BAE'de sivil toplum çalışanlarına gözaltı

Güncelleme Tarihi:

BAEde sivil toplum çalışanlarına gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2012 00:00

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ülkede faaliyet gösteren yabancı sivil toplum kuruluşları üzerindeki baskısını artırdı. Ulusal Demokrasi Enstitüsü’nün (NDI) iki çalışanının gözaltına alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Foreign Policy’nin haberine göre, NDI’ın Dubai şubesinin ABD’li direktörü Patricia Davis ve Sırbistanlı direktör yardımcısı Slobodan Milic, BAE yetkilileri tarafından ülkeden ayrılmak isterken Dubai Havaalanı’nda durduruldu.

 

Dergiye konuşan üç kaynak olayın geçtiğimiz Çarşamba günü meydana geldiğini söyledi.

 

Daha sonra Davis’in çıkışına izin verildiği ancak Milic’in ise gözaltı halinin sona erdiği ancak Dubai’de tutulduğu belirtildi.

 

BAE hükümetinin NDI’ı da olayla ilgili bilgilendirdiğini ifade eden kaynaklar, yabancı sivil toplum kuruluşu çalışanları hakkında BAE’nin siyasi işlerine karışma suçlamasıyla işlem başlatılacağını söyledi.

 

Haberin Devamı

ABD DIŞİŞLERİ BİLGİ TALEP ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, dergiye yaptığı açıklamada, “NDI’ın Birleşik Arap Emirlikleri Yardımcı Direktörü’nün kısa bir süreliğine gözaltına alındığını ve daha sonra serbest bırakıldığını öğrendik. Konuyla ilgili olarak BAE hükümetinden daha fazla bilgi talep ettik” diye konuştu.

 

Yetkili, sivil toplum kuruluşlarının ülkelerin siyasi ve ekonomik gelişimi açısından öneminin altını çizerek, “Bu kuruluşlar, kısıtlama olmaksızın düzenleme ve standartlara uygun olarak faaliyet göstermeli” diye konuştu.

 

BAE hükümeti geçtiğimiz ay da Dubai’deki NDI’ın lisanslarını iptal etmişti.

 

MISIR'DAN SONRA BAE

Üç ay kadar önce de Mısır’da, NDI’ın yanı sıra Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitü (IRI) ve Freedom House için çalışan bazı isimler gözaltına alınmıştı.

 

ABD hükümeti, aralarında Ulaştırma Bakanı Ray LaHood’un oğlu Sam LaHood’un da bulunduğu çalışanların serbest bırakılması için 5 milyon dolar kefalet ödemek zorunda kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!