Bağlar’a bakın

Güncelleme Tarihi:

Bağlar’a bakın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2007 00:00

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye’nin son günlerde hızla değişen siyasi gündemini, terörle mücadele, Başbakan’ın ABD gezisi ve DTP’lilerin son günlerdeki çıkışlarını değerlendirdi.

DTP’lilerin seçmenlerinin sorunlarını dile getirmediğini belirten Toptan, "Diyarbakır’ın 500 bin nüfuslu yoksul Bağlar semtinin hiç mi sorunu yok" dedi. Toptan’ın Hürriyet’e yaptığı, gündeme ilişkin değerlendirmeler şöyle:

UMUDUM ZAYIFLIYOR DTP’yi itmemek lazım. Bu toplum, bu parlamento yasal düzenlemelerle onların milletvekili seçilmesini engellemeyi düşünmedi. Sistem onlara milletvekili yolunu açtı. Meselelerini her platformda dile getirmelerine karşı değilim. Ancak şu sıralardaki bazı tutumları, onları anlamamızı güçleştiriyor. Tüm dünya PKK’ya terör örgütü derken, bunu söyleyemiyorlar, söylemeleri gerekir. PKK’ya karşı kesin tavır ortaya koyamıyorlar. Son zamanlarda sarf edilen bazı sözcükler beklentimizi, umutlarımızı zayıflatıyor, zedeliyor.

GÜVENİ ZEDELİYOR

Bir DTP Milletvekilinin eşinin PKK’nın dağ kadrosunda olduğunu öğrendiğimde her Türk vatandaşı gibi fevkalade üzüldüm. İşte bu da biraz önce saydığım güveni zedeleyici unsurlardan biri. Fatma Hanım’la Danışma Kurulu toplantılarında biraraya geliyoruz. Kendisiyle bir sıkıntımız olmadı. "Eşimin tercihine saygı duyuyorum" dediği yönünde haberler de okudum. Eğer Fatma Hanım bunu demişse, bu da hiç hoş değil. O kişinin yaptığı iş saygı duyulacak bir iş değildir. Silahlı eylemin içinde bulunan birinin eylemine saygı duyduğunu söylemek çok yanlış. Bu noktada başkalarının değil, DTP’lilerin yapacağı işler vardır. Herkes onlardan adım atmalarını bekliyor. Şimdi DTP’liler, "Biz ne yapabiliriz?" diye kafa yormalıdır.

HİÇ Mİ SORUNU YOK DTP’li arkadaşların kendilerine oy veren seçmenin tüm sorunlarını her zeminde savunmalarının savunucusuyum. Halk, bunun için oy verdi. Ben bu arkadaşlarımdan yaşadıkları yerlerin sorunlarına dair tek kelime duymuyorum. Yani Diyarbakır’ın 500 bin nüfuslu yoksul Bağlar semtinin, Hakkári’nin, Siirt’in hiç sorunu yok mu? Bunları niye hiç dile getirmezler?

ZİYARET BAŞARILI Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisi, benim anladığımız kadarıyla çok olumlu bir ziyaret oldu. Başbakanın tüm görüşmelerden temaslardan memnun olduğunu biliyorum. Terörle mücadele ve sınır ötesi operasyon konusunda devletin kurumlara arasında eşgüdüm olduğunu, uyum içinde olduklarını da biliyorum.

Ekmek ya çöpte ya kuyrukta

DİYARBAKIR, terör yüzünden aldığı aşırı göç nedeniyle büyük sorunlar yaşıyor. Sur içindeki eski kent ve modern binalardan oluşan Yenişehir’e göre gecekondu bölgesi Bağlar Semti’nde sorunlar daha ağır yaşanıyor. Bu semtte çok çocuklu işsiz aileler, geçim sıkıntısıyla kıvranıyor. Alt yapının yetersiz kaldığı, kanalizasyonun yer yer açıkta aktığı Bağlar Beldesi’nde çaresiz insanlar ekmeği ya kuyrukta ya da toplanmayan çöp bidonlarında arıyor. İzdiham görüntülerine sahne olan yardım dağıtımlarında ise binlerce kişi saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalıyor.

Japonlar bile ilgilenmişti
/images/100/0x0/55eb67b6f018fbb8f8bef915


TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, DTP’li milletvekillerini sorunlarını dile getirmemekle suçladığı Bağlar Beldesi’ne Japon hükümeti bile destek vermişti. Japon Büyükelçiliği, Bağlar Belediyesi tarafından yaptırılan Eğitim Destekevinin iç donanımı için 60 bin dolar bağışlamıştı. 27 Mart 2007’de, Ankara’dan giderek tesisin açılış törenine katılan ve çocuklarla fotoğraf çektiren Japon Büyükelçisi Tomoyuki Abe, yaptığı konuşmada Bağlar Beldesi’nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu bildirmişti. Aynı törende konuşan Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler ise beldenin 80’li yıllardan sonra çok göç alan bir bölge olduğunu, nüfusun 350 bine ulaştığını, yüzde 47’sinin 15 yaşın altında olduğunu, buna karşılık 7 lise ve 30 ilköğretim okulu bulunduğunu belirtmişti. ANKARA

Bağlar’ın dağları

Büyük bölümü gecekondu olan beldeye yıllardır yoğun göç var.

Sağlıksız ortamda yaşayan halkı işsizlik ve yoksulluk kemiriyor.

Çarpık kentleşme çok, altyapı yok. Kanalizasyon bile açıkta.

Çöp bile toplanamıyor, elektriğin % 70’i kaçak kullanılıyor.

Kuru fasulye pilav sohbeti

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Hürriyet Ankara Temsilci Yardımcısı Şükrü Küçükşahin ve Parlamento Büro Şefi Nuray Babacan’la Tunus Caddesi’ndeki çalışma ofisinde kuru fasulye-pilav eşliğinde sohbet etti. Toptan’ın siyasi hayatı boyunca kapısı açık olan çalışma ofisinde, yakın çevresini ağırladığı, Ümmühan Turan’ın dillerden düşmeyen İskilip kuru fasulyesi ve pilav eşliğinde siyasi sohbetler yapıldığı biliniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!