Dünya bakır stoklarının yarısı onun elinde

Güncelleme Tarihi:

Dünya bakır stoklarının yarısı onun elinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2010 11:35

Emtia fiyatları yeni rekorlara koşarken, elinde büyük miktarda stok bulunduran az sayıda işlemci mercek altına alınmaya başladı.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor    
Haberin Devamı

 

Bu durumun son örneği, bakır piyasasında yaşandı. Wall Street Journal’da yayımlanan bir haberde, Londra Metal Borsası’sının depolarındaki bakırın yüzde 80 ile 90’ı arasında bir oranının tek bir işlemcinin elinde olduğu belirtildi.  

 

Bu, küresel bakır stoklarının yarısına yakınına denk gelirken, toplam değeri 3 milyar doları buluyor.

 

Bu haber, Salı günü bakır fiyatlarının yeni rekorlara koştuğu bir zamanda yayımlandı. Değerli metalin fiyatı New York borsasındaki işlemlerde 4,2705 dolara çıkarken, 2010’da da yüzde 28'den fazla değer kazandı.

 

Londra Metal Borsası’nda üç ay vadeli bakır kontratlarında bu madenin metrik tonu Salı günü 9,353 dolardan kapattı.

  

Haberin Devamı

HEDEFTEKİ BANKA JPMORGAN CHASE

WSJ, Londra’daki bu bakır tekeli için ABD’li banka JPMorgan Chase’i gösterdi. ABD’li bankanın, son dönemde bakırdaki pozisyonunu artırdığına dikkat çeken gazete, JPMorgan’ın pozisyonunun net olmadığını, metal borsasına yeni bir oyuncunun da dahil olmuş olabileceğinin altını çizdi.

 

Değerli metaller konusunda danışmanlık hizmeti veren Resolved Inc.’nin Başkanı David Threlkeld, “Kimin olduğunu önemli değil. Burada dikkat etmemiz gereken şey, bir işlemcinin bu kadar büyük bir pozisyona sahip olması” dedi.

 

Londra Metal Borsası’nda bakır haricinde, farklı metallerde de bir kişinin hakim olduğu güçlü pozisyonlar bulunuyor. LMB’de bir işlemci alüminyum hisselerinin yüzde 90’ına sahip. Nikel, demir ve diğer metallerin piyasalarında da bireysel işlemcilerin pozisyonları yüzde 50 ile 80 arasında değişiyor.

 

Emtia borsalarında, tek bir oyuncunun tüm kazancı elde etmemesi için işlemcilerin pozisyonları denetleniyor. Genelde ise büyük şirketler müşterileri adına piyasaya giriyor.  

 

Haberin Devamı

YATIRIMCI AKINI DEVAM EDİYOR

Küresel ekonomi iyileşmeye devam ederken, emtiadaki yükselişten faydalanmak isteyen yatırımcıların sayısı her geçen gün artıyor. Bu nedenle, ABD’de emtia piyasası düzenleyicileri, tek bir oyuncunun sahip olabileceği vadeli kontratlara sınırlama getirmeyi planlıyor. Düzenleyicilerin, fiziki varlıklara müdahale hakkı bulunmuyor.

 

LMB ise, tek bir işlemcinin elinde tutabileceği varlıklara sınırlama getirmiyor. Onun yerine, güçlü pozisyonlara sahip işlemcilerden, kısa vadeli varlıklardan elde edeceği kazanca kota koyuyor. Bununla birlikte, bireysel oyuncuları da yakından takip ediyor.

 

İngiliz banka Barclays Capital, bu yıl bakır talebinin değerli madenin arzını yaklaşık 455 bin metrik tonla geçeceğini öngörüyor. Bakır stokları en fazla ülkeler arasında Çin, Brezilya ve ABD gösteriliyor.

 

Haberin Devamı

*Bu yazı Wall Street Journal’da “Trader Holds $3 Billion of Copper in London” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!