Balık bolluÄŸu herkesin yüzünü güldürdü

Güncelleme Tarihi:

Balık bolluğu herkesin yüzünü güldürdü
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 30, 2001 00:00

Karadeniz'de palamut ve torik, Marmara'da da hamsi bolluÄŸu, hem aldıkları borç ve kredileri ödemekte zorluk çeken balıkçıların hem de balıkseverlerin yüzünü güldürüyor. Hamsinin kasası balık halinde 1.5-2 milyona satışa sunuldu. Tezgahlarda hamsinin kilo fiyatı, 500 bin liraya palamutun tanesi ise 1,5-2 milyon liraya kadar düştü. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kiÅŸinin geçimini saÄŸladığı balıkçılık sektörü, 17 AÄŸustos ve 12 Kasım 1999 depremleri nedeniyle geçen yıl neredeyse iflasın eÅŸiÄŸine geldi.1 Eylül 2001'de yeni av sezonunun baÅŸlaması üzerine, Ä°stanbul Balık Müstahsilleri DerneÄŸi'ne kayıtlı 1600 balıkçı, Ä°ÄŸneada, Kefken, Åžile ve Zonguldak açıklarında avlanmaya baÅŸladı.Palamut ve torikteki bereket, aldıkları borç ve kredileri ödemektezorluk çeken balıkçıları sevindirdi. Marmara Denizi'nde bolca çıkan hamsi de, ayrı bir sevinç kaynağı oldu.Türk balıkçılık sektöründe en büyük üretici derneÄŸi olan Ä°stanbul Balık Müstahsilleri DerneÄŸi'nin Müdürü Kemalettin Karaman, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, göçmen balıkların uÄŸrak noktası olan denizlerimizin dibi ve üstünü iyi kullanmak gerektiÄŸini söyledi.BoÄŸazlardan balık türlerinin geçiÅŸinin saÄŸlanabilmesi için, deniz suyundaki oksijen oranının iyi olmasının önemine iÅŸaret eden Karaman, ayrıca fabrika ve yerleÅŸim yeri atıklarının da rafine edilerek denize dökülmesinin saÄŸlanması gerektiÄŸini bildirdi.Balık türlerinin yumurtalarını Türk karasularına bırakabilmeleri için gerekli ÅŸartların saÄŸlanmasının önemine deÄŸinen Karaman, özellikle ilkbahar aylarında Çanakkale BoÄŸazı ve Marmara Denizi'nde avlanılmaması, trolle ve ışıkla balık avlamanın önüne geçilmesi gerektiÄŸini kaydetti. BALIK BOLLUÄžUNUN NEDENÄ° ALINAN TEDBÄ°RLERKarasularının balıkların uÄŸrak noktası haline gelebilmesi için  insan unsurunun çok büyük önemi olduÄŸunu ifade eden Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:''Tanrı hiçbir ulusa bu kadar güzel denizi vermemiÅŸtir. Bizim de burayı elbirliÄŸiyle korumamız gerekmektedir. Balık üretimi için çok büyük uÄŸraÅŸ ve çalışma sarf edilmektedir. Bu nedenle üretimin ucuza mal edilmesi için tutuculara ucuz mazot verilmesi ÅŸart haline gelmiÅŸtir. Ayrıca, tamimlerde belirtilen yasak ve hususların yerine getirilmesi ÅŸarttır. Bunu da görevli kolluk kuvvetleri yapacaktır. Aksine davrananların bir daha balıkçılık yapamayacak ÅŸekilde cezalandırılmaları gerekmektedir. Yani Marmara'da ışıkla veya trolle avcılık yapılmaması için her türlü önlemin alınması ÅŸarttır.''Bu yıl geçen yıla göre denizlerde bir kıpırdanma görüldüğünü anlatan Karaman, ''Balıkta kıpırdama olmasının nedeni, denizlerimizi biraz temiz tutmuÅŸ olmamız ve gerekli önlemleri almış olmamız'' dedi.Balıkçıların Ekim ayının ikinci yarısından itibaren Marmara, Saros Körfezi'nin bir bölümü ve Ege Denizi'nde avlanmaya çıktıklarını hatırlatan Karaman, ''Bu sektör artık dışa açılmak zorundadır. Denizlerimiz artık balıkçılarımıza dar gelmektedir. Balıkçı ailelerinin üçer beÅŸer birleÅŸerek, devletimizin öncülüğünde okyanuslara açılması gerekmektedir'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.      DENÄ°ZDEKÄ° BEREKETÄ°N TEZGAHA YANSIDIÄ°stanbullu balıkçıların denizde yüzünü güldüren palamut, torik ve hamsideki bereket, il genelinde tezgahlara da yansıdı. Balık halinde, havanın sıcak olduÄŸu geçen hafta içerisinde bazı günler palamutun tanesi 500 bin liraya kadar düştü. Bu ucuzluk, baÅŸta Kumkapı'daki perakende balıkçı tezgahlarında da gözlendi.Tezgahlarda palamutun tanesi 1.5-2 milyon liraya satılırken, satışların da oldukça iyi olduÄŸu bildirildi. Ancak 27 Eylül PerÅŸembe gününden itibaren, denizde ÅŸiddetli rüzgarolması, balık piyasasını etkileyerek, palamutun tanesinin Kumkapı'daki balıkçılarda 3 milyon liradan piyasaya sürülmesine yol açtı.Marmara Denizi'nde bolca bulunan hamsinin kasası da, balık halinde1.5-2 milyona satışa sunuldu. Hamsinin perakende satış yapan balıkçılarda kilo fiyatı, 500 bin liraya kadar düştü.  Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!