Bakü'de İpekyolu zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Baküde İpekyolu zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Yeni İpekyolu’’ projesi için Bakü'ye gitti. Bugün yapılacak zirveye 15 AB ülkesi temsilcisinin yanısıra Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Moldova, Çin, Mogolistan, Güney Kore, Japonya, Norveç, Polonya ve ABD katılıyor.

Ortaasya'yı Avrupa'ya bağlayacak ‘Yeni İpekyolu’nu hayata geçirmek için, bugün Bakü'de 32 ülke ve 12 uluslararası kuruluşun katılımıyla tarihi bir zirve düzenleniyor. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de zirveye katılmak üzere dün Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve kalabalık bir heyetle Bakü'ye geldi.

Demirel'i, Bakü Havaalanı'nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev karşıladı. Demirel ve Aliyev daha sonra kent merkezine gelerek, bir Türk ve Azeri ortaklığıyla kurulan bir otel ve iş merkezinin açılışını yaptı. Demirel, konuşmasında Türkiye'nin her şart altında Azerbaycan ile beraber olduğunu belirterek, zirvenin de Azerbaycan'ın dünyadaki önemini gösterdiğini bildirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkan Aliyev Türkiye'nin bir gün önce Ermeni işgali altındaki topraklarından kaçan Azeriler için gönderdiği 15 tırlık yardımdan söz ederek, ‘‘Türkiye her zaman yanımızdadır’’ dedi. Daha sonra Türk işadamlarının Azerbaycan'da serbest piyasa koşulları içinde çalıştıklarını ve çok iyi iş yaptıklarını vurgulayan Aliyev, konuşmasının sonunda Demirel'in elini havaya kaldırarak Türkiye'ye ilanı aşkta bulundu.

ERMENİSTAN'A BARIŞ MESAJI

Zirvenin sürpriz konuğu ise Ermenistan. Ermenistan Başbakanı Darbinyan'ın da zirveye katılmasını, Aliyev şöyle yorumladı:

‘‘Ermenistan'ın bu toplantıya katılma hakkı vardır. Sorunu barışla halletmeye çalışıyoruz. Güven olmazsa barış olmaz. Topraklarımız işgal altında. Ama ileriye bakmak lazım. İki komşu sürekli düşman kalamaz. Rusya ile Almanya da uzun süre savaştılar ama şimdi barıştılar.’’

Açılışını yaptığı Isr Oteli'nde kalan Demirel, burada Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, Kırgistan Devlet Başkanı Askar Akayev ve Moldova Cumhurbaşkanı Petro Lucinsky ile ayrı ayrı görüştü. Demirel daha zirveye katılan devlet başkanları onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Avrupa Birliği'nin 1992'den beri üzerinde çalıştığı ve Orta Asya'da ulaşım yollarının geliştirilmesini amaçlayan projesi çerçevesinde gerçekleşen zirveye, 15 AB ülkesi temsilcisinin yanısıra Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Moldova, Çin, Mogolistan, Güney Kore, Japonya, Norveç, Polonya ve ABD katılıyor. Zirve sırasında Avrupa- Kafkasya- Asya koridoru üzerinde uluslararası taşımacılığın geliştirilmesine ilişkin bir anlaşma imzalanacak. Bu anlaşma ile Yeni İpekyolu hayata geçirilirken, aynı zamanda ulaşımla ilgili sorunların çözülmesini sağlayacak teknik anlaşmalar da yapılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!