Bale bitti, sıra tangoda

Güncelleme Tarihi:

Bale bitti, sıra tangoda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yapı Kredi Sanat Festivali kapsamında sahne alan Joffrey Bale, geçen haftanın yıldızıydı

Yapı Kredi Sanat Festivali İstanbullular'ı dansa doyurmaya kararlı. Joffrey Bale'nin geçtiğimiz hafta gerçekleşen gösterilerinden sonra bugün ve yarın da Cristina Hoyos Flamenko Dans Topluluğu, Açıkhava Tiyatrosu'nda sahne alıyor. Bu gösterileri 23, 24, 25 Eylül tarihlerinde Tango Passion izleyecek. Dans toplulukları İstanbul dışına da çıkıyor. 24 Eylül'de Adana'da Cristina Hoyos, 27 Eylül'de Efes Antik Tiyatro'da Tango Passion sahne alacak.

Geçen haftanın yıldızı Joffrey Bale, Türk izleyicisinin ‘‘öteki’’ baleyi görmesi açısından ilginç bir deneyimdi. Klasik baleyi aşma çabasında olan ve bunu başaran topluluk, 30 yıldır arayış içinde olan dansçılara da kılavuzluk ediyor. Joffrey Bale, renkli kostümleriyle kalıplara meydan okuyor.

Topluluk cesur tavrını müzik seçimlerinde de sürdürüyor. Seyirciler klasik müziği beklerken Açıkhava'da Prince'in müziği yankılanmaya başlıyor. Genel Sanat Yönetmeni Gerald Arpino, Prince'in müziğini avant-garde, minimalist, araştırıcı, keskin hatlı ve yumuşak döngülü olarak tanımlıyor ve bunun rock-ballet türü için kusursuz olduğunu söylüyor.

Hepsi klasik bale eğitimi almış olan grup elemanlarının baleyi daha geniş kitlelerin sevebileceği bir sanat dalı haline getirdikleri kuşkusuz.

SAHNE İLLÜZYONU

Provaları izlediğimizde ‘‘sahne illüzyonu’’nun ne demek olduğunu daha iyi anladık. Çalışmaları izlerken, esas gösteride işlerin yolunda gitmeyeceği hissine kapılıyorsunuz. Ama güneş batıp, sahneyi ışıklar aydınlatmaya başladığında herşey gözünüze çok güzel görünüyor.

VAKİT BOŞA GEÇMESİN

Joffrey Bale Topluluğu'nun Açıkhava Tiyatrosu'ndaki provalarını izlemek, gösterilerini seyretmek kadar keyifli. Akşamki gösteri için bacaklarını esneten dansçılardan biri, bu arada telefon defterini gözden geçiriyor.

ŞANSLI İZLEYİCİLER

Joffrey Bale'nin gösterisini izleyenlerden birkaç tanesi özellikle şanslıydı. Çünkü onların oturdukları koltuklarda dansçılardan bir tanesi işte böyle egzersiz yaptı.

TEHLİKE ORADA Sporcular gibi dansçılar da her an sakatlanma tehlikesiyle karşı karşıya. Dansçılardan birinin tedavisi kuliste yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!