Bakan Sungurlu: Herkesin eli yargının içinde

Güncelleme Tarihi:

Bakan Sungurlu: Herkesin eli yargının içinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, düşünce özgürlüğüne engel olarak gösterilen Terörle Mücadele Yasası'nın 8'inci maddesinin kaldırılması konusunda, yeni ve ‘yumuşak’ bir formül önerdi. Sungurlu, ‘‘TMY'nin 8'inci maddesinin kaldırılması halinde yerine konulabilecek en yumuşak öneri, ‘Söylenenlerin tehlike teşkil edip etmeyeceğini' yani suç oluşturup oluşturmayacağını, hakimin takdir etmesidir. TMY'nin kaldırılıp kaldırılmaması hükümetin toptan vereceği bir karardır. 30 yıl önce bölücülük tehlikesi yoktu, 10 yıl sonra belki olmayacak’’ dedi.

Sungurlu dün bir grup gazeteci ile makamında yaptığı sohbet toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sungurlu, insan haklarındaki iyileştirme ve çıkarılacak kanunların, Türkiye’nin Avrupa'daki imajını düzeltemeyeceğini savundu. Sungurlu, ‘‘Avrupa'daki imajımızın bize bağlı olduğunu sanmıyorum. Kuveyt'in, Suudi Arabistan'ın Avrupa'daki imajı bozuk mu? Bu hukuki değil, siyasi bir olaydır’’ dedi.

Sungurlu, yıllardır tartışılan adli zabıtadan vazgeçildiğini bunun yerine savcıların terfi sisteminin değiştirilerek, Fransa'daki gibi Emniyet'in bir bölümünün savcının emrinde çalıştırılması modeline geçilebileceğini açıkladı. Sadece yasa çıkarmanın hiçbir sorunu çözmediğini söyleyen Sungurlu, ‘‘Herkesin eli yargının içinde’’ tepkisini gösterdi.

Sungurlu, Metin Göktepe davasından çekilen Afyon Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kamil Şerif hakkındaki Teftiş Kurulu raporunun tamamlandığını ve hakimin çekilmekte haklı bulunduğunu açıkladı. Sungurlu, hakimin tehdit edildiğinin belirlendiğini açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!