Bakanın çifte standardı

Güncelleme Tarihi:

Bakanın çifte standardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası cerrahi kongresine bile izin verilmeyen Aya İrini'de, içkili-yemekli yılbaşı partisi düzenlemek istenmesi ortalığı karıştırdı. Turizmciler bunu çifte standart diye nitelerken, Kültür Bakanlığı, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un tepkisi üzerine, Aya İrini'deki partiyi iptal etti.

AYA İrini'de Uluslararası Omurga Cerrahisi Kongresi'nin açılışına izin vermeyen Kültür Bakanlığı'nın, tarihi mekánda içkili-yemekli yılbaşı partisine izin vermesi ortalığı karıştırdı. Fener Rum Patriği Bartholomeos, Kültür Bakanı İstemihan Talay'a yazdığı bir mektupla, Hıristiyan dünyasının partiyi protesto ettiğini bildirdi. Partiyi ‘esefle’ öğrendiğini belirten Bartholomeos'un Bakan'a ‘İyi Ramazanlar’ dileyerek bitirdiği mektubun ardından, Kültür Bakanlığı partiyi iptal etti. Patrik Bartholomeos, Noel nedeniyle yayınladığı mesajda Bakan'a duyarlılığından ötürü ise teşekkür etti.

BİZE İZİN VERMEDİLER

Hıristiyanlık tarihinin önemli temel taşlarından 2'nci Konsil'in, 381 yılında toplandığı Aya İrini'de biletleri 259 milyon liradan satılan ‘Party 2000’ iptal edilmesine rağmen, tartışmaları devam ediyor. Turizmciler, konser öncesi kokteyl düzenlenmesine bile izin vermeyen Kültür Bakanlığı'nın böyle bir partiye nasıl izin verdiğini anlayamadıklarını söylediler. 21-24 Haziran 1999'da gerçekleşen ‘Uluslararası Omurga Cerrahisi Kongresi’nin organizasyonunu yapan Magister Turizm'in yetkilileri, kongrenin açılış kokteylini Aya İrini'de vermek istediklerini ancak izin alamadıklarını söylediler. Şirket yetkilileri, ABD, Japonya, Fransa'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden yaklaşık 400 uzman doktorun katıldığı kongrenin açılışının, bakanlık tarafından ‘Tüm davetlere kapalıdır’ denilerek Aya İrini'nde yapılmasının engellendiğini söylediler. Bunun üzerine açılışı Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde yaptıklarını belirten şirket yetkilileri, ‘‘Gazetelerde, Aya İrini'de yılbaşı partisi düzenleneceğini okuyunca şaşırdık. Çünkü Aya İrini'deki konserler öncesinde, kokteyl verilmesi bile yasaklanmıştı. Bunun üzerine Kültür Bakanlığı'nı arayarak, bu iznin nasıl verildiğini sorduk. Bakanlık yetkilileri, bize böyle bir partiden haberleri olmadığını söylediler. Neler olduğunu hala anlayamadık’’ dediler.

DEKOR, TUNUSLU’DAN

Dünyanın geleceği için yeni bir başlangıç temasını taşıyan The Party 2000'nin dekorasyonu VIP Dekor ve Zeynep Tunuslu tarafından hazırlanmıştı. Gecede NTV barkovizyon kuracak, barkovizyonda misafirlere diğer ülkelerdeki çeşitli kutlamalar ve geçtiğimiz yıl içinde gelişen tüm olayların kısa özetleri sunulacaktı. NTV de Aya İrini'deki bu geceyi saat 24.00'ten başlayarak 3 dakika süreyle tüm dünyaya naklen aktaracaktı.

Aya İrini’den çark

Kültür Bakanı Talay, dün Tarsus'ta soru üzerine şu açıklamayı yaptı: ‘‘Aya İrini'de daha önce de çeşitli etkinliklere izin verilmişti. Bunlar arasında sergiler, konserler gibi etkinlikler vardı. 2000 yılına girerken bir program yapılacağı şeklindeki isteğe biz de olumlu cevap vermiştik. Ancak daha sonra 2000 yılı etkinliğinin bir parti biçiminde olacağını öğrenince, Patrik ile de görüşerek inançlara saygılı bir anlayış içinde, bunun uygun olmayacağını düşündük ve 2 gün önce de toplantıyı iptal ettik.’’

Bakan: Baba karışmadı

Kulislerde organizasyonun iptaline Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in devreye girerek sebep olduğu söylentileri yayıldı. Kulislerde bu konuda Demirel ve Talay'ın farklı görüşlerde oldukları iddia edildi. Ancak Talay, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, bu söylentileri yalanladı. Talay, organizasyonun iptalinin Demirel'le bir ilgisi olmadığını vurguladı. Talay, iptal üzerine Rum Patriğinin kendisine teşekkür ettiğini ve bu gelişmeden duyduğu memnuniyeti ifade ettiğine dikkati çekti. Bakan, bu gelişmelerin basında yer alan haberlerden önce gerçekleştiğini anımsattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!