Bakan Yıldız Suudi Arabistan'da El Naimi ile bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yıldız Suudi Arabistanda El Naimi ile bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2012 21:01

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2 günlük resmi ziyaret için bulunduğu Suudi Arabistan'da, Petrol ve Minareller Bakanı Ali İbrahim El Naimi ve Bakan Yardımcısı Prens Abdulaziz Bin Selman ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldız, öğle yemeğinde bir araya geldiği Suudi mevkidaşı El Naimi ile bölgesel sorunlar ile Türkiye'nin petrol ve doğalgaz ihtiyaçları konularını ele aldı.
Heyetlerarası görüşmelerde El Naimi, Bakan Yıldız'ın ülkesine yaptığı ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirirken, Türkiye'nin bölgede oynadığı rolden de son derece memnun olduklarının altını çizdi.Bakan Taner Yıldız da Suudi Arabistan'ın Arap dünyasındaki etkinliğinden söz ederken, Türkiye'nin sadece petrol ve enerji değil birçok alanda bu ülkeyle işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Taner Yıldız, daha sonra Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Selman Bin Abdulaziz El Suud'un oğlu, aynı zamanda Petrol ve Minareller Bakan Yardımcısı Prens Abdulaziz Bin Selman ile görüştü.Prens Selman, görüşmede Türkiye'ye duyduğu sempati ve sevgiyi dile getirirken, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü desteğin sağlanacağı yönünde mesajlar verdi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suudi Arabistan'ın en büyük, dünyanın da sayılı petrokimya tesislerine sahip olan Sabic Şirketinin Başkanı Mohamed El Mady'ı da makamında ziyaret etti.İkili ilişkilerin ele alındığı ziyarette, taraflar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi yönünde atılması gerekli adımlar konuşuldu.

“İlişkileri geliştirmek adına buradayız”

Bakan Yıldız, görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, şöyle dedi:“Değerli meslektaşım Sayın Ali El Naimi ile verimli bir görüşme yaptık. Bu görüşmede Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki işbirliğinin hangi noktalarda daha çok geliştirilebileceğine dair konuştuk. Suudi Arabistan'la Türkiye'nin hem petrokimya konusunda hem de diğer enerji sektörleri bağlamında birçok ilişkisi var, bu ilişkileri geliştirmek adına buradaydık. Hem bölgemizdeki gelişmeleri hem de şu anda global krizin tehdidi altındaki Avrupa ve dünyayla alakalı bir kısım siyasi olayları karşılıklı değerlendirdik.”

Türkiye'nin özellikle petrol ve doğalgaz ithalatıyla ilgili bazı ülkelerle çalışmasının olduğunu ve bu ülkeler arasında Suudi Arabistan'ın da bulunduğunu ifade eden Bakan Yıldız, El Naim'le görüşmesine ilişkin şunları söyledi:“Gelişmeleri gözden geçirdik. Bir çalışma grubunun kurulmasını ve bunların teknik altyapısını hazırlamakla alakalı talimatı verdik. Bizden de bir müsteşar yardımcısı başkanlığında bu çalışmalar karşılıklı ekipler halinde oluşturulacak. Aynı zamanda mayıs ayının sonunda Türkiye;de dünyadaki milli petrol şirketlerine ev sahipliği yapacağımız geniş bir etkinlik düzenliyoruz. Suudi Arabistan milli şirketini de davet ettik, kendileri de bu davete icabet edeceklerini söyledi. Petrokimya konusunda da milli petrokimya şirketinin başkanlarıyla bizzat görüşmelerimiz oldu. inşallah bunların önümüzdeki süreçte iyi sonuçlar vereceğini söyleyebilirim.”

Haberin Devamı

Taner Yıldız, bölgede İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasıyla ortaya çıkabilecek petrol krizi kapsamında Suudi Arabistan'ın açığı kapatabilecekleri yönündeki açıkmalarının hatırlatılması ve bu konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

“Bizim bu konuya bakış açımız gerek Avrupa Birliğinin gerekse ABD'nin kendi içinde aldıkları kararların hukuki bağlayıcılığının olmadığını biliyoruz. Bizim için yalnızca Birleşmiş Milletler (BM) kararları hukuken bağlayıcıdır. Ama önümüzdeki süre içerisinde tabii ki gelişmeleri biz de dikkatle takip ediyoruz. Şu anki pozisyonumuzda, konumumuzda herhangi bir değişme yok. Ama Türkiye doğalgazı tedariğini 5, ham petrol tedariğini ise 11 ayrı ülkeden yapıyor. Bununla alakalı tabi ki Suudi Arabistan, Libya gibi ülkeler bunu istisnası değil. Bu açıdan ham petrolün seyri, fiyatları da tabii ki görüşme konularımız arasında vardı.”

Haberin Devamı

Doğalgaz sıkıntısı

Bakan Yıldız, yoğun kar yağışı nedeniyle önümüzdeki günlerde Türkiye'de doğalgaz sıkıntısının yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:
“Özellikle bildiğiniz gibi olumsuz hava koşullarından kaynaklanan nedenlerden dolayı birçok ülkede sıkıntılar oldu. Türkiye'de doğalgaz sıkıntısını vatandaşlarımıza yansıtmadan atlatmaya çalışıyoruz. Şu anda ülkemizde herhangi bir yerde elektrik veya doğalgaz sıkıntısı yaşanmadı, kesilmedi. Kar yağışı nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandı. Kendimize bahar mevsimi muamelesi yapamayız. Önceki gün Azerbaycan'da Şah Denizi'ndeki doğalgaz platform arızası halledildi. Bunlar tamamıyla sıfırlanmıştı. Bizim için iyi bir gelişme. Çok uzaması bizi olumsuz şekilde etkileyecekti.Azeri gazı Türkiye'ye girmeye başladı. İran'daki kompresör arızası da giderildi. İran, şu anda kontrat miktarlarına yakın gazı vermeye başladı. Her iki ülkedeki dostlarımıza ve mesai arkadaşlarımıza bu anlamda teşekkür ediyorum. Türkiye'de herhangi bir ciddi sıkıntı oluşmadan sorun aşılmış oldu. Yaklaşık 10 gün gibi kötü hava koşullarının süreceği söyleniyor. Biz teyakkuz halindeyiz. Arkadaşlarımız ile 24 saat çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Herhangi bir sıkıntı görmüyoruz.”Riyad'daki görüşmelerinin ardından Cidde'ye geçen Yıldız'ın yarın Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!