Aziz Kocaoğlu'na 397 yıl hapis talebi

Güncelleme Tarihi:

Aziz Kocaoğluna 397 yıl hapis talebi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 16:27

İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianemede, bir numaralı sanık olarak yer alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hakkında 34 ayrı suçtan toplam 397 yıl hapis cezası istendi.

İki numaralı sanık Genel Sekreter tutuklu Pervin Şenel Genç için 261, üç numaralı tutuksuz sanık Sait Ersu Hızır için 123 yıl hapis cezası istendi. İddianameye göre, Genç’in de aralarında bulunduğu 29’u tutuklu 130 sanık hakkında, ’Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, örgüte bilerek isteyerek yardım etme, örgütün faaliyeti kapsamında çok sayıda ihaleye fesat karıştırma, ihalelerde baskı cebir tehdit uygulama, edimin ifasına fesat karıştırma, haksız menfaat temin etme, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, belgelerde sahtecilik, suçu ve suçluları gizleme’ suçlarından 6 ile 397 yıl arasında hapis cezası istendi.

10 KLASÖR, 324 SAYFA

Savcı Çengil tarafından hazırlanan 10 klasör 324 sayfadan oluşan iddianamede, mağdurların Mete Atilla Kırdar, Fatih Yadoğlu, müştekiler Cevhari Cem Kiraz ve Kazım Aydın olduğu belirtildi, sanıklar arasındaki Tape’ler de delil olarak sunuldu.

2011 YILI VE ÖNCESİ

İşlenen suçların 2011 yılı ve öncesi olduğuna değinen Savcı Çengil, projeli soruşturma kapsamında, ilk aşamada 2 mayıs 2011 tarihinde yapılan operasyonla bir kısım şüphelilerin gözaltına alındığını, suça konu kanıtların büyük kısmına el konulduğunu, şüpheliler Pervin Şenel Genç, Hulusi Gülşen ve Hakan Say’ın ’suç örgütünü yönetmek, örgütün faaliyeti kapsamında ihalelere fesat karıştırmak’ suçlarından tutuklandığını, diğer 14 şüphelinin ise ’suç örgütüne üye olmak, ihaleye fesat karıştırmak veya sahtecilik suretiyle kurumu zarara uğratmak’ suçlarından tutuklandıklarını, el konulan ihale, edimin ifasına fesat karıştırma dosyaları ile sahtecilik iddialarına konu belge ve dökümanlar üzerinden bilirkişi incelemelerinin yaptırıldığı, inceleme aşamasında irtibat nedeniyle bir kısım soruşturma dosyalarının mevcut soruşturma dosyası ile birleştirildiğini belirtti. Çengil, bilirkişi raporlarının haricinde, müşteki ve mağdurların şikayetlerine de tek tek yer verdi.

ÖRGÜTÜN YAPISI VE SUÇLAMALAR

İddianamede, örgüt yapısı da tek tek değerlendirildi. Tespitlere göre, İzmir Büyükşenir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun örgüt lideri konumunda olduğu, yöneticilere emir talimatlar verdiği, Çankaya katlı otoparkın kiraya verilmesi, 750 yeni durak yapımı ve kiraya verilmesi, Buca Toplu Konut ihalelerine fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma eylemleri, İZFAŞ’a yaptırılan usulsüz ödemeler ile Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in odasından ele geçen Belediye Teftiş Kurulunun hazırladığı raporda tespit edilen, halen soruşturması devam eden usulsüzlükleri örtbas etmesi, işlem yaptırmaması eylemlerine bizzat katılması ve örgüt yöneticilerinin katıldıkları diğer eylemlerin kaydedilen telefon görüşmeleri ile ortam dinleme ve görüntülerinden örgüt üyeleri ile arasındaki örgütsel irtibatın ortaya çıktığı kaydedildi. Başkan Kocaoğlu’nun, Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç ve bazı kişilerle yaptığı telefon görüşmelerinin kayıtları da kendisiyle ilgili değerlendirmeye ışık tutması için iddianameye konuldu.

FATURALANDIRILMA İŞLEMLERİNİ YAPIYORDU

Grand Plaza A.Ş. Eski Genel Müdürü Reha Pekerten’in, Pervin Şenel Genç’in örgütünün üyesi olduğu, yapılan yolsuzlukların faturalandırılması işlemlerinde etkili rol aldığı, öğretmenler gününde dağıtılmak üzere atkı ve şal alımı, 50 ton mandalinanın şirkete ödetilmesi olaylarına katıldığı, telefon görüşmeleriyle de suç işleme iradesi ve örgütsel irtibatını ortaya koyduğu dile getirildi.

ALİ SÜHA SABUKTAY

İZENERJİ Genel Müdürü olarak görev yapan Sabuktay’ın, Aliağa Menderes Banliyö hattı sisteminin kentte yaşayanlara 90 saniyelik film ile 32 sinema salonunda tanıtılması ihalesine fesat karıştırdığı, Şevval Sam konseri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nca gerçekleştirilen tanıtım için çekilen fotoğrafların masaüstü reklam filmine dönüştürülmesi hizmet alım ihalelerine fesat karıştırdığı iddia edildi.

HAYDAR BALLI

Grand Plaza A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ballı’nın, yolsuzlukların faturalandırılması işlemlerinin yapılmasında rol aldığı, seçim bürolarına gönderilen kumanyalar, öğretmenler gününde dağıtılan atkı ve şal ihalelerine fesat karıştırdığı ileri sürüldü.

HÜSEYİN KIRMIZI, ERHAN BEY, TÜLAY AZERİ, LEVENT İŞLER VE SELÇUK SAVCI

Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri’nin, Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nden yapılan usulsüz harcamalar, Sheraton Oteli’den yapılan usulsüz harcamalara katıldığı, Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey , İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı ve Emlak Yönetimi Daire Başkanı Selçuk Savcı’nın, Çankaya Katlı Otopark İhalesi’ne fesat karıştırılmasının yanısıda, atkı, şal ve reklam filmleri ihalesine fesat karıştırdığı ileri sürüldü. Kırmızı’nın, ihaleyle ilgili, ’Ya da dövecez adamları’ dediği telefon konuşması da yer aldı.

ÖZTÜRK KURT

İZENERJİ çalışanı Öztürk Kurt’un, banliyö ulaşım sisteminin vatandaşlara tanıtılması, toplu ulaşımın özendirilerek tasarruf ve çevre kirliliğinin azaltılması amaçlı filmlerin senaryosunun hazırlanması, yapılması ve teslimiyle ilgili ihaleye fesat karıştırdığı, Kazım Murat Aydın’ı engellemeye çalıştığı, tehdit olaylarına karıştığı iddia edildi.

HAKAN SAY, ÖMER DEVRİM ERGİN, HARUN ARSLAN

Üç kişinin Ersu Hızır’la hareket ettiği, yerine gelen Pervin Şenel Genç’le faaliyetlerine devam ettikleri, organizasyon firmaları aracılığıyla ihalelere katıldıkları, gizli anlaşmalar yaptıkları, kurum görevlileriyle irtibat kurup gizli bilgilere ulaştıkları iddia edildi.

PINAR ÇALIŞKAN

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı çalışanı Çalışkan’ın, banliyö tanıtım film ve Balkan halk dansları festivali hizmet alım ihalelerine iştirak ederek suç işleme iradesini ortaya koyduğu kaydedildi.

ATA KARATAŞ, SEDAT SAKUR, OKTAY SAKUR, MUSTAFA ÇAKAR

Hakan Say’la ortaklığından ayrılan Ata Karataş’ın, Sedat ve Oktay Sakur ile birlikte iki firma kurduğu, kültür sanat hizmet alımlarındaki ihalelerin hep bu firmalara verildiği, gizli anlaşmalar yaptıkları, kurum görevlileriyle irtibat kurup gizli bilgilere ulaştıkları iddia edildi.

ALAETTİN ERASLAN

Aysa firması yetkilisi olan Erarslan’ın, kültür sanat ihalelerinde haksız yollara başvurduğu kaydedildi.

SERPİL BARAN

Genel Sekreter Yardımcısı Baran’ın, yine fotoğraf çekimi ve tanıtım filmi hizmet alımı ihalelerine fesat karıştırdığı ileri sürüldü.

SERPİL KESKİN, MEHMET SAYAR, MURAT ÖZEL

Destek Hizmetleri Daire Başkanı Serpil Keskin, Hizmet Alımları Şube Müdürü Mehmet Sayar, Kültür Daire Başkanı Murat Özel’in, yine, banliyö ulaşım sisteminin vatandaşlara tanıtılması, toplu ulaşımın özendirilerek tasarruf ve çevre kirliliğinin azaltılması amacıyla reklam filmi hizmet alımı, öğretmenler gününde atkı, şal dağıtılması ve balkan halk dansları festivali ihalelerine fesat karıştırdıkları ileri sürüldü. Kültür Daire Eski Başkanı Abdulhalim Cumhur Yazıcı ve ailesinin de, Çeşme’deki bir otelde konaklama ücretinin de, belediyeden ihale alan bir firma tarafından karşılandığı ortaya çıkarıldı.

RESMİYETTE GÖREVİ YOK

Pervin Şenel Genç’in kardeşi Nagihan Genç’in, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 2011 yılında gerçekleştirilicek konser organizasyonu hizmeti alımları ihalesinde gizli bilgileri firma görevlilerine aktardığı, bu sanat merkezinde resmiyette hiçbir görevi olmamasına rağmen, buranın müdürü olarak çalıştığını beyan ettiği belirtildi.

ZEKİ KARATAY

Protokol Müdürü Zeki Karatay’ın, Şevval Sam konseri ihalesinde, konserin örgüt mensuplarına yaptırılmasını sağladığı, otel konaklama ücretinin ödenmesi eylemine iştirak ettiği belirtildi.

BİLGİSAYARINDAN GİZLİ ASKERİ BELGE ÇIKMIŞ

Akçaabat isimli köftecinin sahibi Pervanlar’ın, İBB Spor Kulübü’nden bir kısım yapım ve tadilat işlerini aldığı, Pervin Şenel Genç ile yakın ilişki kurduğu, Genç’in gizli hesaptan Pervanlar’a gerçek dışı faturalarla ödeme yaptırdığı, bilgisayarından çıkan gizli askeri bilgilerle ilgili de incelemenin devam ettiği kaydedildi.

FATMA IŞIK ÇELİKOĞLU

Çelikoğlu’nun balkan halk dansları festivali hizmet alım ihalelerine ve Buca toplu konut yapım ihalelerine fesat karıştırdığı iddia edildi.

ZELİHA GÜL ŞENER

İZDENİZ VE İZULAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener’in, Buca tophlu konut yapımındaki ve 750 durak ihalesine fesat karıştırdığı ileri sürüldü.

CAFER KONCA

Sendikacı Konca’nın, işe alım ihalelerine fesat karıştırdığı, ihaleye firmeşye çalışan bazı kişileri tehdit ettiği iddia edildi.

SAİT ERSU HIZIR

Hızır’ın görev yaptığı dönemde soruşturmaya başlanmaması nedeniyle dinleme, teknik takip işlemleri yapılmadığı ancak o zaman Kocaoğlu’nun suç örgütü içerisinde yönetici konumunda olduğu, kendisine bağlı örgütün Ferda Eser,İbrahim Halil Dülüloğlu, Muharrem Derbentoğlu, Fazıl Ölçer, Zeynel Canoğlu’ndan oluştuğu ileri sürüldü.

MUHARREM DERBENTOĞLU

Derbentoğlu’nun, kumanyaların seçim bürolarına ve pide dağıtımını yapan kişi olduğu belirtildi.

FAZIL ÖLÇER

Fen İşleri Daire Başkanı Ölçer’in Buca toplu konut ihalesindeki merdiven ihalesini tekrar yaparak kamu zararı oluşmasına katılan, hak edişlerde eksik yapılan iyşleri yapılmış gibi gösteren kişilerden olduğu belirtildi.

ZEYNEL CANOĞLU

İZULAŞ Eski Genel Müdürü Canoğlu’nun, Sait Ersu Hızır’ın ücret ödemeden uzun süre kullandığı şirkete ait araçlar, telefon ve bilgisayarların kullanılmasına göz yumduğu iddia edildi.

İBRAHİM HALİL DÜLÜLOĞLU

İZULAŞ İdari İşler Koordinatörü Dülüloğlu’nun, Hızır ile arasındaki telefonların iadesiyle ilgili görüşmeler yaptığı kaydedildi.

NAİL YAVUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nca 2009 yılında satın alınan şal ve kaşkolların, on ayrı anonim şirket adına ayrı ayrı ödeme yaptırabilmek için kasten bölünerek doğrudan temin yoluyla veya aynı kanunun hiçbir usulüne uyulmadan şalların satın aldırılması olayını organize ettiği iddia edildi.

FERDA ESER

Hızır’la birlikte hareket ettiği, eski sekreterinin bildiği yolsuzluklarla ilgili 10 bin dolar "sus parası" verdiği iddialarını bildiği ileri sürüldü. Diğer şüphelilerin de, örgüt adına eylemlerde bulundukları, suç işledikleri iddianemede anlatıldı.

AYRILAN DOSYALARDA VAR

İddianamede, mal varlıkları, hesaplar, bazı usülsüz ödemeler gibi çeşitli konulardaki soruşturmaların devam ettiği açıklanırken, 11’i Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen’in katıldığı belirlenen toplam 26 usulsüz eylemin dosyasının ayrıldığı anlatıldı.

SANIKLARIN İSİMLERİ VE İDDİANAMEDE YER ALDIKLARI SIRA

1-Aziz Kocaoğlu

2-Pervin Şenel Genç (TUTUKLU)

3-Sait Ersu Hızır

4-Hilmi Özen (TUTUKLU)

5-Levent İşler

6-Serdal Selçuk Savcı (TUTUKLU)

7-Hüseyin Kırmızı (TUTUKLU)

8-Tülay Azeri (TUTUKLU)

9-Erhan Bey (TUTUKLU)

10-Ali Süha Sabuktay (TUTUKLU)

11-Öztürk Kurt

12-Serpil Keskin

13-Mehmet Sayar (TUTUKLU)

14-Pınar Çalışkan (TUTUKLU)

15-Serpil Baran

16-Cafer Konca (TUTUKLU)

17-Nagihan Genç

18-Ömer Devrim Ergin (TUTUKLU)

19-Hakan Say (TUTUKLU)

20-Fatma Işık Çelikoğlu (TUTUKLU)

21-Sedat Sakur (TUTUKLU)

22-Ata Karataş (TUTUKLU)

23-Cengiz Başkurt (TUTUKLU)

24-Abdulhalim Cumhur Yazıcı (TUTUKLU)

25-Alaittin Eraslan (TUTUKLU)

26-Zeliha Gül Şener (TUTUKLU)

27-Murat Özel

28-Zeki Karatay

29-Haydar Ballı

30-Harun Arslan

31-Ünsal Pervanlar

32-Reha Pekerten

33-Fazıl Ölçer

34-Oktay Sakur

35-Muharrem Derbentoğulları (TUTUKLU)

36-Nail Yavuz

37-Ferda Eser

38-Zeynel Canol

39-İbrahim Halil Dülüloğlu

40-Mustafa Güven Ağar

41-Gültekin Avkıran

42-Candan Dipli

43-Ahmet Gülüm

44-Namık Kemal Sertoğlu

45-Mehveş Arzu Bağdatlıoğlu

46-Cafer Alt (TUTUKLU)

47-Necip Binici (TUTUKLU)

48-Ercan Uçar

49-Yakup Yıldırım (TUTUKLU)

50-Memiş Sarı (TUTUKLU)

51-Mahmut Çelik

52-Ali Sakallı

53-Aliriza Duran

54-Düzgün Doğan

55-Güral Doğan

56-Ali Hepçetiner

57-Aziz Gün

58-Erol Aydın

59-Bilgihan Akpak

60-Semih Güler

61-Asuman Gökkaya

62-Tülay Tümay (TUTUKLU)

63-Erol Çoban

64-Muzaffer Köse

65-İsmail Yoğurtçu

66-Ömer Faruk Alçelik

67-İsmet Halim Gürsoy

68-Tufan Eker (TUTUKLU)

69-Hüseyin Ercan

70-Hüseyin Çalışkan

71-İrfan Aras

72-Figen Seyis

73-Rafet Bayam

74-Turgay Akkaya

75-Besim Gültekin

76-İbrahim Tuz

77-Pınar Tosunoğlu (Ağırbaş)

78-Mehmet Örs

79-Süleyman Sırrı Aydoğan

80-Şeyda Durakkoca

81-Zuhal Derin

82-Mehmet Hulusi Gülşen (TUTUKLU)

83-Deniz Badalı

84-Özgür Ozan Yılmaz

85-Ziya Şahin

86-Sema Civelek

87-Ahmet Şemsettin Ersöz

88-Ahmet Aşçıoğlu

89-Kanber Dönmez

90-Ayşen Kalpalı

91-Hatice Ülkü Markoviç

92-Şadıman Karakaş

93-Ersoy Bozduman

94-Ayşegül Türk

95-Sedat Baylan

96-Vahyettin Akyol

97-Bülent Cankurtaran

98-İbrahim Kıvılcım Zorlu

99-Mustafa Nafi Kaya

100-Ferik Faruk Boyacıoğlu (TUTUKLU)

101-Murat Boyacıoğlu (TUTUKLU)

102-Gökhan Boğazkesen (TUTUKLU)

103-Çağlar Haspolat

104-Şulehan Ulusoy (İkizgül)

105-Ercan Mertbilek

106-Faik Ahmet Akıncı

107-Barış Büyükgüçlü

108-Sevdiye Erentürk

109-Erkan Tiryaki

110-Yekta Orhan Saydam

111-Çağrı Çavuşoğlu

112-Cemal Hayati Öztürk

113-Ertan Koyuncu

114-Taşkın Aydoğan

115-Doğan İşleyen

116-Mehmet Şakir Örs

117-Abdullah Salkım

118-Semih Seval

119-Veysel Çıldır

120-Filiz Yücesoy

121-Gökçe Irmak Keçecigil

122-Mustafa Çakar

123-Nurittin Dingaz

124-Muhittin Akbulut

125-Yasemin Güngör

126-Tarık Tuncer

127-Utku Cihan

128-Nilüfer Altınkaya

129-İbrahim Yetmen

130-İsmail Korkmaz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!