Azeri çocuk, kardeş iliğiyle yaşama tutundu

Güncelleme Tarihi:

Azeri çocuk, kardeş iliğiyle yaşama tutundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2009 11:19

AİLESİYLE Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yaşayan doğuştan talasemi hastası 4 yaşındaki Züleyha Hajiyeva, kendisinden 1 yıl sonra dünyaya gelen kardeşi Reşat Hajıyeva sayesinde hayata tutundu.

3 yaşındaki Reşat'tan alınan kemik iliği, ablası Züleyha'ya Akdeniz Üniversitesi Pediatri Hematoloji Kliniği'nde başarıyla nakledildi.

A.Ü. Çocuk Hematolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Yeşilipek, Züleyha'nın doğumunundan 1 yıl sonra hastalığı nedeniyle takibe alındığını, uygun ilik kardeşinde bulunduğunu ve ilik naklini gerçekleştirdiklerini söyledi. Züleyha'nın hiçbir sağlık sorunu kalmadığını belirten Prof. Dr. Yeşilipek, 6 ay süreyle izlenmeye devam edileceğini söyledi.

Hastanede bugüne kadar 110 çocuğa ilik nakli yapıldığını anlatan Prof. Dr. Yeşilipek, “Yurt dışından nakil yapılan ilk hastamız Züleyha oldu. Nakil için sıra bekleyen 10 hastamız var. Türkiye genelinde ise 270 civarında çocuk kemik iliği nakli bekliyor” dedi.

ANNE- BABANIN SEVİNCİ

Züleyha'nın ev hanımı olan annesi Nigar Hajiyeva da, “Reşat, Züleyha'dan 1 yıl sonra dünyaya geldi. Ondan alınan kök hücre sayesinde kızım da hayata döndü” diyerek sevincini dile getirdi. Kızının ikinci çocuğunun dünyaya geldiği ilk aylarda hastalığının tespit edildiğini belirten Anne Nigar Hajıyeva şöyle konuştu:

“Oğlum sanki ablasına kurtarıcı melek gibi geldi. Öyle olduğunu hastanede daha iyi anladık. Aylar hatta yıllar süren arama sonunda ancak yüzde 100 uyumlu ilik bulunabiliyor. Oysa Reşat, Züleyha'ya kurtarıcı oldu. Oğlumdan alınan ilikle kızım ve tüm ailemiz yeniden hayata döndük.”

Bakü'de telefon bayiliği yapan baba İrad Hajıyev de, kızları Züleyha Hajıyeva'nın bu amansız hastalığa yakalanmasına karşın çok şanslı olduğunu düşündüğünü belirterek, “Kardeşinin doğumu ile aynı tarihlere rastlayan hastalığın teşhisi hepimizi çok üzdü. Ancak kardeşi ile yapılan testlerde yüzde 100 uyumlu olmaları ve naklin başarıyla yapılması üzüntümüzü sevince dönüştürdü” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!