Bakan Yıldız'dan Wikileaks yorumu

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yıldızdan Wikileaks yorumu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2010 11:48

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Erciyes Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılışına katıldı. Yıldız, yayınlanan Wikileaks belgelerinde adının geçmesi ile ilgili olarak, “Şu anda ortalık toz duman. Ortalığın yatışması lazım. Belgelerin tamanını görmemiz gerekir. Şu anda parça bölük açıklama yapmam doğru olmaz” dedi.

Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi'nde yeni akademik yılı törenine Bakan Taner Yıldız, Vali Mevlüt Bilici, ERÜ Rektörü Prof.Dr. Fahrettin Keleştemur, protokol üyeleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Kayseri Barosu ve Cumhuriyet savcılığına nezaket ziyareti yapan Yıldız, geçen Nisan ayında Kayseri'de Şehit Yüzbaşı Levent Çetinkaya'nın toprağa verildiği Kartal Garnizon Şehitliği'nde kendisine yumruk atan beden eğitimi öğretmeni Şahin Şimşek ile ilgili 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi. Mahkemenin Yıldız'ın ifadesinin Ankara'da talimatla alınmasına karar verdiği ancak, bakanın buna zaman bulamadığı ifade edildi.

2 ÖĞRENCİNİN PROTESTOSU

Bakan Yıldız, kampus alanındaki Sabancı Kültür Sitesi'ne girerken, yolun karşı tarafında bulunan ERÜ öğrencileri Ramazan Delifişek, Lale Delidağ, ‘Amerikancı AK Parti, Cumhuriyet'e sahip çık' diye slogan attı. Öğrenciler polis tarafından gözaltına alınarak, Kayseri Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

WIKILEAKS'TAKİ İDDİALAR

Bakan Taner Yıldız, gazetecilerin ‘Wikileaks' sitesinde yayınlanan ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerinde Bakan Yardımcısı Burns ile Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev'in kendisi ile ilgili sözlerinin yer aldığını hatırlatması üzerine, “Biliyorsunuz şu anda ortalık toz duman. Ortalığın bir yatışması lazım. Belgelerin tamanını görmemiz gerekir. Şu anda parça bölük açıklama yapmam doğru olmaz. Hepsini hep birlikte kucaklayıcı biçimde ele alıp, hangisinin aslı var, hangisinin yok bunların hepsini görmemiz lazım. Türkiye'nin yaptığı tüm işleri emin, son derece gerekçelerine sağlam biz zemine oturtarak yapmaktadır. Toz dumanın dinlemesini bekleyelim. Bunlarla ilgili lokal yorumlar yapmamız gerekir diye düsünüyorum.”

Yıldız, bir soru üzerine Türkiye'nin enerji politikalarının ülke ve bölge merkezli olduğunu vurgularken, “Başbakanımızın talimatıyla enerji konusunda stratejik hedefler, politikalar belirlenmiştir. Enerji politikamız, hükümetlerden hükümetlere değişmez” karşılığını verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ERÜ'de 2010-11 akademik yılı açılış törenine katıldı. Bakan Yıldız, burada üniversitelerin bilim yuvası olması gerektiğini, öğrencilere, bilim adamlarına, kamuya ve hayırseverlere görevler düştüğünü anlattı. Yıldız hükümetin yaptığı çalışmalarla 8 yıl öncesine göre Ar-Ge projelerine 20- 22 kat daha fazla zaman ayırdığını belirterek şöyle dedi:

“KORKULARIMIZDAN ARINMALIYIZ”

“Kayseri deyince tüccar, sanayici ön planda yer almaktadır. Neden akademik yönümüz ele alınmasın. Üniversite sayımız 8 yıl öncesine kadar iki katına çıkartılmış 158'e ulaşmıstır. Bunlar gerekli ama yeterli değildir. Enerji sektöründe birçok malzeme biliminin geliştiği ülkemizde, daha büyük katma değer oluşturacak tarzı yakalamamız gerekir 25-64 yaş grubu arasında mutlaka ileriye götürmeliyiz. Bizde ilkokul bitirme seviyesi yüzde 59, AB ülkelerinde ise yüzde 29'larda. Bize düşen görev üniversite ve orta ögretimin hızlandırılmasıdır. Birçok yabancı ülkede üniversite mezunları bilgilerini tazeleyip, günün şartlarına uygun hale getirmektedir. Bizde güncelleme çalışmalarımızı olabildiğince artırıp, makale ve bilimsel yayınları iyi takip etmeliyiz. YÖK'ü yeniden düzenleyip, korkularımızından arınmalıyız. Yalnız komünizmden korkulup Rus dillerinin yasaklandığı, irticadan korkulup Arapça'nın yasaklanması gibi anlayışlardan vazgeçmemiz lazım. Gittiğim üniversitelerde Rusça, Güney Kore gibi dillerin konuşulduğunu ve eğitimimin verildiğini görüyorum. Ruslarla yapacağımız nükleer santralde Rusça bilen arkadaşlara ihtiyaç duyacağız.”

Bakan daha sonra hayırseverlerin katkısıyla yapılan bina ve tesisleri hizmete açtı. Bunlar arasında Özbıyık- Gökhan Yanık ünitesi, Fikri Düşünsel Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniği, Nusret Poyraz Göz Hastalıkları Kiliniği, rektörlük tarafından yaptırılan üroloji ameliyathaneleri, genel cerrahi, beyin cerrahi, anestezi ve reanimasyon yoğun bakım üniteleri, 2 ameliyathane ve Ağrı polikiniklerini yer aldı. Bakan Yıldız, açılışların ardından Cumhuriyet Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılışına katılmak üzere Sivas'a hareket etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!