Bakanın açıklaması Fırat'ı açığa düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Bakanın açıklaması Fıratı açığa düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 11:53

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun hakkındaki iddialarını, iki gün gecikmeyle dün bakan destekli belgelerle yanıtladı. Açıklama dosyasındaki en önemli belgenin, gümrüklerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı’dan alınan yeni tarihli bir yazışma olması dikkati çekti. MENAS A.Ş.'nin kırmızı hatta alınmadığını belirten Yazıcı, şirketle ilgili "idari tedbirlerin" kaldırılması için Fırat'ın adıyla Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne yapılan başvuruyu ise doğruladı. Yazıcı, "Eroin operasyonudan önce araç izleniyordu" diyen Fırat’ı da açığa düşürdü.

Haberin Devamı

Fırat, köşe yazarlarına dün akşam saatlerinde bir açıklamayla birlikte 16 ayrı dosya içeren  mail gönderdi. Bu tartışmanın, kamuoyu gündemini işgal ediyor olmasından rahatsız olduğunu kaydeden Fırat, "Kamuoyunun gereğinden fazla meşgul edilmiş olmasından dolayı kendi adıma değerli halkımızdan özür diliyorum" dedi. Fırat, "Soru ve Cevap" formatıyla yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu ile yaptığı basın açıklamasındaki belgelere ve görüşlere de yer verdi.

Belgelerin analizi

Fırat'ın en önemli dayanağı, Kılıçdaroğlu düelloya çıktığı tarihten sonra 25 Eylül 2008’de Gümrük Müsteşarlığı'na yazdığı dilekçeye Yazıcı'nın gönderdiği yanıt oldu. Yazıcı, Fırat'a yazısında, "Kayıtlarımız üzerinde yapılan incelemede MENAS A.Ş.'nin ihracat yaptığı ilk günden itibaren risk kriterlerimiz çerçevesinde kırmızı hatta yönlendirilmediği anlaşılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Başvuruyu doğruladı

Yazıcı, müsteşarlık kayıtlarında yapılan inceleme sonucu, 21 Mayıs 2007 tarihli hayali ihracat soruşturması hakkında savcılığın "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verdiğini bildirdi. Yazıcı'nın, “Şirketin avukatı tarafından Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne iadeli tahhütlü olarak gönderilen 2 Ağustos 2007 tarihli dilekçeyle karar örnekleri gönderilerek, idareden sadır olan engellerin kaldırılması talebinde bulunulduğu" ifadesi dikkati çekti. Yazıcı böylece, Kılıçdaroğlu’nun "nüfuz belgesi" iddiasıyla açıkladığı ve Fırat'ın adıyla müsteşarlığa gönderilen yazıyı doğruladı. Yazıcı, bu başvurunun akıbetini, "Konuyla ilgili olarak idari bir tedbir veya işlem uygulanması söz konusu olmadığından mezkur taleple ilgili herhangi bir işlemin tesis edilmediği anlaşılmıştır" sözleriyle açıkladı.

Zuladan kurtarmış

MENAS'ın mallarını taşıyan TIR'da yakalanan eroine de değinen Yazıcı, "Eroinin yakalanmasının araçta ihraç ürünlerinin bulunduğu yerin dışında zulalı ele geçirildiği dikkate alınarak, ihracatçı MENAS A.Ş., kırmızı hatta yönlendirilmemiştir" dedi. Yazıcı, taşıyıcı firma olan Turgut Transport'un ise TIR sisteminden ihraç edildiğini ve 9 ay süreyle fiziki muayeneye tabi tutulacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Önceden izlemeyi yalanladı

Fırat'ın "Eroin olayında şüpheli bir şoför ve nakliye şirketi. Kaçakçılık ve İstihbarat Dairesi daha evvelden izliyor. Çekiyorlar ve malı tespit ediyorlar" demişti. Fırat'ın bu savunması Yazıcı'nın belgesiyle çelişti. Yazıcı, "Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki İhbar ve Karakapıları Taşıt Takibi Programı kayıtlarına göre, yakalama tarihinde ya da sonrasında gönderici, sürücü ya da nakliyeci şirket hakkında herhangi bir ihbar kaydı bulunmamaktadır. Söz konusu eroinin yakalaması olayının rutin kontrol esnasında ortaya çıktığı ve herhangi bir ihbar ve takibin bulunmadığı anlaşılmıştır” dedi.

Müfettiş Google'den bakmış

Haberin Devamı

Fırat, diğer bir belgede ise Hazine Kontrolörü Orhan Tur'un düzenlediği 24 Ekim 2000 tarihli hayali ihracat raporuna Gümrük Müfettişi Ali Ortapolat'ın raporuyla yanıt verdi. MENAS'ın İngiltere ve Hollanda’ya yaptığı şüpheli ihracatları inceleyen müfettiş Ali Ortapolat, İngiltere'de gösterilen karşı firma için "İnternet ortamında Google’da yapılan araştırma sonucunda Chingford Fruit Packers unvanlı bir firmanın bulunduğu, bu firmanın Tames House, Warspite Road London W4 5HQ adresinde yerleşik olduğu, bu adresin İskenderun Gümrük Çıkış Müdürlüğü'nce tescilli gümrük çıkış beyannamesinin 6 nolu bölümündeki firma adresi ile uyumlu olduğu anlaşılmıştır" dedi.

Haberin Devamı

"Takdir savcılığın" demiş

Hazine Kontrolörü'nün, İngiltere makamlarından aldığı yazıya karşın google taramasıyla yetinen Gümrük Müfettişi, kendi incelemesindeki açığı dikkate alarak raporuna şunları eklediği görüldü:
"Yapılacak bir işlemin bulunmadığı düşünülmekle birlikte; Chingfor Fruit Packers unvanlı bir firmanın var olduğuna dair herhangi bir bulgunun bulunmadığı hususunda İngiltere resmi makamlarından temin edilen bilgi karşısında, internet ortamında yapılan araştırma sonucunda elde edilen bilginin delil olarak kabul edilip edilemeyeceği savcılık makamınca değerlendirilerek adı geçen şahısların bu ihracat işlemlerindeki sorumluluklarının savcılık makamınca takdir edilmesinin uygun olacağı."

Haberin Devamı

Bana özür borçları var

Fırat açıklamasında, "Siyaset adına bireyleri veya kuruluşları haksız ve mesnetsiz iddialarla yıpratmanın tipik bir örneği olan bu iddialara bundan böyle taraf olmayacağımı belirtirken ekte verdiğim belgelerin ciddi bir şekilde incelemeye tabii tutulmasını ve bu araştırmaya göre bir karar verilecekse karar verilmesini, vicdani kanaat oluşmuş ise iddiaların doğruluğu yönünde fikir beyan eden, yazı yazan kişilerin en azından topluma ve bana bir özür borçları olduğunu belirtmek isterim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!