B.K.’ye işkence edenler de çocuk

Güncelleme Tarihi:

B.K.’ye işkence edenler de çocuk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 00:00

Başka çocukların muhitinde dilendiği için dört çocuk tarafından feci şekilde dövülen beş yaşındaki B.K. devlet korumasına alındı.

Haberin Devamı

BUNU YAPANIN ELLERİ KIRILSIN / WEB TV

Fakat dört kardeşi ailede kalacak. Sağlık durumu ciddiyetini koruyan B.K.’nin kafatasında çökme kırığı, sol elinde kesik, sol kulağında bir miktar kanama tespit edildi.

İSTANBUL’da başka çocukların dilendiği muhitte annesiyle dilendiği için öldüresiye dövülen beş yaşındaki B.K.’yi Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), koruma altına alınırken, dört kardeşinin hakkında dava açılan ailede kalmasına karar verildi.

Çocuk Şube Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, B.K., Cumartesi günü 17.00 sıralarında annesi Gülseren K. ile Zincirlikuyu ışıklar mevkisinde dileniyordu. Annesinin simit almaya gitmesini fırsat bilen M.S. (11) ve H.S (12) kardeşler, B.K.’yi zorla metrobüse bindirip Halıcıoğlu Köprüsü altına götürdü. Burada gruba M.S. ve H.S. kardeşlerin amcaoğlu F.S. (12) ile arkadaşı H.S. (13) de katıldı. Kendi bölgelerinde dilenmesini istemediği B.K.’yi yanındaki köpekle korkutan M.S., “Benim bölgemde mendil satıp dilenme yoksa kötü olur” diyerek tehdit ettiği çocuğa daha sonra şiddet uyguladı.

Kardeşleri ailede

İstanbul Çocuk Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada B.K.’nin ailesine TCK’nin 232’nci maddesi gereğince (18 yaşından küçük çocuklara zorla dilencilik yaptırmak ve para kazanmaya zorlamak) işlem yapıldığı ve B.K.’nin velayetinin geçici süre aileden alındığı belirtildi. Öte yandan dövme olayına karışan çocuklardan M.S. ve kardeşi H.S. savcılık kararıyla ailesinden alınarak yurda yerleştirildi. Diğer çocuklardan F.S. ile H.S.’nin ise aileleri uyarıldı. Bu iki çocuk aileleriyle kalacak.

Aileyi araştıran sosyal hizmet uzmanları çocukların SHÇEK’nin yurtlarına yerleştirilmesine ve velâyetlerinin aileden alınması için dava açılmasına karar verildi.

Bu ilk değil

B.K.’nin, ‘Sokakta çalıştırılan ve dilendirilen çocuk statüsünde olduğu’, çocuğun 2006’da İstanbul İl Müdürlüğüne bağlı mobil ekipler tarafından muhafaza altına alındığı ve gerekli uyarılar yapılarak aynı tarihte ailesine teslim edildiği ortaya çıktı. Bakanlık, ailenin Adana’da ikamet etttiği ve sezonluk olarak İstanbul’a geldiğini açıkladı.

Hayati tehlike devam ediyor

Haberin Devamı

YOĞUN bakımda tedavisi süren B.K.’nin tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açıklama yapan Opr. Dr. Cumali Aksoy üç-beş saat geç bulunsa çocuğun hayatını kaybedebileceğini söyledi. Dr. Aksoy, hayati tehlikenin sürdüğünü ifade ederek “Çocuklar travmaya dayanıksızdır. Ailesinden gelen olmadı. İyileşecek” dedi.

Haberin Devamı

Dilenmeye ciplerle gidiyorlar
Eray EROLLU / İSTANBUL

KOMŞULARIN iddialarına göre B.K.’ye sokaklarda mendil sattırıp dilendiren anne ve babası, Adana’nın, Kozan İlçesi’ne bağlı Turgutlu Köyü’nden Fatih Kaleiçi Kaleboyu Caddesi’ndeki, 30’a yakın akrabasıyla paylaştıkları iki odalı evleri sefalet içinde; ama Adana plakalı bir cipleri, bir kamyonetleri, bir de eski model otomobilleri var. Komşuların iddiasına göre bozuk paraları gaz tenekelerinde biriktiriyorlar, sonra kamyonetle bütünletmeye götürüyorlar.
Karaduman ailesinin dede mesleğinin dilencilik olduğunu anlatan komşuları Didem Özdemir (22) “Sabahları dilenmeye toplu halde ciplerle bırakılıyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!