Bağdat ne derse desin Türk askeri kalacak

Güncelleme Tarihi:

Bağdat ne derse desin Türk askeri kalacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 22:58

Başbakan Binali Yıldırım, Türk askerinin Başika’dan çıkarılması çağrısı yapan Bağdat yönetimine sert tepki gösterdi. Yıldırım, “Bağdat ne söylerse söylesin bölgedeki DAEŞ ile mücadele için, bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek” dedi. Yıldırım, 9. Ticaret ve Sanayi Şûrası kapsamında TOBB Merkezi’nde özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

6 YILDIR BEDEL ÖDÜYOR
“Türkiye sadece bulunduğu bölgede milletinin, ülkesinin geleceğini inşa etmekle kalmıyor, farklı medeniyetlerin de barış içinde birlikte yaşamasını sağlayan bir görevi de inşa ediyor. Suriye, Irak ve bütün Ortadoğu’da, Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan bu istikrasızlıkların en başta etkilenen ülkesi Türkiye’dir. Türkiye son 6 yıldır bunun bedelini ödüyor maalesef. Türkiye sadece bölücü terör ile değil, güney sınırlarımızdan sızarak ülkemizde intihar eylemleri gerçekleştiren DAEŞ terör örgütü ile de amansız bir mücadele veriyor.

1000 KİLOMETREKARE TEMİZ
Fırat Kalkanı operasyonu başlattık. Bu operasyonun amacı Türkiye’nin hudutlarının güvenliğini sağlamak ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almaktır. Bugüne kadar yaklaşık 1000 kilometrekarelik bir alan terör unsurlardan tamamen temizlenmiş ve asli unsur olan Suriyeli mülteciler dönerek yerleşmeye başlamıştır. Suriye’nin normalleşmesi için bir yerden başladık. Bu konuda ABD ile, Rusya ile İran ile aktif görüşmelerimiz devam ediyor.

IRAK’TAN ANLAŞILMAZ TEPKİ
Özellikle ABD, bir faaliyet içerisinde ve bu ay içerisinde böyle bir operasyonu Irak merkezi hükümeti ve bölgedeki aşiretlerden oluşan milis gücüyle yapma amacında. Bu konuda Türkiye’nin hassasiyeti malum. Musul’da 2 milyon insan yaşıyor. DAEŞ bir günde işgal etti, insanlar evlerinden, yerlerinden, yurtlarından oldu. DAEŞ’in temizlenmesi lazım. Zaten bizim Başika’da bulunan askeri unsurumuz uzun zamandır oradaki DAEŞ unsurlarının temizlenmesi için bir yandan mücadele ediyor, bir yandan da bölgenin gerçek sahiplerinin eğitilmesi için faaliyet gösteriyor. Bütün bunlar yapılırken operasyonun yaklaştığı bugünlerde Irak hükümetinden anlaşılmaz bir tepki geldiğini görüyoruz.

YENİ ZELANDA BİLE VAR
Irak’ta 63 ülkeden askeri unsur var. Yeni Zelanda’dan bile var. Yeni Zelanda nere Irak nere? Şimdi Türkiye ile 360 kilometreden fazla sınırı olan ve 30-35 seneden beridir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak’ta, Irak Merkezi yönetimi bugüne kadar hiçbir tedbir almazken ve 63 değişik ülkeden burada terörle, DAEŞ ile mücadele adı altında askeri unsurlar bulunurken bütün bunları kenara bırakıp Türkiye’nin varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur. Irak hükümeti, Bağdat ne söylerse söylesin, bölgedeki DAEŞ ile mücadele için, bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek. Bizim amacımız daha fazla insanlık dramının yaşanmaması, bölgedeki oldu bittilerin önüne geçilmesidir. Irak hükümetinin haddi değildir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!