Bakan Güler'den SAMP-T ve Patriot açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Gülerden SAMP-T ve Patriot açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2026 11:53

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Türkiye hava savunmasını güçlendirmek için SAMP-T ve Patriot sistemlerinin satın alınması dahil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendiriyor" dedi.

Haberlerimizi Google’da Takip Edin
Gelişmelerden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO'nun değişen güvenlik ortamına uyum sağladığını belirterek, ABD'nin ittifaktan ayrılma niyeti olmadığını söyledi. Güler, Türkiye'nin ise NATO içinde daha adil yük paylaşımını desteklediğini ve Avrupa savunmasında daha etkin rol üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı.

7-8 Temmuz'da düzenlenecek NATO Zirvesi'nde 32 müttefik ülkenin liderlerinin yanı sıra Körfez ve Asya-Pasifik'ten temsilciler de bir araya gelecek. Zirvede savunma harcamaları, Ukrayna'ya destek ve ittifakın geleceği öne çıkan başlıklar arasında yer alacak.

"NATO TEMEL GÜVENLİK PLATFORMU OLMAYI SÜRDÜRÜYOR"

Güler, NATO'nun Avrupa-Atlantik güvenliği açısından vazgeçilmez olduğunu belirterek, "NATO, Avrupa-Atlantik güvenliği ve savunması için eşsiz ve temel bir platform olmaya devam ediyor. İçinde bulunduğumuz dönemi bir kriz olarak değil, değişen güvenlik ortamına uyum sağlama süreci olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

ABD'nin NATO'dan çekilme niyeti bulunmadığını ifade eden Güler, Washington'ın Avrupa ülkeleri ile Kanada'nın güvenlik alanında daha fazla sorumluluk üstlenmesini istediğini söyledi.

"TÜRKİYE'Yİ DIŞLAMAK STRATEJİK OLARAK YANLIŞ"

Avrupa'nın savunma girişimlerini prensipte olumlu karşıladıklarını belirten Güler, bu çalışmaların kapsayıcı olması gerektiğini vurguladı.

Güler, "Böylesine önemli bir kapasiteyi (Türkiye'yi) Avrupa'nın savunma girişimlerinden dışlamanın stratejik olarak yanlış bir yaklaşım olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullanarak, Avrupa'nın Türkiye ile iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

"ÇELİK KUBBE EN KISA SÜREDE TAMAMLANACAK"

Türkiye'nin savunma yatırımlarına da değinen Güler, öncelikli alanların insansız hava araçları, hava savunma ve füze sistemleri, deniz projeleri ile siber kabiliyetler olduğunu söyledi.

Güler, "Çelik Kubbe" entegre hava savunma sisteminin en kısa sürede tamamlanacağını belirterek, Türkiye'nin hava savunma ihtiyacını karşılamak için farklı seçenekleri değerlendirdiğini ifade etti.

"TÜM SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ"

Patriot ve SAMP-T sistemleri dahil tüm alternatiflerin masada olduğunu belirten Güler, "Bu konudaki temel yaklaşımımız açık: Ülkemizin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan, teknoloji paylaşımını ve ortak üretimi içeren, sürdürülebilir ve ittifak ruhuna uygun her türlü iş birliğine açığız" dedi.

Haberin Devamı

Güler ayrıca, ilgili ülkelerle teknik ve siyasi düzeyde temasların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!