Bakan İdris Güllüce: Kendimi Viyana kapılarında akıncı beyi gibi hissediyorum

Güncelleme Tarihi:

Bakan İdris Güllüce: Kendimi Viyana kapılarında akıncı beyi gibi hissediyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 13:21

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bursa’da bu yıl ikincisi düzenlenen İnşaat Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, "Cillop gibi, eksiği olmayan, gediği olmayan bir imar kanunu üzerinde çalışıyoruz" dedi. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da açılışı yapılan dünyanın 5’inci büyük laboratuvarından duyduğu gururu da anlatan Güllüce, ''Mesela 'Dünyanın en büyük havaalanı yapıyoruz’ dediğimde kendimi Viyana kapılarında akıncı beyi gibi hissediyorum. Müthiş bir şey bu" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından Prof. Dr. Mete Cengiz Salonu’nda düzenlenen 2’nci Bursa İnşaat Zirvesi’ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, otopark yönetmeliği ile ilgili çok çalışma yapıldığını hatırlattı ve imar kanunu ile ilgili ciddi bir çalışma yapıldığını söyledi. Güllüce, "Cillop gibi, eksiği olmayan, gediği olmayan bir imar kanunu üzerinde çalışıyoruz. Otopark ile ilgili Türkiye sıkıntılı. Bununla ilgili bir yönetmelik düşünüyoruz. Çevre ile ilgili, genel değerlerimiz olduğunu, kültürümüzde olduğunu, dünyada 1972’lerde fark edilmişken, biz binlerce yıllık ahlakımızla bizde olan bir şeydir" dedi.

Türkiye’de alın teriyle uğraşan mühendise, mimara, verilen paranın havaya gittiği şeklinde bir anlayış hakim olduğunu ifade eden Güllüce, "Yerli müşavirliği güçlendirme konusunda benim bir çabam var. Bizim yerli müşavirlikler oluşturmamız nasıl olacak? Dünyada diğer yaptığımız işlerin de Türkiye’deki işlerin de müşavirliği konusunda kafa kafaya verip bu eksiğimizi giderelim" dedi.

YEREL MİMARİYE ELEŞTİRİ

Yerel mimari konusunda Türkiye’nin iyi olmadığını belirten Güllüce, "Üniversitelerimize iş düşüyor. Geçtiğimizi hafta Peru’ya gittim. Latin Amerika ülkelerinde müthiş bir konut açığı var. Bizim 1930’lu yıllarımızı yaşıyorlar. Müteahhitlerimizin oralara gitmesi lazım. Afrika öyle. Her büyükelçiye ben Tapu Kadastro’yu anlatırım. Bizim tapu kadastro mühendislerimizin çok iyi olduğunu söylerim ve size yardımcı olabiliriz diyorum. Biz şu an dünyanın en ileri teknoloji ile haritalar yapıyoruz. 5-6 santim hatayla tüm Türkiye’nin kadastrosunu bitireceğiz inşallah. Bunun dışarıya açılmasını istiyorum" diye konuştu.

"KENDİMİ VİYANA KAPILARINDA AKINCI BEYİ GİBİ HİSSEDİYORUM"

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da açılışı yapılan Dioksin/ Furan Analiz Laboratuvarı’nın dünyada 5’inci büyük laboratuvar olduğunu söyleyen Güllüce, "Geçenlerde bir laboratuvar açılışı yapıyoruz, mühendis arkadaşlarımız 'Bundan dünyada 5 tane var' dedi. Ben müthiş gurur duydum. Mesela 'Dünyanın en büyük havaalanı yapıyoruz’ dediğimde kendimi Viyana kapılarında akıncı beyi gibi hissediyorum. Müthiş bir şey bu" dedi.

"TÜRKİYE’DE KONUT FAZLASI OLMAZ"

Türkiye’de konut fazlası olduğu iddialarının doğru olmadığını belirten Güllüce, "Konut fazlası diyorlar ama doğru değil. Türkiye’de konut fazlası olmaz, pazarlama problemi olabilir. İkisi aynı şey değil. Eski çekirdek aile yapısından şimdi modern aile yapısına geçtik. Evlendiği gün yeni bir eve gidiyor. Nüfusu genç bir ülkeyiz. Bunun nasıl karşılanacağını aslında düşünmemiz lazım. Deprem kuşağı üstündeyiz. Binalarımızın çok önemli bir kısmı, 6,5 milyon diyorlar, bence daha fazla, analiz yaptırıyoruz, 81 ile gideceğiz. Böyle bir ülkede konut fazlası nasıl olur. Böylesine riskli yapısı da olan bir ülkede"dedi.

''PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRDÜM''

Kentsel dönüşüm çalışmalarının ’rantsal dönüşüm’ diye sunulduğunu vurgulayan Güllüce, "1999 depreminde belediye başkanıydım. Kaç yüz ceset çıkarttım, kaç bina yıktım. Psikolojik tedavi gördüm. Deprem deyince 6 harf söylüyorsunuz, o kadar değil o. Türkiye deprem kuşağında mı, evet. İnşaat malzemelerimizin kahir ekseriyeti kalitesiz mi evet. Rant nerde burada oldu şimdi. Yok kardeşim ne alakası var, deprem yok, binalar sağlam, inşaat malzemeleri çok iyi, mühendislikler iyi diyorsan, o zaman nereden çıktı kentsel dönüşüm diyorsan, o zaman benim söyleyecek bir şeyim yok. Gençler internete girin görün, o binaların nasıl göçtüğünü, karton kağıt gibi katlandığını görün. Zemin katta 15-15 kolon iki demir var. Üst katta kolon 20’ye 20, demir sayısı 4. Ekonomi biraz iyileşmiş. En üst katta olması gereken sayıda kolon ve olması gereken sayıda demir. En altta hiç demir yok ama en üstte parası olanca var. Ama göç nedeniyle bir anda yapılaşma nedeniyle bu oldu. Niye yapmışlar diye yargılamak için söylemiyorum. O bina ayakta durur mu, durmaz. Bu rantsal dönüşüm ile ilgili herkesin doğru cümleler kullanması lazım" diye konuştu.

"İSTANBUL’DAKİ BİNALARI 2 KATA İNDİRMELİYMİŞİM"

Bir mimarın, İstanbul’da binaların 2 kata indirilmesi gerektiği yönünde fikir söylediğini kaydeden Güllüce, "İstanbul'da iki kata indirilmeli binalar diyor bir mimar. Bütün binaları yıkıp, iyi bir bakansam 2 kata indirmem lazımmış. Bu bir temenni ise romansa sıkıntı yok. Kız kulesinin yanına oturup roman yazarsınız" dedi.

Toplantıya, Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, ilçe belediye başkanları, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bakan Güllüce daha sonra merkez Nilüfer İlçesi’nde yapımı tamamlanan Merve Camii’nin açılış törenine katıldı.







FOTOĞRAFLI





DHA-Genel - Türkiye-Bursa / Merkez - Edip TEKİN- Faruk KAHRAMAN
2015-02-13 13:09:40

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!