Bakü’den Sezen geçti

Güncelleme Tarihi:

Bakü’den Sezen geçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yaklaşık 7.5 milyon nüfuslu Azerbaycan'ın 3 milyonunun yaşadığı Bakü, yeni yeni gelişmeye başlayan bir başkent. Havaalanında ‘‘Hoşgelmişsiniz’’ yazılarıyla karşılandıktan sonra ilk olarak ‘‘e’’ harfinin ters yazıldığını, ‘‘t’’ yerine‘‘d’’ kullanıldığını farkediyoruz. Hiçbir dolambaca gerek duymadan, duygularını tüm saflığıyla ifade eden Azeri dostlarımız da bizi hemen etkiliyor. Sokaktaki vatandaş da Türkiye'den geldiğimizi anlayınca bize kendimizi bir devlet temsilcisi kadar önemli hissettirdi.

Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in posterleriyle süslü olan sokaklar, seçimden henüz çıkıldığını anlatıyordu. 1993 yılında çok kötü durumda olan Azerbaycan'ı bırakıp küçük bir kasabaya kaçan Ebülfeyz Elçibey'den sonra Moskova'dan gelerek tek aday olarak seçime giren Aliyev, bu yıl ikinci kez beş yıllık dönem için başkan seçildi.

Türkiye sevgisi

Sokakta karşılaştığımız insanlar Türkiye'ye duyulan sevginin etkisini o denli hissettirdi ki bindiğimiz taksilerde yarıdan fazla indirimlerle karşılaşıp, alışveriş yaparken sürekli hediye vermek için yarışan satıcıları görünce şaşırdık.

Sezen Aksu, Bakü'de de her zamanki performansıyla sahneye çıkıp konserini tamamladı. İlk kez Azerbaycan’da konser veren sanatçının 40.000-120.000 manat (yaklaşık 3-12 milyon lira) arasında satılan biletler, hayranları tarafından kapışıldı. Sanatçı konser sırasında o kadar büyük bir sevgi seliyle karşılaştı ki, kimseyi kırmamak için daracık beyaz elbisesine rağmen, sık sık eğilerek sahneden hayranlarını öptü. Minik bir serçe maketi hediye edenler, çiçek verenler, yüzük uzatanlar ve sadece sözcüklerle sevgilerini ifade edenler... ‘‘Sezen, Allah sana uzun ömür versin’’, ‘‘Hayatta tek isteğim sizinle göz göze gelmekti’’ diyenler, adeta sanatçıya enerji depoluyordu.

Bu arada konseri izleyen Azerbaycanlı müzikseverlerin sakinliği de dikkat çekiciydi. Sezen Aksu, sanki bir seminer izlercesine ciddi ve sessiz dinleyicilerini; ‘‘Çok zarifsiniz. İçinizdeki çığlığı dışarı vurun ve benimle birlikte şarkı söyleyin’’ diyerek katılıma çağırdı. Konserinin sonuna doğru ateşi çıkan sanatçı, üç kez bis yaptı. İzdiham nedeniyle konser verdiği Respuplika Sarayı'ndan uzun süre dışarı adım atamayan sanatçı, çıkışta ateşinin yükselmesi ve yorgunluğu nedeniyle bindiği otomobilin kapısına başını çarptı ve seslendi.

MİNİK SERÇE, TEK KONSERLE AZERİLERİ BÜYÜLEDİ...

Türk Pop'unun ünlü sesi Sezen Aksu, ilk kez Azerbaycanlı hayranlarıyla buluşmak üzere Bakü'de bir konser verdi. atv ve Sabah'tan Hıncal Uluç, Ergil Tezer, Cem Saner ve Esin Övet, Milliyet'ten İpek Durkal, Yeni Yüzyıl'dan Yeşim Nur ve Paparazzi'den Bayram Akbaba ile konseri izlemek için gittiğimiz Bakü'de iki gün boyunca sokaktaki yaşamı da gözledik. 11 Ekim 1998’de ikinci kez Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Haydar Aliyev'in posterleriyle süslü sokaklar, Türkiye'den gelen konuklarını özenle ağırladı.

Azeriler hayata yeni başlıyor

Haftanın günleri pazartesi, salı... vb. yerine rakamlarla ifade ediliyor. Örneğin ‘‘1. gün gideceğim, 5. gün döneceğim’’ gibi.

Polis memurları ayda 10 dolara karşılık gelen manat kadar maaş alıyorlar.

Azerbaycan'ın para biriminin adı ‘‘Manat’’.

Bir dolar 3900 manat’a karşılık geliyor.

Halk arasında 1000 manat’a ‘‘Mehmet’’ deniliyor. Çünkü, 1000 manat’ın üzerinde 1918-1921 yılları arasında Azerbaycan'ın ilk demokratik başkanı Mehmet Emin Resülzane'nin resmi bulunuyor.

Yine halk arasında 10.000 manat’a ‘‘Şirvan’’ adı veriliyor. Bu isim ise tarihi Şirvan Sarayı'nın resminin 10.000’lik manat’ın üzerinde bulunmasından verilmiş. 50.000 manat’a da 5 Şirvan deniliyor.

Bakü'nün en ünlü halk pazarı yeri ise ‘‘Taze Pazar’’. Taze Pazar'da yiyecekten, ikinci el kıyafetlere, hırdavattan, kilime kadar her türlü orta ve ortanın altı gelir düzeyindeki insanların aradığı ihtiyaçlar bulunuyor.

Döviz büroları, doları manat’a çeviriyor, fakat asla manat’ı tekrar dolara çevirmiyorlar.

Kullanılan otomobillerin çoğunluğu Murat 124 markası taşıyor.

Türkçe'den farklı anlamdaki kelimeler

Düşmek: İnmek

Sok: Meyve suyu

Azmak: Yolunu kaybetmek

Okşamak: Benzemek

Pezevenk: İri kıyım, güçlü

Sümük: Kemik

Piliç: Cüce

Harici: Yabancı

Erkek: Kişi

Kişi: Nefer

Ses: Oy veya rey

Çocuk: Uşak

Bebek: Körpe

Bakü'de çok sayıdaki pazarlardan en büyüğü olan Taze Pazar'da Türk ekibe ilgi çok büyüktü. Arkadaşımız Filiz Öcal Akçin de eliniden tutarak fotoğraf çektirmek isteyen nar satıcısını kırmadı .



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!