Azerbaycan gazeteleri Latin alfabesine geçti

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan gazeteleri Latin alfabesine geçti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2001 01:23

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in 18 Haziran'da aldığı ‘‘Azerbaycan devlet dilinin tekmilleştirilmesi’’ kararı uyarınca dünden itibaren ülkede Azeri dilinde yayınlanan tüm gazeteler, Latin alfabesiyle basılmaya başladı.

Azerbaycan'da gazeteler artık Latin harfleriyle basılıyor. Dün, basında çıkan haber ve yorumlarda, alfabe değişikliğinin okuyucular için ilk anda güç görünmesine rağmen, kısa zamanda buna alışılabileceği ifade edilerek, bu süreçte gazetelerin okuyucuları tarafından desteklenmesinin büyük önemi olduğu vurgulandı.

Diğer taraftan bazı televizyon kanallarının, yasanın yürürlüğe girdiği günün ilk saatlerinde Rusça program ve filmler yayınladığı gözlendi.

Bu arada Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Enformasyon Araçları ve Teknolojileri Merkezi, bilgisayarlarda Latin alfabesinin kullanılmasıyla ilgili sorunların çözümü ve yasanın bilgisayar ve internet alanında uygulanmasıyla ilgili ayrıntıların dünden itibaren www.latin.az adresindeki internet sitesinde bulunacağını bildirdi.

Ancak bu sitedeki bilgiler Kiril alfabesiyle veriliyor. Rusça hazırlanan sitede, Aliyev'in ilgili kararı, uygulamalar ve olası sorunlara karşı çözüm yolları bulunuyor.

Öte yandan Eğitim Bakanlığı, ilgili yasa uyarınca eğitim alanında yapılması gerekli değişiklikler konusunda ülkedeki dil ve eğitim uzmanlarının geniş çapta katılımıyla, 3 Ağustos'ta bir danışma toplantısı yapacağını duyurdu.

Toplantıda, 2001-2002 öğretim yılından itibaren halen sadece ilköğretim okullarında kullanılan Latin alfabesinin üniversiteler dahil, ülkedeki bütün eğitim ve öğretim kurumlarında kullanılmaya başlayacak olmasıyla ilgili sorunlar, bu sorunların çözüm yolları ve süreçle ilgili diğer konuların ele alınması planlanıyor.

Rusça'ya darbe

Azerbaycan'da Latin alfabeye geçilmesiyle Rusça'ya büyük darbe indi. Artık devlet daireleri yazışmalarını Azerbaycan Türkçe ve Latin alfabesiyle yapacak ve Kiril alfabesini kullanamayacak. Medyada yine Latin alfabesini kullanacak ve televizyonlar Rusça film yayınlayamayacak.

Latin alfabe kullananlar

Azerbaycan dışında Latin alfabesine geçiş sürecinde olan Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan bulunmakta. Bu üç cumhuriyette Latin alfabesine geçilmesi 10 yıllık program içine alındı ve şu an Kiril alfabesinin yanı sıra kademeli olarak Latin'e geçiş gerçekleşiyor. Bu üç bağımsız devlet yanı sıra Rusya'nın bir parçası olan Tataristan Cumhuriyeti'nde de Latin alfabesine geçiş Nisan 2001'de ilan edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!