Bahriyeli yunuslar

Güncelleme Tarihi:

Bahriyeli yunuslar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de, ağlarını yırttıkları gerekçesiyle, balıkçılarca görüldükleri yerde öldürülen yunuslar, ABD Donanması'nın gözbebeği. ABD donanması, birçok zor görevde yunusları kullanıyor.

Vietnam ve Körfez Savaşı'nda denizaltındaki mayınları belirleme ve sökme işlemlerini başarıyla gerçekleştiren yunuslar, 1959 yılından beri Amerikan Donanması'nın hizmetinde. Amerikan donanmasına bağlı ‘‘Memeliler Araştırma Programı’’ uzmanları, ilk kez San Diego'daki merkezde bu sevimli hayvanların nasıl eğitildiklerini basına gösterdiler.

Yunus familyasının 33 türü içinde ‘‘Tursiops truncatus’’ ya da halk dilinde ‘‘üfleyici yunus’’ diye bilinen en iri tür, askeri eğitime en uygun olanı. Amerikan Donanması Patlayıcı Belirleme Birimi'nin en gözde elemanları olan yunuslar, kıvrak ve kaygan bedenleri sayesinde patlatmadan mayınlara yaklaşabiliyorlar.

UÇAKLA TAŞINACAK

Özel nemlendirilmiş bir kumaş üzerine kendi kendine çıkan bu yunus, birazdan uçak ya da helikopterle taşınacak ve görev yerinde denize salınacak.

DİŞ TEMİZLİĞİ

Bahriyeli yunuslar, gerçek bir asker gibi her sabah temizlik ve bakım yaptırıyorlar. Bu sevimli yunus ise, 180 dişini sabah sabah bakıcısına fırçalatmaktan özel bir keyif alıyor. Dişleri, yunusların en çok rahatsızlanan organları arasında...

MAYINI BULUYOR

ABD Donanması'nın ‘‘denizaltı komandosu‘‘ işbaşında. Kısa bir aramadan sonra bulduğu sualtı mayınının yerini taşıdığı balonla, yukarıdakilere bildiriyor. Yunuslar, mayınları belirledikleri anda hemen su yüzüne çıkıp yakınlarda bekleyen gemileri haberdar ediyorlar. Uzmanların ifadelerine göre, hiçbir radar ya da mayın tarayıcısı yunuslar kadar güvenli değil. Bu denizaltı komandolarının bir avantajları da zamandan tasarruf sağlamaları. Çünkü mayınları çok çabuk buluyorlar.

Amerikan donanması ‘‘denizaltı komandolarına’’ gözü gibi bakıyor. Normal koşullarda bir yunusun ortalama ömrünün 18 yıl olmasına rağmen, donanmaya hizmet verenler, 30 yaşına kadar yaşayabiliyorlar. Sürekli veteriner kontrolü altında olan bu sevimli hayvanlar hastalandıkları takdirde antibiyotik ve vitamin tedavisi görüyorlar. Günlük eğitimlerine oyun gözüyle bakan yunuslar, en fazla uskumru balığı ikram edildiğinde mutlu oluyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!