTESİ İZLENMELİ

Ulusal Deprem Konseyi Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka, Balıkesir'in Savaştepe İlçesi'nde uzun süredir deprem kümelenmesi olduğunu belirterek, ''Bu bölgede mikro depremler yaşanıyor. Bu da onlardan bir tanesi'' dedi.

Prof. Dr. Barka, Savaştepe'de meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak yaptığı açıklamada, bölgedeki deprem aktivitelerinin izlenmesi gerektiğini söyledi.

Savaştepe'de zaman zaman orta büyüklükte depremler yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Barka, ''Bu bölgede orta büyüklükte mikro depremler yaşanıyor. Bu da onlardan bir tanesi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü bunları kaydediyor. Enstitü, Savaştepe'yi izlemeye almalı'' dedi.

IŞIKARA: ARTÇILAR 5.0'DAN KÜÇÜK OLUR

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Savaştepe'deki depremin olası artçı şoklarının 5.0'dan küçük olacağını bildirdi.

Batı Anadolu'da depreme neden olabilecek çok sayıda fay bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Işıkara, ''Savaştepe'de sürekli deprem etkinliği var. Biz buna 'Savaştepe etkinliği' diyoruz'' diye konuştu.

Sarsıntının Balıkesir, Bursa, İzmir ve Manisa'da hissedildiğini belirten Prof. Dr. Işıkara, aldığı bilgilere göre, ölen ya da yaralanan olmadığını, ancak Yazören Köyü'nde iki evin hasar gördüğünü söyledi.

Öte yandan, Kandilli Rasathanesi yetkilileri, 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından 3.0 büyüklüğünde bir artçı şokun meydana geldiğini bildirdiler.

YAZÖREN KÖYÜNDE HASAR

Merkez üssü Balıkesir'in Savaştepe İlçesi olan 5.0 büyüklüğündeki depremin, Yazören Köyü'ndeki evlerde hafif hasara neden olduğu bildirildi.

Savaştepe'ye 10kilometre uzaklıkta bulunan Yazören Köyü'nde, bazı evlerin bacaları yıkıldı, duvarlarda çatlaklar meydana geldi. Depremin ardından köy halkı arasında panik yaşandığını belirten yetkililer, köylülerin evlerine girmeye çekindiklerini kaydettiler. Savaştepe Kaymakamı Nusret Şahin'in, incelemelerde bulunmak üzere Yazören Köyü'ne gittiği bildirildi. (aa)

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!