Babacan: Sözlerin yetmediği noktadayız

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Sözlerin yetmediği noktadayız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 18:20

Dışişleri Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan, terör konusunda artık sözlerin yetmediği bir noktaya gelindiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kahire'deki temaslarını sürdüren Babacan, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile bir araya geldi.

Babacan, düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, PKK terör örgütünün Türkiye'deki saldırılarının yeni olmadığına işaret etti.
Yıllardır, hem ABD, hem Irak yönetimiyle terörle mücadele konusunda pekçok yöntemin denendiğini kaydeden Babacan, "terörle mücadele edeceğiz, terörün kökünü kazıyacağız" şeklinde birçok açıklama yapıldığını belirtti. "Artık sözlerin yetmediği bir noktaya geldik" diyen Babacan, Türkiye'de masum vatandaşlara yönelik saldırıların azalmadığını, tersine arttığını hatırlatarak, terörle mücadelede Amerikan güçleri ve Irak yönetiminin yetersiz kalması durumunda Türkiye'nin sadece izlemekle yetinmesinin ve sessiz kalmasının beklenemeyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Babacan, TBMM'nin verdiği yetki çerçevesinde ve ihtiyaç duyulması halinde düzenlenebilecek sınır ötesi operasyonun terör örgütüne yönelik olacağını tekrarladı.

Dışişleri Bakanı Babacan, Mısırlı bir gazetecinin, "ABD Temsilciler Meclisi Komisyonunda Ermeni tasarısının, TBMM'de de tezkerenin kabul edilmesinin aynı zamanlara denk düşmesinin birbiriyle bağlantısı olup olmadığı" sorusuna ise "Her iki konuyu birbirine karıştırmamak lazım. PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki varlığı bir yanlıştır. Siyasilerin 90 yıl önceki olaylar hakkında belge, kanıt olmadan karar alması da bir yanlıştır. Bu iki yanlışın birbiriyle karıştırılmaması lazımdır" yanıtını verdi.

EBUL GEYT: "TÜRKİYE'NİN KAYGILARINI ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ"

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geayt de bir soru üzerine, ülkesinin daha önceleri terörle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, "Türkiye'nin güvenlik konusundaki kaygılarını anlayışla karşılıyoruz" dedi.

Terörün işbirliği gerektiren bir durum olduğunu kaydeden Ebul Geyt, bir ülkede teröristlerin her gün sınırı geçip o ülkenin vatandaşlarını öldürmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti. Ebul Geyt, "O nedenle bunu (tezkere) anlayışla karşılıyoruz" diye konuştu.
Irak'ın kuzeyinde bir oldubittinin söz konusu olduğunu ifade eden Ebul Geyt, burada bir yönetim boşluğu oluştuğuna dikkat çekti. Ebul Geyt, sorunun diplomatik yollarla çözülmesinin mümkün olduğunu ifade ederek, bu konunun kasım ayında İstanbul'da yapılacak Irak'a komşu ülkeler toplantısında detaylı olarak ele alınacağını söyledi.

Haberin Devamı

Babacan, temasları çerçevesinde Mısır Başbakanı Ahmed Nazif tarafından da kabul edildi.
Babacan, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile bir araya gelecek ve akşam saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gitmek üzere Kahire'den ayrılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!