Buyrun Bağımsız Filmler Festivali'ne

Güncelleme Tarihi:

Buyrun Bağımsız Filmler Festivaline
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2001 14:19

Bağımsız sinemanın seçkin örnekleri 18 Ocak ile 27 Ocak arasında AFM Bağımsız Filmler Festivali kapsamında gösterilecek.

Haberin Devamı

Toplam 35 bağımsız filmin yeraldığı festivale Darren Aronofsky ile  Hal Hartley'in de konuk olarak katılması bekleniyor.

IF İstanbul Bağımsız Film Festivali'ne katılan filmler yedi ana başlık altında toplanıyor. 2000 ve 2001'in bol ödüllü filmleri "Hit Filmler", ümit vaadeden genç yönetmenlerin yapıtları "İlkler", müzik ve sinema sanatı arasındaki ilişkiyi sorgulayan yapıtlar  "Müzik ve Film", gay ve lezbiyen filmleri "Gökkuşağı", uyku kaçırtan filmler "Nöbetçi Sinema", alışıldık konulara alışılmadık bakışlar getiren yapımlar "E Şıkkı" adlı bölümde yeralıyor. Matthew Barney'in Cremaster 2 ve 5 adlı filmleri de Özel Gösterim bölümünde seyirciyle buluşacak.

Şimdi festivalin bölümlerine ve yeralan filmlere kısaca bir göz atalım:

HÄ°T FÄ°LMLER

Y Tu Mama Tambien (Ananı Da!)
Yön: Alfonso Cuaron
2001, Meksika

Haberin Devamı

Venedik Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü kazanan film, 17 yaşında iki arkadaşın beğendikleri kızı elde etmek için düzenledikleri hayali bir plaj gezintisini konu alıyor.
 

Requiem For a Dream (Bir Rüya için Ağıt )
Yön: Darren Aronofsky
1999, ABD

İlk filmi Pi ile dünya çapında büyük başarı yakalayan Aronofsky'nin son filmi Bir Rüya için Ağıt, dul ve yalnız bir kadın ile amaçsızca yaşayan oğlu arasındaki ilişkiyi temel alıyor.

The Anniversary Party (Yıldönümü Kutlaması)
Yön: Jennifer Jason Leigh, Alan Cumming
2001, ABD

Gwyneth Paltrow, Kevin Kline gibi ünlü oyuncuların da destek amacıyla rol almayı kabul ettikleri dijital formatta, el kamerası ile çekilmiş olan film, roman yazarı Joe ile aktris karısı Sally'nin evinde geçen 24 saati anlatıyor.

Story Telling (Öykü Anlatımı)Â
Todd Solonz
2001, ABD

Happiness adlı filmiyle dünyaca üne kavuşan Todd Solonz'un yeni filmi. Solondz, bu filminde genç bir grup insanın hayatlarını incelerken, ilginç kara mizah anlayışıyla şöhret, ırkçılık ve voyörizm gibi güncel temaları sorguluyor.

The King is Alive (Kral Yaşıyor)Â
Kristian Levring
2000, Danimarka

Sinemada 90'larda çığır açan Dogma filmlerinin en yeni örneklerinden. 11 kişi bir Afrika çölünde kaybolur. Terkedilmiş bir kasabaya varırlar ve burada beklerken Kral Lear'ı oynamaya karar verirler. İnce bir espri anlayışıyla, felsefi bir yaklaşımı bir araya getiren yeni Dogma filmi başarılı oyunculuğuyla da ilgi çekiyor.

Haberin Devamı

No Such Thing (Öyle Birşey Yok)
Yön: Hal Hartley
2001, ABD

Bağımsız sinemanın adını koyan yönetmenlerden Hal Hartley'nin son filmi Cannes'dan sonra Avrupa'da ilk kez son haliyle Istanbul'da! Bir canavar İzlanda nüfusunu eritmektedir. Genç kadın kayıp erkek arkadaşını ararken, onu yok etmiş olan canavarla tanışıp, canavarı uyutabilecek tek insanı aramaya çıkarlar.

The Man Who Wasn't There (Orada Olmayan Adam)
Yön: Joel Coen, 2001, ABD

Orada Olmayan Adam, gözalıcı siyah-beyaz sinematografisi ile sunulan bir ihtiras, suç ve ceza filmi. 1940`lı yıllarda California`da yaşayan berber Ed Crane mutsuz ama şikayet dahi edemeyecek derecede umarsızdır. Bir müşterisinden duyduğu delice bir fikir, "kuru temizleme" sayesinde, görünüşte sorunsuz ama içten içe onu ezen yaşamından bir kaçış olacağını sanarak, Big Dave'e şantaj yapmaya karar verir. Kısa süre içinde işler sarpa sarar, rüşvet geri teper, cinayet ve sonrası yanlış suçlamalar derken UFO'lar ve Heisenberg Belirsizlik Kuramı bile hikayenin bir parçası oluverir.

Haberin Devamı

Hotel (Otel)Â
Yön: Mike Figgis
2001, Ä°ngiltere

Günümüzün "büyük" yönetmenleri arasında en deneysel olanlarından biri sayılan Mike Figgis, Timecode filminden sonra dijital teknoloji ve doğaçlama oyunculuğun olanaklarını araştırdığı bir filmle daha karşımıza çıkıyor.

Ä°LK FÄ°LMLER

Tocá Para Mi (Benim İçin Çal)
Yön: Rodrigo Fürth
2001, Arjantin

Bir Punk Rock grubunda davulcu olan Carlos, üvey babası Genaro'nun ölümünden sonra köklerini ve annesinin izlerini aramaya küçük bir kasaba olan Los Angeles'a gider. Ama Genaro'nun hayaleti Carlos'u hayatının sorunlarını çözene kadar bırakmaz. Yolda tanıştığı Fabiana ise Carlos'a amacı doğrultusunda yardımcı olacak, daha önce duyumsamadığı birtakım gerçeklikleri görmesine yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

L.I.E
Yön: Michael Cuesta
2001, ABD

Bu sene dünya festivallerinde birçok ödül kazanan L.I.E, New York' un banliyölerinde kendini arayan bir gey gencin öyküsünü anlatıyor. Ailevi ilişkilere eleştirel bir bakışla yaklaşırken, yalnızlık, sevgi ve sıradışı ilişkiler konusunda da genç bir insanın karmaşasını iyi bir oyunculukla gözler önüne seriyor.

Chopper (Katil)Â
Yön: Andrew Dominik
2000, Avustralya

Film, Avustralya suç tarihin son yirmi senesine işlediği şiddet dolu suçlarla imzasını atmış Mark " Chopper" Read'in gerçek hikayesini anlatıyor. Rahatsız edici olduğu kadar, karmaşık insan psikolojisi konusunda düşündüren de bir film. Avustralya sinemasının sıradışı çizgisiyle, genç yönetmenin ilgi çekici araştırmalarının bir araya gelmesiyle ortaya can alıcı bir insan portresi çıkmış.

Haberin Devamı

Tears of the Black Tiger (Kara Kaplanın Gözyaşları)
Yön: Wisit Sasanatieng
2001, Tayland

50'li yılların Tayland'ında Batı Yakası Hikayesi John Wayne filmleriyle birleşse ortaya ne çıkar? Kara Kaplanın Gözyaşları! Romantizmi, aksiyonu ve trajediyi ustalıkla biraraya getiren film, renkli sinematografisi ve Amerikan filmlerindeki klişelere yaptığı göndermelerle, tam bir Tayland Spagetti Western'i olarak tanımlanabilir.

That Life Has Meaning (Ki Hayatın Anlamı Olsun)Â
Yön: Grzegorz Lipiec
2001, Polonya

Polonya'nın batısındaki küçük bir kasabada yaşayan bir grup arkadaş, hayatın sıkıntılarından uzaklaşmak için amatör film yapımına başlarlar. Gruptaki gençlerden biri taze fikirlerle gelir; ama bu fikirlerin içinde uyuşturucu kullanımı da vardır. Tamamen bağımsız amatörler tarafından yapılan film, uyuşturucu bağımlılığını gerçekçi bir biçimde ele alıyor.

Body Drop Asphalt (Asfaltta Bir Beden)Â
Yön: Wada Junko
2000, Japonya

Film, Eri Manaka adlı genç bir kızın yazdığı romantik bir roman ile bir anda ünlenmesi ve daha sonra içine düşeceği mutsuzluğu konu olarak işliyor. Hayatın gerçekliğine dair postmodern bir anlayışla yapılan bu genç ruhlu film, yalnız bir kızın hayal dünyasıyla, gerçek dünya arasında kurabildiği ve kuramadığı köprüler hakkında.


MÃœZÄ°K VE FÄ°LM

BBC Sound on Film

Festivalin bu özel bölümüne ismini veren 'BBC Sound on Film' kısa film serisi film yönetmenleri ve bestecilerin birebir işbirliğini çok iyi yansıtır. Louis Andriessen'in avand-garde müziği ile Hal Hartley'in sakin ve suskun algısı ile eşleşirken, çağımızın en büyük elektronik müzik bestecilerinden olan Karlheinz Stockhausen'in yine canlandırma sinemasının en gözde isimlerinden Quay Kardeşler'le yaptığı çalışma çoktan bu türün klasikleri arasına girmiştir. 'Invincible' ını da festivalimiz de seyredeceğiniz Herzog'un John Tavener ile yaptığı dini unsurlar taşıyan 'Hac' ise tüyler ürperten şiirsel anlatımı ile öne çıkıyor. Portishead'den Adrian Utley ile Nicholas Roeg'in kolektif çalışması da çok katmanlı video sanatının iyi örneklerinden. (Dikkatli bakarsanız Claudia Schiffer'ı görebilirsiniz !)

Philip on Film

Film yönetmeni Godfrey Redgio ve tiyatro yönetmeni Robert Wilson ile uzun yıllar tam bir sanatsal işbirliği içinde çalışan Philip Glass, son olarak İranlı sanatçı Şirin Neşat'la beraber müzikli bir kısa film üretti. 'Geçit', sözde geleneksel dünya ile modern dünya arasında kalmış peçe ardındaki kadını, feminist bir bakış açısıyla temsil ediyor. Neşat'ın bu yeni filmi Londra Barbican'daki prömiyerinin ardından Avrupa'da ilk defa IFistanbul'da gösteriliyor.
'Kısalar' programında ayrıca Glass ve Reggio'nun daha eski tarihli çalışmaları var. 'Kanıt' da Reggio çağımızın en etkili görsel iletişim araçlarından birinin sosyal ve tinsel etkilerini eleştirirken, 'hayvanlar aleminin Koyaanisqatsi'si diye de anılan 'Anima Mundi' de biyolojik dinamiği ve çeşitliliği yüceltir. Programın son bölümünde 2003 senesinde tamamlanacak olan 'qatsi' üçlemesinin ikinci filmi olan ve güney yarımküredeki göreceli olarak ilkel hayatı konu alan 'powaqqatsi' var. Üçlemenin ilk halkası olan 'koyaanisqatsi' doğa ile modern toplum arasındaki dengesizliği vurgularken, 'powaqqatsi' inançlara, el emeğine ve yaratıcılığa bir övgü niteliğindedir.


Book of Days (Günlerin Kitabı)
Yön: Meredith Monk
1989, ABD

Efsanevi danscı, yönetmen ve besteci Meredith Monk'un uzun metrajlı filmi Günlerin Kitabı,1350 yıllarında Güney Fransa'da geçer; ancak karakterler ve işlenen konular son derece güncel gözükmektedir. Günümüzde karşımıza çıkan nükleer savaş tehlikesi, teknolojinin vahşi egemenliği, AIDS veya çağdaş bireyin topluma yabancılaşması problemi gibi konulara da gönderme yapan film bazen komik bazen şiirsel bir anlatımla Monk'un damgasını taşıyor.

Müzik Videoları / Promos

En etkin görsel iletişim aracımız "sevgili televizyon" sayesinde önceleri birbirinden ayrı düşünülen ve yaratılan müzik ve sinema, günümüzde hem estetik hem de ticari kaygılarla müzik videosunda birleşmiş oldular. Müziklerini kaliteli ve anlamlı bir görsellikle sunmayı tercih eden besteci ve gruplarla, müzik estetiğini görüntüye taşıyan yönetmenlerin ürünlerini seyredeceğimiz bu videolar, özellikle ülkemiz müzik kanalları tarafından pek gösterilmeyen işler. Bu programda gosterilecek müzik videolari önceden ilan edilemeyecektir. Sürprizleri sona saklamak istedik.

American Astronaut (Amerikalı Astronot)
Yön: Cory McAbee
2001 ABD

Amerikalı Astronot, Billy Nayer Show grubunun solisti ve bestecisi Cory McAbee'nin yönetmenliğini, senaristliğini ve başrolünü üstlendiği bir bilimkurgu-western-müzikal. Film, gezegenlerarası bir tüccar olan Samuel Curtis'in nüfusu sadece kadınlardan oluşan Venüs'e bekar bir erkek getirmek için çıktığı son derece Homerosvari galaksilerarası bir yolculuğu anlatır.

NÖBETÇİ SİNEMA

Baise MoiÂ
Yön: Virginie Despentes, Coralie Thrinh Thi
2000, Fransa

Bir çeşit pornografik Thelma ve Louise olarak da adlandırılabilicek bu filmde anlatım tarzı ve özellikle oyunculuk yabana atılmayacak derecede güçlü. Son yılların en çok tartışma yaratan filmlerinden olan Baise Moi, gösterildiği her yerde skandallara neden oldu.


Ed Gein
2000, ABD

Ellilerin sonu. Wisconsin'in, hareketsiz, küçük bir kasabası. Ed Gein, yaşamındaki tek dostunu, otoriter annesini kaybettiğinde, kasabada da hareketlenme başlar. Annesi tarafından sıkı bir disiplinle arada sırada kemer darbelerine de maruz kalıp "iyi bir Hıristiyan" olarak yetiştirilen Ed'in yaşamı, annesinin ölümünden sonra asla aynı olmayacaktır

E ÅžIKKI

The Praying Mantis (Kara Dul)Â
Yön: Paul Harather
2001, Avusturya

Trixi Jancik görünüşte sade bir evhanımıdır. Ama bu, bastırılmış hırsları ve bu hırsların onu tehlikeli yollara yöneltmeyeceği anlamına gelmez. Film, insan hayatındaki garip dönüşümleri, beklenmedik bir sinema diliyle anlatırken, Avusturya orta sınıfı ve zenginleri konusunda da ilginç izlenimler veriyor.

Otesánek- (Küçük Otik)Â
Yön: Jan Svankmajer
2000, Çek Cumhuriyeti

Animasyon dünyasının en tanınmış yönetmeni Švankmajer'in son filmi, bir halk hikayesi ile korku unsurunu birleştiren usta bir kara mizah. Çocukları olmayan bir çift -tıpkı bir Çek efsanesinde olduğu gibi- bir ağaç gövdesini evlat edinirler. Ortaya çıkan olaylar ne bir bebekten, ne de bir ağaç gövdesinden beklenmeyecek kadar vahşi sahnelere yol açıyor.


Dr. Death (Ölüm Doktoru)
Yön: Errol Morris
1999, ABD

Geçen sene İstanbul Film Festivali çerçevesinde retrospektifi yapılan ilginç belgeselci Errol Morris'in son filmi. Henüz gençken Amerika'daki çeşitli eyaletlerde kullanılan elektrikli sandalyelerin tamir işlerini üstlenen Fred A. Leuchter'in küçük bir tamir atölyesinden Almanya'daki soykırım tartışmalarının karar mekanizmalarına kadar uzanan yaşam öyküsü Morris'in kamerasından daha da vurucu bir görüntü kazanıyor.


Possible Worlds (Olası Dünyalar)
Yön: Robert Lepage
2001, Kanada

"Hepimiz, her an, sınırsız sayıda dünyalar içinde varoluyoruz". Olası Dünyalar'ın baş karakteri George Barber'a göre, her birimiz olası diğer yaşamlar ve anlar arasında eşzamanlı olarak yaşamaya devam ediyoruz. Postmodern zamanların, matriks teorilerinin ve sanal dünyanın gerçeklik kavramını düşürdüğü darboğaz "Olası Dünyalar"ın başlangıç noktasını oluşturuyor.

Matthew Barney (Özel Gösterim)
Cremaster 5 + 2 - Matthew Barney, 1997, ABD

Sinema ile performans sanatını daha önce hiç denenmemiş bir biçimde birleştirirken, Barney aynı zamanda her ikisinin de tükenişini sorgular. Filmlerinde Ursula Andress'dan Slayer'ın bateristi Dave Lombardo'ya kadar çok değişik kişiler yer alıyor.

GÖKKUŞAĞI

Chutney Popcorn (Hint Usülü Patlamış Mısır)Â
Yön: Nisha Ganatra
2000, ABD

New York'ta yaşayan Hintli bir ailenin lezbiyen kızı Reena'nın hikayesi, Hint bir aile ile lezbiyen bir camia ve yaşam görüşünü içten bir dille seyirciye aktarıyor. Güçlü oyuncu kadrosu ile göze giren bu film, izleyicilerini ümit vaad eden yeni bir yönetmenden de haberdar ediyor.

Krampack Cesc Gay
2000, Fransa

İspanya, 1999 yazı. Dani, en iyi arkadaşı Nico'yu ailesinin Akdeniz sahilindeki yazlık evine çağırır. Birlikte geçirecekleri on günlük tatil boyunca gençler aşk, seks, kıskançlık ve hayal kırıklığını keşfeder ve ergenlikle erkeklik arasındaki o ince sınırı geçerler.

Hey Happy !Â
Yön: Noam Gonick
2000, Kanada

DJ Sabu gereğinden fazla olan libidosu yüzünden ayaklı bir felakete dönüşmüştür. İkibin erkekle yatmaya yemin etmiş olan Sabu'nun arayışları kafayı UFO'larla bozmuş Happy ile karşılaşmasıyla sona erer. Spanky ise Sabu'nun görevini her fırsatta engellemeye çalışan bir kuafördür. Olaylar gittikçe bir dizi çılgınlığa dönüşmeye başlar. Cinselliğe yaklaşımlar açısından hayali bir kasabada geçen film, canlı renkleri ve sineatografisiyle bir görsel şölen niteliğinde.

Francois Ozon's Collected Shorts (Francois Ozon'un Toplu Kısaları)Â
Yön: François Ozon
1994- 1998, Fransa

Yaz. Sebastian Sheila'dan hoşlanır. Lucia erkeklerden. Frederic ise sadece bronzlaşma peşindedir. Yazlık Elbise'de, erkek arkadaşıyla tatil yapan Frederic'in plajda bir kadın ile karşılaşması gençliğinin belirsiz cinselliğini daha da karışık hale getirir.
X2000'de milenyumun ilk gündoğumunda üç çift bir önceki akşamdan kalan çöpler arasında sevişirler. Şişe Çevirme'de bir çocuk oyunu dört gencin henüz belirsiz olan cinselliğine kapı açar. Küçük Ölüm, ölüm döşeğinde olan ve uzun yıllardır görmediği babasını ziyaret eden bir fotoğrafçının öyküsü. Yatak Manzaraları, değişik çiftlerin yataktaki cinsel davranışlarını konu alan komik skeçlerden oluşuyor.
Ensest, cinayet, cinsellik, intihar, sadomasoşizm ve voyörizm gibi alanları irdeleyen Ozon, son senelerde Fransa'nın en ilgi çeken genç yönetmenlerinden.Bu kısa filmler Ozon'un Regarde La Mer (Denizi Gör) adlı filmi ile birlikte gösterilecektir.

La Confusion des Genres (Cinsiyetlerin Karışıklığı)
Yön: Ilan Duran Cohen
2000, Fransa

İlk gösterimini Sundance Film Festival`inde yapan Cinsiyetlerin Karışıklığı, aşk, istekler ve tutku üzerine kurulmuş bir komedi. İki kadın ve iki erkek arasında kararsızlığa düşen biseksüel avukat Alain'in aklı, yaşadığı ilişkilerden dolayı fazlasıyla karışmıştır.

KISA FÄ°LMLER

Festivalde Türk kısa film yönetmenlerine de gösterim imkanı sunuluyor. Bağımsız sinemacıların çektikleri kısa filmlerle üretim dünyasına ilk kez adım attıklarını göz önünde bulunduran festivalin bu bölümü, genç sinemacılara teşvik ve tanıtım amacını taşıyor.

İşte bu bölümde yeralan filmler:

Capital-C
2000, Kurmaca, Renkli, Mini DV, 20'

Yönetmen: Aslı Özge
Senaryo: Aslı Özge
Konu: Güzel şeyler hep 'C' harfiyle başlıyor. Bir metro istasyonunda değişik insanların aklından geçenler.

Dalgalar
2001, Kurmaca, Renkli, Betacam, 17' 30''
Yönetmen:Belmin Söylemez
Senaryo: Belmin Söylemez

Konu: Deniz korkusu ve Boğaz'da yüzmek üzerine bir film. Oyucular, Boğaz'da yüzen çocuklar.
Ödüller: 2001 Cine5 Kısa Film Yarışması, En İyi Film

Dumpiller
Ortak yapım bir yalan-belgesel
2000, Kurmaca, Renkli, VHS, 6'30'
Yapım-Yönetim-Metin: 25+ Kısa Film Atölyesi

Esperanto
2001, Deneysel, Renkli, Mini DV, 5'
Yönetmen:M. Cem Yardımcı
Senaryo: M. Cem Yardımcı

Konu: Gölge dilin rüyasına dalar. Gölgenin içinden baktığımız resim detayları gölgenin hareketiyle ile dile dönüşür.
Ödüller: 2001 Cine5 Kısa Film Yarışması, En İyi Deneysel Film

Exorcise
2000, Deneysel, Renkli, Betacam, 4' 8''
Yönetmen:Ahmet Uluçay
Senaryo: Ahmet Uluçay

Konu: Delilik, epilepsi, histeri, vs. gibi hastalıkların mistik tedavisi üzerine bir film. Tedavi, masum bir dua okuma şeklinde devam ederken, sürreel ortamda neler olup bitmektedir?


Müebbet-i Muhabbet
2000, Animasyon, Renkli, Betacam, 2'
Yönetmen:Sena Parlakulaş
Senaryo: Sena ParlakulaÅŸ
Konu: Aslında yalnızlık çoğu zaman en iyi arkadaşımız ve hatta özgürlüğümüzdür. Kafesinde yalnız yaşamaktan sıkılan ve konuşmak- paylaşmak ihtiyacını duyan bir kuşun başına gelenler.


Simulacra
2001, Kurmaca, Renkli, DV, 13'
Yönetmen: İlker Canikligil
Senaryo: Ä°lker Canikligil

Konu:Murat kredi kartlarından, işinden, yaşadığı şehirden, yalnızlığından ve yaşam şeklinden bezmiştir. Ancak inancını kaybetmemiştir; bir gün birşey olacak ve herşey değişecektir. Bütün dünyanın kendisi için kurulmuş bir bilgisayar programı olduğuna inanmaya başlar ve programı bozmaya karar verir. Program bozulacak ve mavi ekran görünecektir.

Erkekler Tuvaleti
2001, Belgesel, Siyah Beyaz, 8 mm, 6' 30'
Yönetmen: Pınar Beşikçi
Yönetmen Yardımcısı: Birol Manoğlu
Senaryo: Pınar Beşikçi
Konu: Türkiye'nin sosyal içeriği ve gerçek hayatın acımasızlığı üzerine, "biriz" çağrısı adına bir film.

Film gösterimleri Beyoğlu AFM Fitaş Sineması'nda yapılacak.
Festivalin kesin programı önümüzdeki günlerde belli oluyor.
Biletler için www.biletix.com
Beyoğlu Fitaş Sineması: 0 212 292 11 11

 

 

 

 

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!