Bizi Türkiye kurtarır

Güncelleme Tarihi:

Bizi Türkiye kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 09:15

Avrupa’da kömür üretiminin geleceği yeni kömür santrallerine yönelik sert muhalefet nedeniyle karanlık bir görüntü çiziyor. Ancak analistler, Türkiye’nin Avrupa sınırlarına dâhil edilmesi durumunda bu görüntünün büyük oranda değişeceğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor          

Küresel kömür piyasasının Asya cephesinden gelen ithalat artışına odaklanması, talep konusunda Avrupa hâkimiyetin azalmasına ve Almanya’nın en büyük kömür tüketicisi olmaktan çıkmasına neden oldu.      

       

Buna rağmen analistler, Avrupa’nın 2015 sonrasına kadar önemli bir ithal kömür piyasası olmaya devam edeceğini söylüyor.        

     

Paris merkezli Societe Generale bankasının analistlerinden Paul Monnier, “Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde kömür üretimi düşerken, Avrupa içindeki kömür talebi 500 milyon ton civarında kalmaya devam edecek. Ülkelerdeki üretim açığının artan ithalatla karşılanacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

KATALİZÖR ÜLKE TÜRKİYE             

  

Türkiye ve termik enerjiye bağlı Romanya ve Bulgaristan gibi ülkeler olmadan, Avrupa’nın kömür kullanımı 2015 yılına kadar yüzde 8 oranında, yani 13 milyon ton düşerek, yılda 140 milyon tona gerileyebilir.

 

Diğer yandan, Türkiye’nin inşa etmeyi planladığı 22 gigawatt güç sağlayacak yeni kömür yakıtlı termik santraller ve Doğu Avrupa’daki bazı yeni santrallerle, bu madendeki tüketim önümüzdeki beş yılda 55 milyon ton artış gösterebilir.  

 

Monnier, “Avrupa genelindeki düşüş, bizim için Avrupa bölgesine ve Doğu Avrupa’ya dahil edilebilecek Türkiye gibi ülkelerdeki tüketim artışıyla telafi edilebilir. Türkiye’deki yeni projelerle, 2010-2012 yılları arasında 22 gigawattlık enerji kapasitesi oluşacak” dedi. 

 

Kömür ithalatçısı olan Robert Yıldırım, “Şu anda Türkiye’de ithalatı artıracak, yapım aşamasında olan çok sayıda kömür santrali var” dedi.        

 

Haberin Devamı

Societe General’in hesaplamalarına göre, termik santralde 1 gigawattlık enerji üretmek için toplam 2.5 milyon ton kömür kullanmak gerekiyor.

  

Sen, “2015’e kadar, Almanya’nın üretimini yüzde 10 civarında artacağına inanıyoruz” dedi.

 

*Bu yazı, Reuters haber ajansında "Turkey to make up for falling Europe coal use" başlığıyla yayımlanmıştır.

  

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

http://twitter.com/HurriyetEkonet         

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!