Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Günleri

Güncelleme Tarihi:

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Günleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2010 23:50

Nefret Suçlarıyla Mücadele Etkinlikleri, Gazeteci Baki Koşar anısına, İzmir’de düzenleniyor. Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneğince bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan “Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Günleri” 6 Şubat’ta başlıyor.

Haberin Devamı

Gazeteci Baki Koşar, 22 Şubat 2006 tarihinde, evinde öldürülmüştü. Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, Baki Koşar’ın öldürülmesini tipik bir nefret cinayeti olarak görüyor ve “Nefret Suçlarıyla Mücadele Etkinlikleri”ni gazetecinin adına ithaf ediyor.

Dernek, etkinlikleri organize ederken, öldürülen eşcinsel ya da transeksüel davalarında katillerin “Haksız Tahrik İndirimi”nden yararlandırılmalarına karşı kamuoyu oluşturmak amacıyla yola çıktı. Etkinliğin bu yılki programı, nefret suçlarının hedefindeki tüm grupları kapsayacak şekilde oluşturuldu.


“Derneğimle Uğraşma, Katilleri Yakala” Yürüyüşü!

İzmir Valiliği’nin talebiyle, Siyah Pembe Üçgen Derneği hakkında kapatma davası açılması ve ilk duruşmanın da 9 Şubat Salı günü görülecek olması nedeniyle, etkinlik; 6 Şubat Cumartesi, saat 14.00’de “Derneğimle Uğraşma, Katilleri Yakala” yürüyüşüyle başlatılacak. Basın açıklamasıyla son bulacak yürüyüşün ardından, aynı gün “Nefret Suçları ve Hukuk” konulu panel var.

Haberin Devamı


Suçtan önce nefret söylemini nasıl fark etmeli?


“Nefret suçlarının tipik, ayırt edici niteliklerinin tespiti ve bunlara ilişkin farkındalık geliştirmek neden gereklidir? Bu farkındalık, tarihe ve günümüze yeni bir bakış açısı sağlayacak bir katkı yapabilir mi? Yargı mensupları ayrımcılık, nefret söylemi, nefret suçları kavramlarına ne kadar yakın, ne kadar uzak duruyor?” sorularına da yanıt aranacak olan panel, Fransız Kültür Merkezi’nde, saat 16.00’da başlayacak.

Aynı akşam, Goethe İnstitut Merkezi’nde, Hukuk ve Medya alanlarında verilecek “Nefret Suçları ile Mücadele Ödülleri” töreni ardından, Ressam Serpil Odabaşı’nın “Kat(i)li Mübah” sergisinin açılışı gerçekleştirilecek.


Nefret suçları kimin meselesi?


7 Şubat, Pazar günü, medya çalışanlarının, nefret söylemlerinin yeniden üretilmesindeki sorumluluğu, “Nefret Söylemi ve Medya Üzerine” panelinde, örnekleriyle tartışılacak.

Ardından saat 16.30’da başlayacak “Nefret Suçları ve Azınlıklar Üzerine” panelinde “Farklı kimlik grupları arasındaki karşılıklı güvensizlik ve önyargılar; tarih boyunca gerçekleştirilen sayısız katliamın, kıyımın kolaylaştırıcı unsurları mıdır?

Nefret söylemi, salt azınlıklara ilişkin bir sorun mudur? Azınlık gruplar, nefret söylemlerine karşı mücadelesini hangi temellerde kurabilir?” gibi sorular ele alınacak.

Haberin Devamı


13 Şubat, Cumartesi, Saat 16.00’da; “Nefret Suçları Kimin Sorunu?” başlıklı panelde ayrımcılık-nefret suçları ilişkisi irdelenecek: “Kamusal alandaki ayrımcı uygulamalar, nefret söylemlerinin görünür yüzü müdür? Ayrımcılık, egemen kimliğin tahakkümünü pekiştirmeyi amaçlasa da; daha derinlerde, psikolojik ve felsefi olarak nasıl temellendirilir? Ayrımcılığın insan zihninden kovulması bir gün mümkün olacak mıdır?”


Nefret suçlarına karşı yerelden mücadele


20 Şubat, Cumartesi, “Nefret Suçları ve Yerel Mücadele” başlığıyla, İzmirli siyasi parti ve stk aktivistlerinin katılımcı olacakları bir forum gerçekleştirilecek.


Nefret söylemine karşı sanat


“II. Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Günleri” hafta içlerinde de, militarizm ve ayrımcılık karşıtı film gösterimleri ve söyleşilerle devam edecek...

Haberin Devamı


“Öfke ve Nefret”, “Homofobi” ve “Türcülük” üzerine üç ayrı atölye çalışmasının da gerçekleştirileceği etkinlik, 20 Şubat’ta “Tiyatro Oyun Deposu”nun, “Çirkin İnsan Yavrusu” adlı oyunuyla sona eriyor.


9 Şubat Salı günü Adliyede!


Siyah Pembe Üçgen Derneği hakkında açılan, fesih (kapatma) davasının ilk duruşmasının,9 Şubat Salı, Saat: 09.15’de, İzmir, Bayraklı Adliye Sarayı’nda görülecek olması nedeniyle, Dernek, “her tür ayrımcılığa ve eşitsizliğe karşı olanları; hem etkinliğe katılarak, hem de dava süreci boyunca kendilerini yalnız bırakmayarak, örgütlenme özgürlüğüne destek ve dayanışma” çağrısı yapıyor.

BAKİ KOŞAR KİMDİR?

1970 Batman doğumlu. Profesyonel gazetecilik yaşamı, 90’lı yılların başlarında Nokta Dergisi’nde başladı. Aynı yıl, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin “Yılın Gazetecileri Yarışması”nda ödül kazandı ve “Don Kişot İmana Geldi” başlıklı özel dosyasıyla, ilk kez verilen Çetin Emeç Gazetecilik Ödülü’nde ilk 3’e girdi. Daha sonra, sırasıyla, Aktüel, Akis, EP ve Tempo Dergileri’nde çalıştı. Aktüel’de yaptığı “Vildan’ın ölümünde MİT parmağı” başlıklı haberi, MİT’in tarihinde ilk kez “resmi” olarak açıklama yaptığı haber oldu. Sonra televizyon yaşamı başladı. Flash TV’de televizyonculukla tanıştı. Ardından Nurseli İdiz’le birlikte Kanal D’de Prizma Programı’nı hazırladı. Show TV’de, “Sıcağı Sıcağına” programında, odağında “insan”ın olduğu, toplumsal meseleleri, söyleşileri ve analitik haberciliğiyle masaya yatırdı. Televizyonculuğu CNN TÜRK ile devam etti. Bu kanalda, kuruluş aşamasındaki 1 yıllık hazırlık süreci dahil 4 yıl çalıştı. Birecik Barajı’nın suları altında kalan, Gaziantep’in Nizip İlçesi’ndeki antik Zeugma Kenti’ne ilişkin aylar süren canlı yayınları ile kamuoyunun dikkatini çekti. Zeugma’nın dünya gündemine taşınmasında büyük katkıları oldu. İsmi “Bay Zeugma”ya çıktı… CNN TÜRK’de, kendine özgü bir sunum stili oluştu; insan-toplum ve kültür ilişkisi üzerine yaptığı özel haberleri, 5N1K adlı programda, “Bir Baki Koşar haberi” olarak anons edildi. Bu programda, Amerika- Afganistan savaşı sürecinde yayınladığı, “Van’daki küçük Afgan ressam kız” adlı haberi, ona Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü’nü getirdi. “Güneydoğu’da kadın ve su ilişkisi” konulu özel tv dosyasıyla, Dünya Bankası’nın uluslararası düzeyde yaptığı “su” konulu yarışmada, ilk 5’e girdi ve bu kurum tarafından, Türkiye’yi temsilen resmi olarak Japonya’ya davet edildi. Hem uluslararası Su Konferansı’nı izledi, hem ödülünü aldı.

Haberin Devamı

Sonra tekrar edebiyata yoğunlaştı: “Kilidi Sırlı Anahtar” adlı ilk romanı, edebiyat ve basın tarafından ilgiyle karşılandı. Ardından, “Kader Otelinde Bir Aşk Cinayeti” ve “Tarkuşu” adlı kitapları yayımlandı.

II. Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Günleri Programı

6 Şubat -20 Şubat 2010

14:00 Yürüyüş & Basın Açıklaması

“Derneğimle Uğraşma, Katilleri Yakala”

16:00 Panel: “Nefret Suçları ve Hukuk Üzerine”

Konuşmacılar:

Asuman Aytekin İnceoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Öğretim Üyesi

Senem Doğanoğlu, LGBTT Hakları Platformu Avukatı

Bora Bengisun, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği Gönüllüsü

Erdal Doğan, Avukat

Kolaylaştırıcı: Av. Elif Ceylan Özsoy

Haberin Devamı

Yer: Fransız Kültür Merkezi

19:30 Ödül Töreni: Nefret Suçları ile Mücadele Ödülleri

Heykeltıraş Ali ÖZSAN tarafından yapılan ödüller bu sene Hukuk ve Medya Alanında verilecektir.

20:00 Açılış Kokteyli:

SERPİL ODABAŞI- KAT(İ )Lİ MÜBAH SERGİSİ AÇILIŞI

Ressam (Güncel Sanatçı) Serpil Odabaşı’nın “Kat(i)li Mübah” sergisi de yer alıyor. Goethe Institut - Alman Kültür Merkezi-deki sergi, “Transfobi, Homofobi, Nefret Cinayetleri ve Toplumsal Cinsiyetçilik” başlıklarında enstalasyon ve illüstratif işlerden oluşuyor. Sanatçı, güçlü ironik biçemiyle; “mutlu yuvalar”ın temellerinden, "kat(i)li mübah" sayılanların unutturulmak istenen suretlerine uzanan geniş bir yelpazede, günümüz Türkiye’sinin sosyal ilişkilerini eleştirel bir mercekten geçiriyor

Yer: Goethe Institut - Alman Kültür Merkezi

7 ŞUBAT PAZAR

14:00 Panel: Nefretin 3.Sayfa Hali

“Nefret Söylemi ve Medya Üzerine”

Konuşmacılar:

Eser Aygül, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans

Öğrencisi

Özlem Dalkıran, Uluslararası Hrant Dink Vakfı

Levent Şensever, Sosyal Değişim Derneği

Pelin Kalkan, Morel Eskişehir LGBTT Oluşumu

Kolaylaştırıcı: Umut Güner

Yer: Fransız Kültür Merkezi

16:30 Panel: Çoğu “Karar” Azı “Zarar” Mı?

“Nefret Söylemi ve Azınlıklar Üzerine”

Konuşmacılar:

Sebahat Tuncel, Barış ve Demokrasi Partisi Milletvekili

Meriç Eyüboğlu, Sosyalist Feminist Kolektif -Avukat

Özcan Çelebi, Ege Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı

Feray Salman, İnsan Hakları Ortak Platformu Genel Koordinatörü

Kolaylaştırıcı: Erdem Gür

Yer: Fransız Kültür Merkezi

8 ŞUBAT PAZARTESİ

17:00 Film Gösterimi&Söyleşi

“Militarizm Üzerine”

Film: “Trilemma: Çürüğüm Askerim Reddediyorum” – Aydın ÖZTEK

Konuşmacılar:

Mehmet Tarhan, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği Gönüllüsü

Coşkun Üsterci, Barış ve İnsan Hakları Aktivisti

Yer: Sosyal Ekoloji ve Karşılıklı Yardımlaşma Derneği

9 ŞUBAT SALI

09:15 Yargılanıyoruz

SiyahPembeÜçgenİzmir LGBTT Derneği hakkında açılan kapatma (fesih) davasının ilk duruşması.

Yer:İzmir Adliye Sarayı-Bayraklı -İzmir

10 ŞUBAT ÇARŞAMBA

17:00 Atölye: Öfke ve Nefret Üzerine

Kolaylaştırıcı: Deniz Özer Eryılmaz - Psikolog

Yer: Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği

13 ŞUBAT CUMARTESİ

16:00 Panel: Nefret Suçları Kimin Sorunu?

“Ayrımcılığın Temelleri ve Nefret Suçları üzerine”

Konuşmacılar:

Nilgün Toker, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi

Melek Göregenli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi

Devrim Sezer, İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği

Bölümü Öğretim Üyesi

Kolaylaştırıcı: Yavuz Cingöz

Yer: Fransız Kültür Merkezi

15 ŞUBAT PAZARTESİ – 17 ŞUBAT ÇARŞAMBA

“Ayır-mıyoruz!” Ayrımcılık Karşıtı Film Günleri

15 ŞUBAT PAZARTESİ

14:00 Kısa Film Gösterimleri

“Trilemma: Çürüğüm Askerim Reddediyorum”

“İrmik Helvası”

“Beyaz Atlı Prens Boşuna Gelme”

“Yürüyoruz”

Yer: Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi

16 ŞUBAT SALI

14:00 Belgesel-Film Gösterimi:

Baki Koşar’ın Ardından…

Dicle’nin Gözyaşları – Yapımcı: Reyhan YILDIZ

Yer: Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi

17 ŞUBAT ÇARŞAMBA

18:00 Kısa Filmler Seçkisi

“Bütün İnsanlar Özgür ve Eşit Doğar “(Goethe)

Goethe Institut Özel Seçkisi

Yer: İzmir Alman Kültür Merkezi

18 ŞUBAT PERŞEMBE

17:00 Atölye: “Türcülük Üzerine”

Sunum: Merve Arkun

Yer: Sosyal Ekoloji ve Karşılıklı Yardımlaşma Derneği

19 ŞUBAT CUMA

17:00 Atölye: Kim Korkar LGBT’den?

Kolaylaştırıcı: Sinem Malkoç -Psikolog

Yer: Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği

20 ŞUBAT CUMARTESİ 

14:00 Forum: Nefret Suçları ve Yerel Mücadele

Konuşmacılar:

Derya Özgüzel, Yeşiller Partisi

Deniz San, Siyah Pembe Üçgen İzmir Gönüllüsü-Kolaylaştırıcı

Yeliz Ergün, Sosyalist Demokrasi Partisi İzmir Şubesi

Orçun Ulusoy, Mülteci-Der

Özlem Arkun, İzmir Sosyal Ekoloji ve Karşılıklı Yardımlaşma Derneği

Selda Ustabaş, İzmir Amargi

Nazan Sakallı, ÇHD İzmir Şubesi Cinsiyetçilik/ Cinsel Yönelim Ayırımcılığına Karşı Çalışma Grubu

Yer: Fransız Kültür Merkezi

18:00 Tiyatro: Çirkin İnsan Yavrusu

Tiyatro Oyun Deposu

Bilet&rezervasyon için: 4644459

Yer: Tepekule Kültür Merkezi

ADRES BİLGİLERİ

SİYAH PEMBE ÜÇGEN İZMİR LGBTT DERNEĞİ

Kıbrıs Şehitleri Cad. Kılıçlar İşhanı No:68/501 Alsancak-İzmir

Tel: 4644459

Centre Culturel Français

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ, Cumhuriyet Bulvarı No:152 Alsancak-İzmir

GOETHE INSTITUT-IZMIR

Alman Kültür Merkezi, Gazi Osman Paşa Bulvarı No: 13 35210 Çankaya-İzmir

İZMİR SOSYAL EKOLOJİ ve KARŞILIKLI YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Kıbrıs Şehitleri Cad.1483 sokak No:10 Alsancak-İzmir

EGE ÜNİVERSİTESİ KÜLTÜR VE SANAT EVİ

Ege Üniversitesi Kampüsü Bornova - İZMİR

TEPEKULE KONGRE ve SERGİ MERKEZİ

Anadolu Cad. No:40 Bayraklı - İZMİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!