Bağırsak hastalıklarına karşı solucan tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Bağırsak hastalıklarına karşı solucan tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yapılan son araştırmalar, solucanların kalınbağırsak enfeksiyonu ve Crohn gibi bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini gösterdi.

Alman Bild der Wissenschaft dergisinin haberine göre, ABD'de Iowa Üniversitesi'nde bu konuda araştırma yapan Prof. Dr. Joel Weinstock, solucan kullanarak bağırsak enfeksiyonunu tedavi etti. Askarit ve oksiyür (kıl kurdu) solucanlarına ait yaklaşık 2 bin yumurtadan oluşan bir karışım hazırlayan Prof. Weinstock, bunu, kronik bağırsak hastalarına içirdi. Bu solucanların insan vücudu için hiçbir zararı olmadığını belirten Prof. Weinstock, yumurtaların onikiparmak bağırsağında çatladığını, solucanların 4 hafta içerisinde burada 2 santime kadar büyüdüğünü, solucanların üreme veya dokuda ilerlemelerinin söz konusu olmadığını ve en geç 8 hafta içerisinde vücut tarafından atıldıklarını bildirdi. Solucanların ‘‘ev sahiplerinin’’ bağışıklık sistemini güçlendirdiklerini vurgulayan Prof. Weinstock, bunun insan için önemlibir avantaj olduğunu söyledi.

Bağırsak enfeksiyonlarının gelişmiş ülkelerde 1960'lı yıllarda 10 kat arttığını, yalnızca ABD'de 1 milyondan fazla kişinin ‘‘Crohn’’ hastalığına yakalandığını kaydeden Prof. Weinstock, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu tip hastalıkların neredeyse tanınmadığını belirtti.

Askarit ve oksiyürün aslında insanların vücudunda bulunduğunu, ancak aşırı hijyen yüzünden baskılandıklarını ifade eden Prof. Weinstock, insan bağışıklık sisteminin giderek sterilleşen çevreye uyum sağlamaya çalıştığını, ancak bunun bazen problemlere sebep olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!